GAZİPAŞA BELEDİYE MECLİSİ’NDE YAKALAMA KARARI TARTIŞMA KONUSU OLDU

GÜNDEM 2.11.2021 13:18:11 0
GAZİPAŞA BELEDİYE MECLİSİ’NDE YAKALAMA KARARI TARTIŞMA KONUSU OLDU

Gazipaşa Belediye Meclisi’nin kasım ayı toplantısı, Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi. Belediye Kültür Merkezi’nde dün saat 14.00’da başlayan toplantıya CHP’li Zafer Tan, Cumhur Uğur, İYİ Partili Mehmet Yılmaz ve MHP’li Hasan Can mazeret bildirerek katılmadı. Meclis toplantısına, İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Mehmet Yüksel’in Ak Partili Meclis Üyesi Mustafa Uysal’ın, Belediye Başkanı Yılmaz’ın emlak borcunu ödemeyen vatandaşların araçları üzerine koydurduğu yakalama kararıyla ilgili açıklamalarına cevabı damga vurdu. Konuyla ilgili mecliste, uzun tartışmalar yaşandı.

 

Kasım ayı meclis toplantısı, Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ve siyasi partilerin grup sözcülerinin açılış konuşmaları ile başladı. Ardından gündem maddeleri görüşüldü. İmar komisyonundan gelen 3 rapor mecliste oybirliği ile kabul edildi. Gazibel İnş. Tar. Tur. Tic ve San. Ltd. ŞTİ.’nin 22.10.2021 tarihli araç bağışıyla ilgili talebi mecliste gündeme geldi. Konu Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi. Meclise ara verilerek gündem maddesi komisyonca incelendi. Komisyonda, Gazibel İnş. Tar. Tur. Tic ve San. Ltd. Şti.’nin ait Renault Megane marka otomobilin belediyeye bedelsiz şartsız bağışı oybirliğiyle kabul edildi. Komisyon raporu, Belediye Meclisi’nde de oybirliğiyle kabul edildi.

 

İYİ PARTİ İLE PAYLAŞILMADI

 

AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Uysal’ın, Belediye Başkanı Yılmaz’ın emlak borcunu ödemeyen vatandaşların araçları üzerine koydurduğu yakalama kararıyla ilgili açıklamalarını eleştiren İYİ Partili Meclis Üyesi Mehmet Yüksel, “AK Parti Meclis Üyemiz Mustafa Uysal, yine talihsiz bir açıklama yaptı. Belediyemizin, Belediye Başkanımızın almış olduğu belediyeye emlak borcu olan arkadaşlarla ilgili bir uygulama kararı var. İlgili meclis üyemiz, ‘Sayın Belediye Başkanını, İYİ Parti ve CHP’den bir grup yanlış yönlendirerek, zafiyete düşürmeye çalışıyor’ diyor. Sevgili arkadaşlar, bu konu Belediye Başkanının kendi tasarrufu altındadır. Bu konuyla ilgili Belediye Başkanı’mız açıklama yapacaktır ama kendi tasarrufunda ve yetkisinde olan bir konuyu İYİ Parti’yle paylaşması, İYİ Parti’nin bu konuda kendisine öneride bulunması falan yoktur, kamuoyuna da bunu bildirmek isterim. Belediye Başkanı bu tür kararları alacağı zaman İYİ Parti’den ya da CHP’den bir grup kişiden icazet alma durumunda değildir. Başkanlık makamının yetki ve tasarrufu altında olan işlerdir bunlar. Meclis üyemizin de bunu bilmesi gerekir, bu uygulamanın da ne olduğunu bilmesi gerekirdi” dedi.

 

“AK PARTİ ÜLKEYİ YÖNETİLEMEZ HALE GETİRMİŞTİR”

 

Meclis Üyesi Uysal ve Ak Partililere, vatandaşın derdine çare olacak konularla ilgilenmelerini tavsiye eden Yüksel, “Ben kendisine şunu tavsiye etmek isterim. İlgili Ak Partili arkadaşlara da buradan sesleniyorum. Böyle ucuz işlerle uğraşacağınıza, Gazipaşa yangın yerine döndü. Ekonomi felaket, sizlerin bunlarla uğraşması gerekiyor. Birkaç tane hatırlatma yapacağım. Vatandaşın bu derdine çare olarak Ankara kapılarında bekliyorlar mıdır? Ben bunu bilmek istiyorum. Gübre fiyatları ile ilgili buraya gelmeden önce ufak bilgi notları aldım. Size bazı ürünlerle ilgili geçen sene ve bu senenin kıyaslamasını yapacağım. Buğday ekim dönemi 1846 taban gübresi geçen yıl aynı dönemde 120 TL’ymiş, bu yıl 470 ila 600TL arasında bir fiyata satılıyor. Üre dediğimiz azotlu gübre geçen yılın aynı döneminde 90 liraymış, 500 lira bandında şu an. Malt dediğimiz bir başka gübre çeşidi geçen yılın aynı dönemi için 180 lira, 420 lira şu an. Şeker gübresi azotlu bir gübredir kullananlar bilir geçen sene bu dönemde 55 lira, şu an 300 lira. Potasyum-nitrat 160 liraymış, 360 lira bandında şu an. Elektrik fiyatlarını söylememize gerek yok. Diğer fiyat artışlarını da söylememize gerek yok. Bunlar direkt Gazipaşa’nın üreticilerini, büyük bölümümüzün de üretici olduğunu düşünürsek hepimizi ilgilendiren fiyatlar.

 

Bunun akabinde muz fiyatlarımız geçen sene 6,5-7 liraymış bu günlerde, bugün 4 lira 5 lira bandında. Hükümet yetkilileri açıklama yaptı, marketleri cezalandırıyor. Marketler de ne yapıyor? Bizim üretmiş olduğumuz muzları satmak yerine marketler de çiftçilere ceza veriyor. Şimdi toplumda şöyle bir süreç yaşanır, ekonomisi bozulan insanlar iş yerini kapatır, yerini yurdunu ufak tefek satar, yapacak bir şeyi kalmaz pazarcılığa geçer en kolay iştir. 3-5 paket mal alır, semt pazarlarında bunu satar kendi geçimini idame ettirmeye çalışır, bugünkü hükümetin geldiği nokta bu. Tarım Kredi Marketleri bir pazar açmaktır. Siz iktidar erki olarak devletin madenlerini satacaksınız, fabrikalarını satacaksınız, akla gelmedik kurumları özelleştireceksiniz sonra da piyasayı çiftçinin üretmiş olduğu mallar üzerinden dizayn edebilmek adına Tarım Kredi marketleri açacaksınız. Gazipaşa halkına bunlar reva değil arkadaşlar. Ak Parti meclis üyesi arkadaşlarımız, belediyenin alacakları ile ilgili Başkanım bir yöntem uygulamıştır. Doğrudur, yanlıştır tartışılır. Bununla uğraşacağınıza basit bir tablo çizdim, bununla ilgili Ak Partili arkadaşlarım bir çalışma yapıyorlar mıdır? Yapacaklar mıdır? Bu fiyatlarla ilgili yangını söndürecekler midir? Söndürmek için nasıl bir çalışma yapıyorlardır? Şunu da söyleyeyim önümüzdeki birkaç gün içinde akaryakıta gelen zamları da bunların üzerine eklerseniz bir arabanın deposu 500 lira, bu arabanın deposu iki sefer Antalya’ya gidip gelseniz bitmiştir. Demir fiyatları herhalde 8 lirayı geçti. Artık çalışan bir memurun, küçük esnafın daire falan alması, araba alabilmesi hayal olma yolunda ilerlemektedir. En kısa süreçte de Ak Parti ülkeyi yönetilemez hale getirmiştir. Bunun neticesinde de acilen erken seçim kararı alma mecburiyetindelerdir.

 

“SEN BU İŞİN NERESİNDESİN?”

 

Yüksel’in açıklamalarına cevap veren AK Partili Mustafa Uysal, “İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Mehmet Yüksel tarafından sataşma olduğu için söz almış bulunuyorum. Arkadaşım, Mustafa Uysal açıklamasında ‘Belediye Başkanı’na İYİ Parti ve CHP yönetimi bariz hatalar yaptırıyor. Başkanı harcamak için’ diyor. Evet, bu benim söylediğim konu. Bunları söyledim. Böyle olduğunu düşündüğüm için de aynı şeyleri yazdım. Bana göre, çok hatalı bir karar. Vatandaşların araçlarına el konulması,  vatandaşın mağdur edilmesi kötü bir durum. Belediye alacağını tahsil etmeli.  Ama yol, yöntem bu değil. Yetki kullanma, para kullanma ve silah kullanmaya benzer. Devlet bazı insanlara ‘Sana bu lazım’ der, silah ruhsatı verir. Devlet bu silahı verirken, ‘Cumhuriyet Meydanı’na çık, önüne geleni vur’ diye vermez. Caydırıcı özelliği olduğu için verir, silah kullanmak en son çaredir. Ona gelinceye kadar bir sürü yol, yordam vardır. Yetki de aynı böyledir. Keşke o duruma düşmüş olmasaydık. Bana göre yanlış bir karar ve söylediklerimin arkasında duruyorum. Ancak Sayın Mehmet Yüksel’e şunu sormak istiyorum; sen belediyenin ortağısın. Başkan böyle bir karar almış, sen bu işin neresindesin? Destekliyorsan çık, ‘Başkanı destekliyorum. Bu kararı beraber aldık’ de. Desteklemiyorsan da ‘Bu iş yanlış’ diye açık açık söyle. Mehmet Bey, ne başkanı desteklediğini söyler, ne de işin yanlış olduğunu söyler. Mehmet Bey, burada belediyenin karına ortak. Zararlı bir durum, oy kaybettirecek bir durum olsa Başkanımın üstüne kalır. Öbür taraftan kara çevrilecek, oya dönüştürülecek bir iş olduğu zaman hemen Mehmet Yüksel ordadır. Mehmet Yüksel’in bir özelliği var, gökyüzünde uçan kuşlardan bile haberi olur ki, böyle bir konudan haberi olmasın. Mehmet Bey’e tavsiyem, kara ortak değil de zarara da ortak olsun. Yaklaşık 2,5 yıldır kendisi yönetimde, belediyenin ortağı. Gazipaşa’da Mehmet Bey’in sanırsan çakılı bir çivisi yok şuanda. Bu başarısızlığını örtmek içinde Hükümete taş atmaktan, Hükümeti kötülemekten başka bir şeyi yok. Sen belediye meclis üyesisin, keşke burada Gazipaşa’nın sorunlarını konuşsak. Akşama kadar hükümeti kötülesek bir karı yok” ifadelerine yer verdi.

 

“KARARIN DOĞRU OLMADIĞINI SÖYLEDİM”

 

Belediye Başkanı Yılmaz ile konuyu hiç konuşmadıklarını dile getiren Yüksel, “Mustafa Bey, Sayın Belediye Başkanını, İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi yanlış yönlendiriyor’ diyor. Cumhuriyet Halk Partili Millet İttifakının Belediye Başkanı bu işten zafiyete uğrar. Daha sonraki dönemlerde de pirim yaparız falan. İnsanların yaşam tarzıyla alakalı bir şey bu. Bizim hiçbir zaman kafamızın arkasında film dümen olmaz, biz neysek oyuz. Biz yıllardan beri siyasetin içerisindeyiz, ne söylediysek orada dururuz. Mustafa Bey veya Ak Parti sözcüleri şunu kavramakta zorlanıyorlar. Belediye Başkanının yetkileri, uygulaması farklı bir şeydir. Belediye meclis üyesinin yetkileri ve çalışma alanı farklı bir şeydir. Bu araçlara hacizle ilgili fikrimi soruyorlarsa, belediye başkanımızla bu konuyu hiç konuşmadık, bu karar alınırken de hiç konuşmadık, alındıktan sonra da bu kararın çok doğru olmadığını ben kendilerine söyledim. Ben olsaydım, bizimle bunu paylaşsalardı, Belediye Başkanına şöyle öneride bulunurdum, bin liraya, 3 bin liraya, 5 bin liraya kadar haciz işlemi yapmayız ama onun üzerindeki rakamlar için haciz uygulaması olabilir, bu yapılabilir. Bu tamamen Başkanlık makamının yetkisinde olan bir şey. Evet, Millet İttifakıyız, ama başkanlık makamına müdahil olan bir yapıda değiliz. Ortaklık da ittifak işi de böyle olur” dedi.

 

“ELLERİNDEN CUMHURBAŞKANLIĞINI DA ALACAĞIZ”

 

Yüksel sözlerini şöyle sürdürdü: “AK Partili yetkililer hiç merak etmesin, biz onların elinden belediyeleri aldık.  önümüzdeki süreçte 2022 yılı içerisinde mutlaka ama mutlaka sandık gelecek. Cumhurbaşkanlığını da alacağız, hükümeti de alacağız, bütün bakanlıkları da alacağız. Hizmetin nasıl yapıldığını, neler yapılabileceğini göreceğiz. Gübre fiyatlarını konuşsaydık keşke, salatalık fiyatlarını konuşsaydık. Bugün 2 buçuk lira salatalık, geçen seneden daha gerideyiz. Bununla ilgili Cumhurbaşkanına hiçbir serzenişiniz var mı? İşte derede su akıyor, bizim insanımız susuz kaldı. 4 ayda boruyu döşeyip vatandaşa suyu temin edemediniz. Biz sizinle artık siyaseten öyle miydi, böyle miydi tartışmayı geçtik. Biz sadece gelecek olan sandığın günü bekliyoruz. İktidar değişikliğini de, Cumhurbaşkanı değişikliğini de bu halk layıkıyla yapacak” diye konuştu.

 

“ONAY ALMAMI GEREKTİREN DURUM YOK”

 

Konuyla ilgili bir açıklama da Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’dan geldi. Yakalama kararıyla ilgili ilk kez konuşan Başkan Yılmaz, usulüne uygun tebligat yapıldığını bildirdi. Başkan Yılmaz, “Biz önce uyarımızı yaptık, yapmadıysak haklısınız.  150 tane esnafa borcumuzu verdik, araç aldık, nerden aldık bunları. 4 milyon para topladık bu şekilde. 7-8 yıldır belediyeye uğramayan kişiler gelip ödemek zorunda kaldı. Belediye Başkanının ben geldiğimde arabasının üzerinde yakalama kararı vardı. Kamu hizmeti veren bir belediye başkanının aracının üzerine yakalama kararı koymak olmaz diyor mu vatandaş. Vatandaş da aynı şekilde alacağını tahsile uğraşıyor. Bizde uğraşacağız. Bu paranın hepsi tahsil edilecek, bu bizim görevimiz. Biz bu görevi yapacağız. Sadece oy için vatandaşa şirin görünmek için hareket edersek hiçbir şey yapamayız. Alacaklarımızı tahsil edeceğiz. Borçlarımızı ödeyeceğiz. Yatırımlarımızı yapacağız, kamuya bu paraları kazandıracağız. Usulüne uygun tebligatımızı yapıyoruz. Ondan sonra da yasal yollarımızı aramaya başlıyoruz. Bundan sonra da başvurmaya devam edeceğiz. Bu benim görevimdir Belediye Başkanı olarak. Bunun için siyasi partiden ya da bir yerden onay almamı gerektirecek bir durum da yoktur. Biz doğru bildiğimizi yaparız. Bizi Belediye Başkanlığına taşıyan partililerimizden de mutlaka onay alacağız diye bir şey yok. O zaman bütün işlemlerde onu yapman lazım ki, o zaman beni niye seçtiniz?  Bunu sorgularım. Parti bizi seçmiş ki, bizim adımıza sen karar ver. Yanlış yaparsak, partililerimizde sizler de uyaracaksınız. Burada ben yanlış görmüyorum” şeklinde konuştu. 


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27