Tarih: 22.10.2021 13:43

“KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKALIM”

Facebook Twitter Linked-in

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ilçemize isminin veriliş günü adına düzenlenen 11. Gazipaşa Çekirdeksiz Nar ve Tropikal Meyve Festivali başladı. Atatürk Parkı’nda düzenlenen festivalde, çekirdeksiz nar ve tropikal meyvelerin yanı sıra ilçeye özgü birçok ürün sergilendi. Çekirdeksiz Nar ve Tropikal Meyve Festivali’nde stant açan muhtarlar da mahallelerinde yetişen ürünlerin tanıtımını gerçekleştirdi.

 

ESENPINAR STANDINA YOĞUN İLGİ

 

11. Gazipaşa Çekirdeksiz Nar ve Tropikal Meyve Festivali’nde Gazipaşa’ya bağlı Esenpınar Mahallesi Muhtarı Sami Polat’ın standı ilgi gördü.  Polat’ın standında, çekirdeksiz narın yanı sıra ilçede eskiden kullanılan tarım ve ev eşyaları yer aldı. Gazipaşa’nın kültürüne ait olan eşyalar, halk tarafından ilgiyle inceleniyor. Gazipaşa’nın kültürüne sahip çıkmaya çalıştıklarını bildiren Sami Polat, “Geçmiş kültürümüze sahip çıkmaya çalışıyoruz. Geçmişte bire bir kullandığımız el aletlerimiz. Ailelerimiz tarafından en kıymetli olan şeylerdi. Birçoğu çok uzun ve uğraşı alarak üretildi. Mecburdular. Şimdiki gibi elektrikli Olmadığı için bunları kullanmak zorundaydılar. Biz de bunları saklayıp, yeni nesile tanıtabilmek için burada sergiliyoruz.

 

STANTTA NELER VAR?

 

Standımızda yayıkla ayran çıkardığımız fişek, elle oyularak yapılmış kütük kovan,  içine kuru gıdaların koyulduğu güdül, su güğümü, muğlâk, tütün kıyma bıçağı, gaz lambası, elde yapılmış elbise askısı, nal, ıstar halkası, kül tablosu, fare kapanı, harman kutusu, kevgir, ıstar tarağı,  deve yününden örülmüş çizme,  yaba,  demir delgi, dibek başta olmak üzere, ilçemizde daha önce kullanılmış olan birçok aleti sergiliyoruz. Vatandaşlarımızda oldukça ilgi gösteriyorlar. Eşyaları inceleyip, ne için kullanıldığını soruyorlar. Bu da bizleri mutlu ediyor” dedi.

 

3 YILDA TOPLANDI

 

Eski tarım ve ev eşyalarını biriktirdiğini 3 yıldır biriktirdiğini belirten Polat, “Burada sergilediğimiz eşyaları 3 yıldır biriktiriyorum. Bu eşyaları köyümüzde yıkılmaya yüz tutmuş evlerden topladım. Ya da yaşlanmış insanlarımıza, bunları toplayıp sergileyeceğimi söyledim. Sağ olsunlar verdiler. Bizde burada vatandaşlarımıza tanıtmak için sergiliyoruz” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —