ALANYA’DA YAPILAN TOPLANTIDA TARIMIN SORUNLARI KONUŞULDU

GÜNCEL 5.11.2021 13:43:54 0
ALANYA’DA YAPILAN TOPLANTIDA TARIMIN SORUNLARI KONUŞULDU

Antalya Ziraat Odaları Kasım Ayı Koordinasyon toplantısı, Alanya Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp başkanlığında yapılan toplantıya, ilçe ziraat odaları başkanları, Tarım İl Müdürlüğü, DSİ, SGK, TARSİM, BATEM il müdürlüğü yetkilileri katıldı. Toplantıda ziraat odaları başkanları, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı üreticinin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

 

“REKOLTE DÜŞÜKLÜĞÜ OLACAK”

 

Toplantıda konuşan Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, yüksek girdi fiyatları nedeniyle yüzde 30 ila 40 arasında rekolte düşüşü yaşanacağına dikkat çekti.  Alp, “Bu girdilerle tarım ne kadar sürdürülebilir ne kadar ayakta kalabilir bilmiyoruz. Her toplantıda sorunları dile getirdik. Şimdi bu şartlarda tarım yapılamaz demeye başladık.  Tarım yapılmazsa 90 milyon insana kim bakacak? Kaç gün dışarıdan ithal edeceğiz. Turizm bölgesiyiz. Turizme karşı değiliz ama tarımında desteklenmesi lazım. Gidişat iyi görünmüyor. Gerekli müdahaleler yapılmazsa açık ve net bir şekilde söylüyorum yüzde 30 ila 40 arasında rekolte düşüklüğü olacak” dedi.

 

“ÇİFTÇİ CİDDİ SORUNLAR YAŞIYOR”

 

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe ise, çiftçinin üretmekten hiçbir zaman kaçmadığına vurgu yaptı. Çiftçilerin girdi fiyatlarıyla ilgili soruları karşısında zor durumda kaldıklarını anlatan Göktepe, “Ülkede tarım yapan yaklaşık 6 milyon üretici, maliyetlerle ilgili ciddi sorun yaşıyor. Turfanda sebze ve meyvecilik, tropikal ve subtropikal ürünlerinin çok yoğun olarak yetiştirildiği, ülke ekonomisine, aile ekonomisine ciddi anlamda katkılar sağlayan ve ihracat noktasında da ülkemize katkı sağlayan bir bölgede yaşıyoruz. Devletin17 kalem desteği var. Özellikle sübvansiyonlu kredi için ve sağladıkları diğer desteklerden dolayı devletimize teşekkür ediyoruz. Ancak bu destekler yetersiz” diye konuştu.

 

YETKİLİLERE ÇAĞRI

 

Muz fiyatlarındaki düşüşten de bahseden Göktepe, “Muzun üreticiden çıkış fiyatı 4-5 TL. Çünkü bölgemizdeki en yaygın üretim modellerinden birisi muz.  Bunlarla üretici ayakta kalamıyor. Üretici üretimden korkmuyor.  Sonuna kadar mücadele ediyor ancak önümüzdeki günlerde gıda krizini yaşayacak durumda kalırsak, bu defa hep beraber üretici ya da üreten kişiye destek versek de bunun önüne geçemeyiz. Onun için devlet büyüklerine,yöneticilere sesleniyoruz. Öncelikle ilgili bakanlıklarımız,  Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Ekonomi ve Maliye Bakanlığı hep beraber üreticilerimize destek verelim” dedi.

 

ÇİFTÇİNİN SIKINTILARINI ANLATTI

 

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik de,  Gazipaşalı üreticilerin yaşadığı sıkıntıları toplantıda dile getirdi.  Gazipaşalı üreticilerin en büyük sıkıntısının girdi fiyatlarındaki artışlar, kuraklık olduğunu anlatan Çelik, muz üreticilerinin sıkıntılarını da aktardı. Toplantıyla ilgili bilgi veren Çelik, “Toplantıda üreticilerimizin yaşadığı en büyük sıkıntılardan birisinin girdi fiyatlarındaki artışlar olduğunu söyledik. Ayrıca kuraklık ve muz üreticilerimizin yaşadığı problemleri konuştuk. Bu krizi hepberaber nasıl aşabiliriz diye fikir alışverişinde bulunduk. Gerekli yerlerle irtibat haline geçip, bu problemleri en kısa zamanda aşmamız ümidiyle, toplantımızı sonlandırdık” şeklinde konuştu.