Tarih: 22.10.2021 13:33

İLÇE SAĞLIKTAN ANLAMLI STANT

Facebook Twitter Linked-in

Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü, 11. Gazipaşa Çekirdeksiz Nar ve Tropikal Meyve Festivali’nde organ bağışı standı kurdu. İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri, standa gelen vatandaşları organ bağışı konusunda bilgilendirerek, organ bağışında bulunmak isteyenlerin işlemlerini gerçekleştirdi.

 

Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından vatandaşlara organ nakli ile ilgili broşür dağıtıldı. Broşürde organ nakliyle ilgili ayrıntılı bilgi yer alıyor. İlçe Sağlık Müdürlüğü’nce dağıtılan broşürde, “Organ nakli, vücutta görevini yapamayan bir organ yerine canlı bir vericiden ya da ölüden alınan sağlam ve aynı görevi görebilecek bir organın nakledilmesi işlemidir. Kalp, karaciğer, böbrek, pankreas, ince bağırsak, akciğer, kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği, tendon ve kompozit doku nakli yapılabilmektedir.

 

ORGAN BAĞIŞI NEDİR?

 

Organ bağışı, ölümünden sonra başka insanlara hayat vermek için organlarınızın kullanılmasına izin vermenizdir. Ülkemizde organ bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Beyin ölümü kararı verilen bir kişinin böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, kornea ve kemik gibi organ ve dokuları çok sayıda hastaya yaşama ve görme imkanı sağlayabilir. 2238 sayılı yasaya göre bir bedel veya çıkar karşılığı organ ve doku alınması, satılması yasaktır.

 

KİMLER ORGAN BAĞIŞI YAPABİLİR?

 

18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir. Organ bağışı yaptığınızı ya da organ bağışı konusundaki düşüncelerinizi mutlaka yakınlarınızla paylaşın. Çünkü bir kişinin beyin ölümü gerçekleştiğinde yakınlarından organ bağışı konusunda karar vermeleri istenir. Aile izin vermeden organ alınamaz. Herkes organ bağışında bulunmalı, bu konuda yakınlarını bilinçlendirmeli. Bu sayede ihtiyaç olduğunda organ bulunabileceği unutulmamalı” ifadeleri yer aldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —