ÖZÇELİK: PATLAYAN DSİ’YE AİT BORULAR VATANDAŞLARI ÇİLEDEN ÇIKARDI

GÜNCEL 5.11.2021 13:45:58 0
ÖZÇELİK: PATLAYAN DSİ’YE AİT BORULAR VATANDAŞLARI ÇİLEDEN ÇIKARDI

İlçemizde, Gazipaşa Ovası Sulama Projesi kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Gazipaşa’nın farklı mahallelerine döşenen sulama boru hattında yaşanan patlaklar muhalefetin ve vatandaşların tepkisini çekti. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Gazipaşa ve Alanya’da önde gelen isimlerinden olan Diş Hekimi Murat Özçelik, ilçemizde meydana gelen boru patlaklarıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Peş peşe patlayan boruların üreticileri çileden çıkardığına değinen Özçelik, meydana gelen patlaklardan dolayı zarar gören vatandaşların haklarını aramak adına iktidar temsilcilerine sorular yöneltti.

 

“PATLAKLAR VE ARIZALAR ÇİFTÇİYİ ÇİLEDEN ÇIKARDI”

 

Gazipaşa Ovası Sulama Projesi’nin çiftçilerin beklentilerini karşılamadığını savunan CHP’li Diş Hekimi Murat Özçelik, “Gökçeler barajı Gazipaşa için özellikle tarımsal sulamada çiftçilerimizin, üreticilerimizin can suyu olacak, üretim kapasitesini artıracak diye herkes beklenti içindeydi. Uzunca bir süre sulama şebekesinin döşenmesi ve barajdaki çatlak sebebi ile su kaçağı sorunu için de zaman harcandı. Sulama hattı şebekesi döşenmesi bitmek bilmedi, ihale alan müteahhit bitiremedi, yenileri devam etti. Boru döşenen mahallelerde asfaltlar bozuldu, yazın tozdan, kışın çamurdan vatandaşlarımız aylarca hatta yıllara varan sürede mağdur oldu. Vatandaşların ürünleri tozdan, arabaları yollardan zarar gördü. Bütün bunlara katlanan vatandaşlarımız, sulama boruları döşendi ürünlerimiz susuz kalmayacak, üretim kapasitesi artacak, yüksek elektrik faturası ödemeyeceğiz diye sevinmeye başladı. Ama gel gör ki döşenen hatlarda farklı mahallelerde ardı ardına meydana gelen patlaklar ve arızalar çiftçiyi çileden çıkardı. En son köyüm Macar Mahallesinde, 1 hafta arayla iki patlak meydana geldi. Üreticiler, susuz kalmakla beraber zararlarla karşı karşıya kaldı” dedi.

 

ÖZÇELİK’TEN İKTİDAR TEMSİLCİLERİNE SORULAR

 

Yaşanan gelişmelerle ilgili iktidar temsilcilerine soru yönelten Özçelik, “İktidar temsilcilerine sormak istiyorum:

  • Sulama hattı döşenirken gerekli teknik kurallara uyulmuş mudur ve kontrolleri yapılmış mıdır?

     
  • DSİ’nin mühendisi patlayan hattı kontrol ederken; “Döşenen hatların hepsi yeniden yapılması gerekebilir” sözünü niye söylemiştir?


     
  • Sulama şebekesine şuanda barajdan su veriliyor mu? Veriliyorsa kaç mahalleye veriliyor? Korubaşı, Hasdere, Beyrebucak ve Macar mahallelerinde gerçekleşen arızalar, başka mahallelerde de gerçekleşecek midir?


     
  • Büyük umutlarla beklenen tarımsal sulama hattındaki patlak ve arızalar ne zaman bitecek?


     
  • Hattı döşeyen müteahhide patlak ve arıza yapım ihaleleri de verilmiş midir?


     
  • Daha yeni tamamlanan ve deneme suyu verilen hatlardaki patlak ve arızaların maliyetini hatları döşeyen müteahhide rücu etmek yerine bir de tamir-yapım parası ödendiği doğrumudur?


     
  • Yıllardır mağdur edip beklettiğiniz çiftçilerimize sağlıklı ve düzenli sulama suyu veremediğiniz için özür dilemeyi düşünüyor musunuz?


     
  • Bu durum; aziz milletin parasını, tüyü bitmemiş yetimlerin hakkını sokağa dökmek değil midir?


     
  • Artık su vermek yerine bütün hatların doğru yapılıp yapılmadığını kontrol etmeyi düşünüyor musunuz?


     
  • Sulama suyu borularını bile doğru döşemeyi beceremediğimizi kabul ediyor musunuz?


     
  • Hem kamunun hem de çiftçilerin zararını kimler ödeyecek?