ALANYA AVOKADO ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI HİLMİ SEVİLGEN İTHAL AVOKADONUN YERLİ AVOKADO ÜRETİCİSİNİ ZOR DURUMDA BIRAKTIĞINI SÖYLEDİ

GÜNDEM 24.11.2021 13:32:35 0
ALANYA AVOKADO ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI HİLMİ SEVİLGEN İTHAL AVOKADONUN YERLİ AVOKADO ÜRETİCİSİNİ ZOR DURUMDA BIRAKTIĞINI SÖYLEDİ

İthal avokadonun yerli avokado üreticisini zor durumda bıraktığını söyleyen Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, “Yurt içinde üretimin en yoğun olduğu dönemlerde yerli üreticilerimizi korumak adına ithalatta kısıtlama yapılması gerekir” dedi.

 

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, Gazipaşa ve Alanya’da üretimi gün geçtikçe artan avokado meyvesinin üretiminde yaşanan sorunlar ve ithal edilen avokado hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Avokado üretimi arttıkça, üreticilerin yaşadığı sorunların da attığına değinen Sevilgen, ülkede artan avokado üretimine karşı ithal edilen avokadoların üreticileri zor durumda bıraktığını dile getirdi. Hırsızlık olaylarının da sık sık yaşadığına vurgu yapan Sevilgen, cezaların caydırıcı olmadığına dikkat çekti.

 

“ÜRETİM 12 AYA ÇIKTI”

 

“Avokado üretimi ülkemizde ilk olarak Alanya ve Gazipaşa’da başlamış olup, şuan Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay’a kadar uzanmaktadır” diyen Sevilgen, “Ülkemizde her ay farklı cinslerin hasadı yapılan Avokado son çalışmalarımızla beraber üretimimiz 12 aya çıkmıştır. Tüketicilerimiz açısından en büyük avantaj ise tamamen olgunluk düzeyine gelmiş avokadoların hasat edilmiş olması, ithal gelen avokadolara nazaran daha iri ve çok daha lezzetli olması en büyük avantajdır. Avokado ekildikten sonra dördüncü yılında verime geçmekte olup, işçilik ve zirai ilaç masrafı çok az olduğu için getirisi üreticilerimizi memnun ettiğinden dolayı son yıllarda üretimimiz hızla artmaktadır” dedi.

 

“ÜRETİM ARTTIKÇA SORUNLAR ARTTI”

 

Çiftçilerin avokado hakkında geniş bilgiye sahip olmadığını söyleyen Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, çiftçileri bilgilendirecek AR-GE ofisi açılması gerektiğine değinerek, “Ne kadar memnun da olsak üretimimiz arttıkça yavaş yavaş sorunlarla da karşılaşmaya başladık. Bunların en önemlileri ise; tropikal bir meyve olan avokado hakkında çiftçilerimiz çok geniş bir bilgiye sahip olmadığı için herkes birbirine sorarak öğrenmeye çalışıyorlar. Tropikal iklimin en iyi yaşandığı yer olan Alanya veya Gazipaşa’ya sadece avokado ile alakalı olmayıp tropik iklimde yetişen Mango, Ejder Meyvesi, Liçi, Papaya ve Pasiflora ile çiftçilerimizi bilgilendirecek olan bir AR-GE ofisi açılmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

HIRSIZLIK SORUNU

 

“Diğer bir sorunumuz ise; hırsızlık olaylarıdır. Adam elini kolunu sallaya sallaya bahçeye giriyor, çıkıyor. Bahçenin ortağıymış gibi ne varsa topluyor. Yapılan bu hırsızlık olayı hafif kusurlu suç sayıldığından dolayı bir ceza almıyor” Sevilgen, “Avokado ve diğer tarım ürünleri ile ilgili yasada nasıl bir düzenleme yapılabilir?” sorusunu sordu.

 

İTHAL AVOKADO SORUNU

 

Sevilgen, “En önemli sorunumuz ise; ithal edilen avokadolar ülkemize tanesi 2 TL ile 3 TL arasında teslim edilmektedir. Duyumlarımız şu yöndedir: Kozmetik sanayinde kullanılmak üzere ithal edilen avokadolardan herhangi bir vergi alınmıyormuş ama bu yönde gelen avokadolar zincir marketlere satılıyormuş. İthal edilen avokadolardan bazı ülkelerden hiç vergi alınmıyor, bazılarından 50 tona kadar, bazılarından ise 100 tona kadar serbest, daha fazla geliyor ise fazlasından vergi alınıyormuş. Vergi alınan kısımdan ise; alınan faturanın tutarı 500.000,00TL ise 80.000,00TL’lik fatura düzenlenip, ürünün tamamının ülkeye girişi yapılıyormuş” dedi.

 

SEVİLGEN İSTEKLERİNİ SIRALADI

 

Avokado üreticilerinin sorunlarına karşı isteklerini sıralayan Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, “İsteğimiz şu yöndedir: Avokado, eğer gerçekten kozmetik sanayinde kullanılacaksa, takibinin daha sıkı yapılması gerekir. İthal edilen avokadolar düzenlenen faturalar üzerinden değil de; aynı muzda uygulanan sistemde olduğu gibi gelen tonaj üzerinden vergi alınsın. Uygulanan sistemde bir yanlışlık yok ise; bu ürünler ülkemize nasıl 2 TL ile 3 TL arasında teslim edilebiliyor? Üretimimizin en yoğun olduğu eylül, ekim, kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında yerli üreticilerimizi korumak adına ithalatta kısıtlama yapılması gerekir.  Bu yönde düzenleme yapılırsa üreticilerimiz korunacaktır. İthal olarak gelen avokadoların raf ömrünün daha uzun olması için tamamen yağlanmamış içeriğinde bulunan vitaminler ve mineraller tamamen olgunluk düzeyine gelmeden hasadı yapıldığı için çok kalitesiz meyveler görüyoruz bu da hem tüketicilerimize hem de market işletmecilerine zarar vermektedir. Tedirgin olduğumuz konu ise ülkemizde yeni tanınan avokado ile ilk defa karşılaşan bir tüketici eğer ki bu ithal avokado ile karşılaşır ise bir daha avokado almayabilir” şeklinde konuştu.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27