GAZİPAŞA’DA AVOKADO ÜRETİCİLERİNİN BAŞI HIRSIZLARLA DERTTE: ÜRETİCİ HIRSIZ NÖBETİNDE

ASAYİŞ 18.11.2021 13:06:56 0
GAZİPAŞA’DA AVOKADO ÜRETİCİLERİNİN BAŞI HIRSIZLARLA DERTTE: ÜRETİCİ HIRSIZ NÖBETİNDE

Gazipaşa’da avokado üreticilerinin başı hırsızlarla dertte. Fiyatının yüksek olması nedeniyle hırsızların dadandığı avokado bahçelerinde, üreticiler nöbet tutmaya başladı.

 

TÜRKİYE’NİN önemli avokado üretim merkezlerinden birisi olan Gazipaşa’da, peş peşe yaşanan hırsızlık olayları üreticinin canına tak ettirdi. Fiyatının yüksek olması nedeniyle avokado bahçelerine giren hırsızlar, kilolarca avokado toplayarak kayıplara karışıyor. Büyük emeklerle yetiştirdikleri avokadoları hırsızlara kaptıran üreticiler, bu yıl ki mahsulden beklediklerini alamazken, hırsızlık olaylarını duyan bazı üreticiler de bahçelerde nöbet tutmaya başladı. Koru Mahallesi’ndeki baktıkları avokado bahçesine hırsız girdiğini komşularından öğrenen karı-koca, bahçede nöbet tutmaya başladı. Aynı kişinin daha önce de bahçeden avokado topladığını söyleyen üretici, şahsın polis tarafından suçüstü yakalandığını ancak miktar az olduğu için serbest bırakıldığını kaydetti.

 

“30 BİN LİRALIK ZARARIMIZ VAR”

 

Koru Mahallesi Kanalyolu Sokak üzerindeki 5 dönüm ve içerisinde yaklaşık 500 avokado ağacının bulunduğu bahçeye bakmakla sorumlu olan üretici, bu duruma isyan etti. Hasat sezonu boyunca yaşanan hırsızlık olaylarından dolayı gelir elde edemediklerini söyleyen vatandaş, “Aynı hırsız sürekli bahçemize giriyor. Pazartesi günü bahçemize girmiş ve bir poşet avokado toplamış. Eğer polisler yakalamasaydı daha çok toplayacaktı. Salı günü de gelmiş ama yakalayamadı. Beni görünce kiralık taksiye binip gitti. Geçtiğimiz hafta da mahalledeki kardeşinin bahçesinden avokado çalmış. Az az topluyor bahçelerden o yüzden ceza almıyor sanırım. Mahalle olarak mağduruz. Kurtulana kadar bahçe etrafında nöbet tutmaktan başka çaremiz yok. Bu sene yaşanan hırsızlıklardan dolayı avokadodan hiç para kazanamadık. Nereden baksanız toplamda 30 bin liralık zararımız var” diye konuştu.

 

“CEZALAR ARTTIRILSIN”

 

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, avokado hırsızlığının artarak devam ettiğini söyledi. Cezaların caydırıcı olması gerektiğini belirten Çelik, “Avokado bahçelerine giren hırsızlar ağaçlarda neredeyse hiç meyve bırakmıyor. Geçimini avokadodan sağlayan üreticilerin bir yıllık emekleri boşa gidiyor. Bu hırsızlık olaylarının cezalarının caydırıcı olmasını, arttırılmasını istiyoruz. Bu konuda devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz” dedi.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27