OLAN YİNE ÜRETİCİYE OLDU

GÜNDEM 7.10.2021 01:30:24 0
OLAN YİNE ÜRETİCİYE OLDU

Marketlerin sebze ve meyve alımını azaltmasıyla geçtiğimiz haftalarda 8 lira olan muzun kilo fiyatı 5 liraya kadar geriledi. Hükümetin artan fiyatlara karşı marketlere yüklendiğini söyleyen Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, “Sebze ve meyve fiyatlarının artışından direk sorumlu tutulan zincir marketler ürün alım kısıntısına gitti. 1 hafta önce 8 lira olan yeşil muzun kilosu 4 liraya kadar geriledi” dedi.

 

Türkiye'deki büyük zincir marketlerde fahiş fiyat denetimi sürerken ceza alan bazı marketler sebze ve meyve alımını azalttı. Marketler sebze ve meyve alımını azaltınca ürünler çiftçinin elinde kaldı. Gazipaşa’nın da önemli ürünleri arasında yer alan muz fiyatı da bu durumdan etkilendi. Gazipaşa’da geçtiğimiz haftalarda 8 liraya kadar yükselen muzun kilo fiyatında ani bir düşüş yaşandı. Kilosu 8 liradan satılan muzun fiyatı 4-5 liraya kadar geriledi. Hasat mevsimine büyük umutlarla başlayan muz üreticileri, ürünlerinin kilo fiyatı 5 liraya kadar gerileyince hayal kırıklığına uğradı.

 

ARZ TALEP DENGESİ BOZULDU

 

Konuyla ilgili bilgi veren Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, ülkede sebze artışının gerekçesi olarak marketlere yüklenildiğini söyledi. Gübre, ilaç, tohum ve fide girdilerinin artmasından dolayı üretim maliyetlerinin arttığına değinen Bilgiç, çiftçinin üretemez duruma geldiğini ifade etti. Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, “Fiyatların artmasından dolayı marketlerin üzerine yüklenildi. Denetimler sırasında marketlere ceza yazılınca da marketler sebze-meyve almamaya ya da az almaya başladı. Marketler elini ayağını çekince, talep azalınca muz alan satan olmadı ve muz fiyatları düştü. Kısacası arz talep dengesi bozulunca geçtiğimiz hafta 7-8 lira olan muz, bu hafta 4-5 liraya kadar düştü” dedi.

 

ÜRETİM ALANI ARTTI

 

Türkiye’de muzun örtü altına girmesiyle üretim alanının arttığına değinen Bilgiç, “Daha önce muz üretimi açıkta Anamur, Gazipaşa ve Alanya’da yapılıyordu. Örtü altına girdiği için Adana’dan, Antakya’dan, Uşak’a kadar muz üretimi yapılıyor. Muz üretim alanı arttığı içinde daha fazla üretir olduk. Ve o yüzden bence muzun da geleceği sıkıntı. 2-3 yıl öncesine kadar Türkiye’nin tüketiminin yüzde 30’unu karşılıyorduk. Şimdi ise yüzde 80’ini karşılayabilecek seviyeye geldik” diye konuştu.