Otel yatırımları ve 18 uygulamaları hakkında konuşan Belediye Başkanı Yılmaz, Gazipaşa sahillerinde naylonla örtülmüş seralar görmek istemediğini dile getirerek, “Denizin kenarında 30-40 dönüm kapalı muz serası yapılmış. Denize gidip, o seraları mı izleyeceksiniz? O bölgede bu saatten sonra yüzlerce dönümün naylonla kapatılıp sera yapılması taraftarı değilim” dedi.
GAZİPAŞA Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Pazarcı Mahallesi’nde yapılan 18 uygulamalarıyla ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Pazarcı’da 18 uygulaması yapılmasına dava engeli olmadığını söyleyen Başkan Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan 18’lerin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde olduğunu söyledi. Başkan Yılmaz, bakanlığın sit sınırlarıyla ilgili belirsizliği çözmesinin ardından dosyayı kadastroya, oradan da tapuya göndererek tescil ettireceklerini söyledi. Belediyeden kaynaklı bir gecikme olmadığını ifade eden Yılmaz, ilgili kurumların onayını beklediklerini kaydetti. Selinus Sahili’ndeki denize paralel uzanan 50 metrelik yeşil alanların büyük bir kısmının tapulu araziler olduğunu da bildiren Belediye Başkanı Yılmaz, o yeşil alanları 18 yaparak kamuya kazandırmaya çalıştıklarını söyledi.
DAVA ENGELİ KALMADI
Pazarcı’da yapılan 18 uygulamasına ve planlara karşı dava açıldığını hatırlatan Yılmaz, “Ağırlıklı olarak Gazipaşa dışında yaşayan arkadaşlardan oluşan bir grup, Pazarcı’da yapılan 18 uygulamasına ve planlara karşı dava açmışlardı. Mahkeme ‘Plana dava açmak için 60 günlük süreyi kaçırmışsınız, orada da yeriniz olmadığı için menfaat hakkı ihlali olmadığı için 18’lere dava açamazsınız’ demişti. Bu nedenle yetkisiz oldukları gerekçesiyle davayı reddetmişti. İstinafa gittiler, istinafta alt mahkemenin kararını onadı. Dolayısıyla orada şimdilik dava engeli yok. Danıştay’a gidebilirler ama şu anda Pazarcı’da 18 yapılmasına dava engeli yok” dedi.
“BELEDİYE KAYNAKLI BİR GECİKME YOK”
Sit sınırlarıyla ilgili belirsizlik nedeniyle 18 uygulamasının Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde olduğunu kaydeden Yılmaz, “Pazarcı ile ilgili 18’lerimizi daha önce yaptık. Büyükşehir Belediyesi onadı. Şu anda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bekliyor. Onun sebebi de sit sınırlarıyla ilgili küçük bir belirsizlik varmış. Bakanlık onu çözmeye çalışıyor. Bakanlığın kendi iç işleyişinden kaynaklanan bir sorun. Normal şartlarda önce sit sınırları belirlenir, sonra plan yapılır ve o plan uygulanır. Buranın planını bakanlık yapmış ve bize uygula diye göndermiş. Bizim görevimiz bu plana uygun 18’leri yapıp, ilgili birimlere vermektir. Biz belediye olarak üzerimize düşen görevi yaptık. Şimdi Bakanlığı bekliyoruz. Çevre Şehircilik Bakanlığı ‘Tamam biz inceledik, 18’leriniz uygundur’ derse, 18 uygulama dosyasını kadastroya göndereceğiz. Kadastro da uygun derse tapuya göndereceğiz ve tescil olacak. İlgili kurumların onaylarını bekliyoruz, o nedenle bekliyor. Yoksa belediyeden kaynaklı bir gecikme yok” diye konuştu.
“KAMUOYU YANILTILMAYA ÇALIŞILIYOR”
Kamuoyuna yanlış bilgi aktarılmaya çalışıldığını söyleyen Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, “Şu anda kıyılar kamunun elindeymiş de 18 yapıldığı zaman kamunun elinden alınacakmış gibi yanlış bilgi aktarılmaya çalışılıyor. Olay tam tersi. Çünkü şu anda yeşil alan olan beach parkların olduğu sahil şeridinde denize paralel uzanan 50 metrelik yeşil alanların büyük bir kısmı tapulu araziler. Kamunun elinde değil. Biz 18 yaparak o yeşil alanları kamuya kazandırmaya çalışıyoruz. O bilgi tamamen kamuoyunu yanıltmaya dönük pompalanan bir bilgi. Bizim yaptığımız 18’ler sonucunda kıyılar kamuya geçecek. Şu anda vatandaşlar müsaade etmiş yeşil alan yapmamıza. Orada kıyı bandındaki beach parkların olduğu 50 metrelik yeşil banda yapmamıza müsaade etmişler ama tapulu yerler. ‘Ben burayı vermiyorum, tapulu yerim. Ya kamulaştır ya 18’ini yap. Bir şekilde çöz’ diyebilir. Sağ olsunlar seslerini çıkarmıyorlar ve bir kısmından kamu yararlanıyor. Hepsinden faydalanmıyor” dedi.
“YOLU YERİNE BİLE ALAMIYORUZ”
Belediye Başkanı Yılmaz, “Kızılin’deki yol niye toprak, hiç düşündük mü? Plandaki yol yerine alınamıyor. Alınamadığı için belli bir yerde duvar bitiyor, sıcak asfalt bitiyor. Oradan Kızılin’e kadar olan bölüm toprak, yol sağa denize doğru kıvrılıyor. O toprak yoldan Kızılin’e geçebiliyorsunuz. Yolun yeri orası değil. Yol şu anda mevcut yapılı yerin hizasıdır. İleri doğru gittiğiniz zaman orda bir vatandaşın parselinin önünde bir duvar çekili. O duvarın önüne alınacak yol. Orada 2 vatandaşımız ‘18’i yap, ondan sonra yola izin veririz’ diyor.18’ler henüz tescil olmadığı için o yolu yerine bile alamıyoruz. Şu anda mevcut yolun olduğu yer yeşil alan. Yeşil alan olacak yere sıcak asfalt dökersem, 3-5 ay sonra da 18’ler geçerse boşu boşuna masraf etmiş olacağım. Bir de o asfaltı kaldırmak için masraf edeceğim. Orada 18’lerin kesinleşmesini bekliyoruz.18’ler kesinleşmeden vatandaş müsaade etmediği sürece ne yol açabilirsiniz ne park bahçe yapabilirsiniz” diye konuştu.
“PLAN OLMAYAN YERDE 18 YAPAMAZSINIZ”
Kamuya ait yerlerin 18’le imara açıldığı düşüncesinin tamamen yanlış olduğunu söyleyen Yılmaz, “Kamuda, ‘Belediye 18 yapmak suretiyle kıyıları imara açtı’ gibi bilgi kirliliği oluşturuluyor. İmara açma 18 ile olmaz. İmara açma planla olur. Hatta 30 yıl önce ‘Biz burayı turizm merkezi ilan ediyoruz ‘ dediğiniz zaman zaten oranın turizm merkezi olacağını belirlemişsin. Daha sonra bakanlık plan yapıp da şuradan yol geçecek, burası parsel olacak diye planı gönderdiği zaman artık orası imara açılmaya başlamış demektir. 18 uygulaması sadece o yola giden, kamuya ait olan ya da parklara giden, eğitim alanı olan, ibadet alanı olan DOP’tan karşılanan 30 kaleme tekâmül eden yerlerin uygun parsellere aktarılıp, vatandaştan da bunların karşılığında belli bir oranın kesilmesidir. Bir dağıtımdır 18. Plan olmayan yerde 18 yapamazsınız. Önce plan yapılır sonra 18 yapılır. Kamuya ait yerlerin 18’le imara açıldığı düşüncesi tamamen yanlıştır” ifadelerine yer verdi.
“İMARA AÇTIĞIM 1 METREKARE YER YOK”
İmara açtığı 1 metrekare yer olmadığını ifade eden Yılmaz, “Gazipaşa Belediyesi’nin veya belediye başkanının meraları, otlakları imara açtığı gibi yorum yapanları görüyorum. Tamamen yanlış bir bilgidir. Kastettikleri yer Kaledran’da vatandaş talebine istinaden vasıf değişikliği, meclis kararıdır. Bu yerler vatandaşların dedelerinden kalan, içinde muz bahçesi, evler olan yerlerdir. Sıfırdan kamunun elinde olan bir mera değildir. Fiilen zaten atalarından buyana kullanılan yerlerdir. Ama geçmişte bir şekilde mera olarak yazılmış, vatandaşta ekip biçmeye devam ediyor. Ben belediye başkanı olduğumdan bu tarafa imara açtığım 1 metrekare yer yoktur, imara açtığım ne mera ne otlak yoktur. Benim zaten öyle bir yetkim de yok. Merayı ya da otlağı sadece belediye başkanının tek başına imara açma yetkisi yoktur. Bir sürü kurumdan, kuruldan geçer, o tip kararlar. Belediye başkanı kral değil. Burası imara açılsın, burası şu olsun, burası bu olsun deme yetkimiz yoktur” dedi.
“PLANLI PROGRAMLI BİR TURİZM OLSUN İSTİYORUM”
Pazarcı’da şehrin su kemerlerine kadar dayandığını söyleyen Yılmaz, “Pazarcı’da şehrin su kemerlerine kadar dayandı. Sahil bandında şerit halinde otel bölgesi ayrılmış. Otel yapılmasın deniliyor. Buralarda özel mülkiyet. Ne yapılacak orada? Bu saatten sonra tarım mı yapılacak? Bakanlık planı değiştirdi farz edelim. Otele yetki verilmedi, ne verir? Onu da bir ortaya koymak lazım. Konut izni mi verir, tatil köyü izni mi verir. Bir şey verir herhalde. İhtiyaç da var orada. Şehir oraya kadar dayanmış. Denize sıfır alanlarda tarım yapacaksın diye zorlama getiremezsin. Tarım yapsa bile yapanları görüyoruz. Denizin kenarında 30-40 dönüm kapalı muz serası yapmış. Denize gideceksiniz, o seraları mı izleyeceksiniz? Onu da düşünmek lazım. Buraya hiçbir şey yapılmasın deme şansın yok. Çünkü oralar özel mülkiyet. Mutlaka bir şey yapacaktır. İmarda mutlaka bir hak vereceksin. Tarım bile olsa, belli oranda emsal verip başına bir çiftçi evi yapmasına müsaade edersin. Bu saatten sonra su kemerlerine kadar dayanan şehrin denizle bağlantısını koparabilir misiniz? Mümkün değil. Mutlaka bir şeyler yapılacaktır ama doğru şeyin yapılmasını sağlamak bizim görevimiz. O bölgede bu saatten sonra yüzlerce dönümün naylonla kapatılıp sera yapılması taraftarı değilim. Bizim başka tarım alanlarımız var. Oralarda tarıma devam ederiz. Ama denize sıfır bu parsellerde eğer turizmi istiyorsak turizme dönük bir şeyler yapılması gerektiğine inanıyorum. Bu şekilde planlar yapılmış, o planları da uyguluyoruz. Planlı programlı bir turizm olsun istiyorum” şeklinde konuştu.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55