RÜZGAR GÜLÜ PROJESİ ANLATILDI

SİYASET 20.10.2021 13:48:33 0
RÜZGAR GÜLÜ PROJESİ ANLATILDI

İYİ Parti Genel Merkezi tarafından hazırlanan ‘Rüzgar Gülü Projesi’ni anlatan Kalkınma Politikaları Başkan Yardımcısı Aykut Kaya, “Rüzgar Gülü Projemiz, sağlıktan eğitime, istihdamdan yoksulluk ve gelir eşitsizliğine 4 farklı alana etki ediyor” dedi.

 

Gazipaşa’ya gelen İYİ Parti Antalya İl Kalkınma Politikaları Başkanı Tayfun Tozluyurt ve İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkan Yardımcısı Aykut Kaya, Gazipaşa İlçe Teşkilatı’na ‘Rüzgar Gülü Projesi’yle ilgili bilgi verdi. İYİ Parti Antalya İl Kalkınma Politikaları Başkanı Tayfun Tozluyurt ve İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkan Yardımcısı Aykut Kaya, dün saat 12.00 sıralarında Gazipaşa’ya geldi. İYİ Parti Gazipaşa İlçe Başkanı Osman Nuri Yılmaz, belediye meclis üyeleri ve parti yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Kaya ve Tozluyurt, İYİ Parti Genel Merkezi tarafından hazırlanan ‘Rüzgar Gülü Projesi’yle alakalı partilileri bilgilendirdi.

 

Rüzgar Gülü Projesi ile ilgili bilgi veren İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkan Yardımcısı Aykut Kaya, “Bugüne kadar Genç İşsizlik Projesi’ni gerçekleştirdik. Genç İşsizlik Projemizi 3 ay gibi bir süre içerisinde bitirdik. Genel Başkanımız grup toplantısında bahsetti. Sonra Rüzgar Gülü Projesi’ne başladık. Rüzgar Gülü Projesi’ni okullarımızdaki öğrencilerimize ücretsiz gıda yardımı olarak tasarladık. Rüzgar Gülü, öncelikle 15.1 milyon öğrencimizi etkileyen bir proje. Devlet okullarında öğrenim hayatını sürdüren öğrencilerimize devletimizin sabah ve öğlen yemeği yardımı yapması gerektiğini düşünüyoruz. TUİK istatistiklerine göre;  her 3 çocuktan 1’i yoksul. Birçok çocuğumuz gerekli besini alamıyor. Devletimiz çocukları ailelerinin kaderine bırakamaz. Bu onlar da birçok olumsuz etkileye de yol açıyor. İyi beslenemeyen çocuklar derslerde başarılı olamıyor, sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Birçok noktada çocukların hayatını etkiliyor” dedi.

 

ÇOCUKLAR SAĞLIKLI BÜYÜYECEK

 

Rüzgar Gülü’nün, sağlık, eğitim, istihdam, yoksulluk ve gelir eşitsizliğine yönelik 4 farklı alanda etkilerinin olduğunu söyleyen Kaya, “Sağlıkta, yetersiz beslenmeden dolayı iştahsızlık ve bağışıklık sistemini etkiliyor. Birçok üst solunum hastalığı ortaya çıkıyor. Yetersiz beslenmeden dolayı sağlığı bozulan çocuklar, okula devam edemiyor, kendini derse veremiyor. Her 3 çocuktan 1’i yoksul olarak görülüyor. Karnı doyan çocuk derslere daha iyi konsantre olacak. Düzenli beslenen çocuğun bilişsel faaliyetleri daha da gelişecek. Dolayısıyla bu programla sağlık sistemi üzerindeki yük de hafifleyecek. Çocuklarımızın derslerine konsantre olacak şekilde sağlıklı büyümelerini hedefliyoruz” dedi.

 

OKULA GİTME ORANINI ARTTIRIYOR

 

Rüzgar Gülü Projesi’nin okula gitme oranlarını arttıracağına değinen Kaya, “PİSA skorları diye eğitim kalitesini ortaya koyan bir sınav sistemi var. PİSA skorlarında Türkiye 40 ülkeden matematikte 35’inci sırada, Fen Bilgisi ve Dil Bilgisi’nde de 33’üncü sırada. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuyla alakalı çalışmalar yapsa da bir türlü bu konuyu çözemiyor. Hindistan’da yaptığımız çalışmalarda, doğru düzgün beslenen çocukların derse daha iyi konsantre olacağını, devamlılıklarının artacağını göz önünde bulundurursak; bizim 35’inci sıradan 17’ye inmemiz mümkün. 33’üncu sıradan da 17’ye inmemiz mümkün.  Okullaşmayı da etkiliyor bu program. Özellikle okul öncesini etkiliyor. Birçok ailemiz yoksulluk sınırının altında. Çocuklarının okulda karnının doyacağını bilen aileler okula göndermeye daha motive oluyorlar. Özellikle okul öncesi ve lisede.” ifadelerini kullandı.

 

GELİR EŞİTSİZLİĞİNİ AZALTIYOR

 

Rüzgar Gülü Projesi ile ailelere nakit transfer yardımı yaptıklarını kaydeden Kaya, “Bunun her çocuğa yıllık maliyeti bin TL. Asgari ücretle geçinen bir ailenin 3-4 çocuğun olduğunu düşünürsek, böyle bir gıda yardımı bir nevi nakit transferi olmuş oluyor. Bu da bölgeler arasındaki gelir eşitsizliği açısından dengeleyici rol oynuyor. Bu da bütüncül bir bölgesel kalkınma projesi olarak ortaya çıktığını gösteriyor Rüzgar Gülü’nün. Bizim tespit ettiğimiz 1.6 oranında gelir eşitsizliğini azaltan etkisi var. Devlet gelir eşitsizliğini azaltmak için adımlar atmaya çalışıyor. 2012 ile 2019 arasında mevcut hükümet 1.6 oranında azaltmayı sağlayabilmiş. Çok düşük bir oran. Biz sadece bu programla bu sayıya ulaşabiliyoruz. Hükümetin 7 senede gerçekleştirmiş olduğu aşamayı 1 programla gerçekleştirmiş oluyoruz. Rüzgar Gülü,  21.3 olan yoksulluk oranını da 19.36’ya düşürüyor” dedi.

 

İSTİHDAMA SAĞLAYACAK

 

Projenin istihdama ciddi katkıları olacağını ifade eden İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkan Yardımcısı Kaya,  “15.1 milyon çocuğu etkiliyor. 15.1 milyon çocuğumuzu etkilediğine göre; yapılan araştırmalarda her 50 çocuğa 1 kişinin istihdam edilmesi gerekiyor. Yurtdışında istihdam edilenlerin yüzde 78’i kadın. Bizde aynı oranları aldığımız zaman 230-240 bin arasında kadın istihdam oluşturacağını 70 bin civarında da erkek istihdamı oluşturacağını öngörüyoruz. Her 100 kadından 1’isi bu programla beraber işe alınmış olacak. Dolayısıyla istihdam üzerine de ciddi katkı sağlayacak. Programın toplam maliyeti de 23 milyar. Türkiye Cumhuriyeti için çok rahat karşılanabilecek kaynak. Faydaları harcanılan kaynaktan daha yüksek olan bir program” diye konuştu.

 

TEŞKİLATLARI BİLGİLENDİRİLİYOR

 

İYİ Parti Antalya İl Kalkınma Politikaları Başkanı Tayfun Tozluyurt ise “Genel Merkezi’mizde bu projeyle ilgili ciddi bir çalışma gerçekleşti. 4 aylık bir çalışma oldu.  Rüzgar Gülü Projesi ile Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonuyla, öğrencilerimize gıda desteği yapmak ve eşit şekilde uygulama yapmayı hedefliyoruz. 15 milyon öğrenciden bahsediyoruz.  Okullardaki öğrencilerimiz eşit şekilde gıda alacak.  Bu projeyi teşkilatlarımıza anlatmak için sahaya indik. Sizlerde buradaki halka, vatandaşa projemizden bahsedin, anlatın” şeklinde konuştu. 


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27