Tarih: 06.11.2021 14:17

GAZİPAŞA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRÜ ÇELİK, GEBELERE AŞI ÇAĞRISINDA BULUNDU

Facebook Twitter Linked-in

Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşse Çelik,  gebelerde Kovid aşı uygulanmasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Çelik, Kovid aşılarının gebelik öncesinde, gebeliğin başlangıcından itibaren her dönemde ve emzirme döneminde güvenle uygulanabildiğini bildirdi. Gazipaşa’daki aile hekimliği birimlerine 283 gebenin kayıtlı olduğunu kaydeden Çelik,  bu gebelerden Kovid 1.doz aşı uygulanan kişi sayısının 195, 2. Doz Kovid aşı uygulanan kişi sayısının147, hiç aşı uygulanmamış gebe sayısının ise 84 olduğunu söyledi. Çelik, aşı yaptırmayan gebeleri de Kovid 19 aşısı olmaya davet etti.

 

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, “Kovid-19 ciddi bir halk sağlığı acili olarak ortaya çıkmış ve 11 Mart 2020 tarihi itibari ile de Dünya Sağlık Örgütü, bu olayı Uluslararası Sağlık Tüzüğü’ne istinaden pandemi olarak ilan etmiştir. Bu süreç, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Bu dönemde bazı özellikli risk gruplarının (İleri yaş, kronik hastalık, gebe/lohusalık dönemi vb.)  daha yakından takip edilmesi, aşı ve kişisel koruyucu önlemler gibi tedbirler hayat kurtarıcı olmaktadır.

 

“YOĞUN BAKIMA YATIŞ ORANI YÜKSEK”

 

Gebelikteki kardiyorespiratuvar ve immün sisteme ait bazı fizyolojik ve hormonal değişiklikler, gebeleri enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirmektedir. Gebelikte kalp hızı ve oksijen tüketiminde artma, diyaframın yükselmesi sonucu akciğer kapasitesindeki düşme, gebenin oksijen ihtiyacını arttırıp hipoksiye karşı toleransını azaltmaktadır. Normalde gebe kadınlarda enfeksiyon nedeniyle hastaneye başvuru sayısı, hastaneye yatış ihtiyacı, hastanede yatış süresi ve akut solunum sıkıntısı nedeni ile yoğun bakıma yatış gebe olmayan kadınlara oranla anlamlı oranda yüksektir. 

 

GEBELERE AŞI DAVETİ

 

 Bu kapsamda; Kovid 19 enfeksiyonuna bağlı gebelerde hastaneye yatışın azaltılması, anne ve bebek ölümlerinin önüne geçilebilmesi amacı ile 'Solunum Sistemi Hastalıklarının Yaygın Olduğu Dönemde Sağlık Kuruluşlarında Gebe Takibi Rehberi'  11.10.2021 tarihinde Bilimsel Danışma Kurulu tarafından güncellenmiş olup, gebelerin takibi güncel rehber doğrultusunda yapılmaktadır.  Kovid aşıları gebelik öncesinde, gebeliğin başlangıcından itibaren her dönemde ve emzirme döneminde güvenle uygulanabilir.

 

İlçemizde Aile Hekimliği birimlerine 283 gebe kayıtlı olup, bu gebelerden Covid 1.doz aşı uygulanan kişi sayısı 195 2. Doz Covid aşı uygulanan kişi sayısı 147 hiç aşı uygulanmamış gebe sayısı 84 kişidir. Aşı yaptırmayan gebeleri de Covid 19 aşı yaptırmaya davet ediyoruz” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —