Tarih: 13.11.2021 13:38

GAZİPAŞA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN ZATÜRRE UYARISI: GENÇ VE YAŞLILAR RİSK ALTINDA

Facebook Twitter Linked-in

Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından 12 Kasın Dünya Zatürre Günü dolayısıyla bir açıklama yapıldı. İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Akciğerin iltihabı olarak bilinen zatürrenin tıbbi adı ‘pnömoni’dir. Zatürre, bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroorganizmalar nedeniyle oluşabilir. Zatürre, en sık görülen, hekime başvurmaya neden olan, en fazla ölüme yol açabilen hastalıklar arasında bulunmaktadır. 2019 yılında başta 672.000 çocuğun olmak üzere toplam 2,5 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan zatürre, yetişkinlerde ve çocuklarda tek başına en büyük bulaşıcı ölüm nedenidir.

 

Özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, kronik bir hastalığa sahip olanlarda (böbrek, şeker, kalp veya akciğer hastalığı gibi), sigara kullananlarda, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık veya ilaç kullanımı varlığında daha sık görülür. Toplum kökenli zatürre, tüm dünyada hastane başvurularının, tedavi giderlerinin, iş-okul günü kayıplarının ve ölümlerin önemli bir kısmından sorumludur. Koronavirüspandemisiyle mücadele ettiğimiz bu dönemde, SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu COVID-19 hastalığının da zatürreye yol açtığı bilinmektedir. Kasım 2021’e gelindiğinde, tüm dünyadaki COVID-19'dan ölümlerin 5 milyonu aştığı bilinmektedir.

 

Zatürre açısından en büyük risk altında olanlar çok genç ve çok yaşlı yaş gruplarıdır. Yemek pişirme, ısıtma ve aydınlatma için düzenli olarak kirletici yakıtlar ve teknolojiler kullanan evlerdeki çocuklar, ev içi kaynaklı hava kirliliğine daha duyarlıdır. Özellikle endüstriyel olarak çevreye yayılan kirleticilerden ve taşıtların egzoz dumanından kaynaklanan dış ortam kaynaklı hava kirliliği, yaşlı yetişkinler arasında solunum sağlığını orantısız şekilde etkilemektedir. Böylece, hava kirliliğinin azaltılması ve temiz hava koşullarının elde edilmesi ile yalnızca çevreye değil, toplumsal ve bireysel sağlığa da önemli faydalar sağlanacaktır.

 

ZATÜRREDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR?

 

Belirli önlemler alındığı takdirde zatürre büyük ölçüde önlenebilen bir sağlık sorunudur. Altta yatan kronik hastalıkların kontrol altına alınması, dengeli beslenme, hijyenik önlemler, sigara ve alkol alışkanlıklarının kontrolü, pnömokok ve yıllık influenza (grip) aşılarının uygulanması ile toplum kökenli zatürrenin görülme sıklığı ve ölüm oranı azaltılabilir. Aktif tütün ürünleri kullanmak veya pasif tütün dumanına maruz kalmak, toplum kökenli zatürre açısından risk faktörleri arasında yer alması nedeniyle, bu olgulara sigarayı bırakma konusunda mutlaka tıbbi destek verilmelidir” denildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —