EĞİTİMCİLERDEN KAYMAKAM TEPKİSİ

GÜNDEM 2.10.2021 00:09:21 0
EĞİTİMCİLERDEN KAYMAKAM TEPKİSİ

Gazipaşa’da, Eğitim Sen ve Eğitim İş sendikalarına üye öğretmenler, Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde ziyaret ettiği lisede ‘hoş geldiniz’ diyerek kendisine elini uzatan öğretmeni “Haddini bil, sınıftan çık, dışarıda bekle” diyerek azarlayan Kaymakam Mehmet Faruk Saygın’ı protesto etti. Dün saat 16.30’da Gazipaşa Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan eğitimcilere, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gazipaşa İlçe Başkanı Ömer Güven de destek verdi.

 

Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde yaşanan olay ilgili Eğitim Sen ve Eğitim İş sendikaları tarafından ayrı ayrı basın açıklaması yapıldı. Yaşanan olaya tepki gösteren Eğitim Sen Gazipaşa Temsilcisi Nuray Güler, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde Kaymakam Mehmet Faruk Saygın’ın, ziyaret ettiği lisede ‘hoş geldiniz’ diyerek kendisine elini uzatan öğretmeni “Haddini bil, sınıftan çık, dışarıda bekle” dediği iddialarına da değinilen basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Son yıllarda öğretmenlere karşı haddini aşan, öğretmeni değersizleştiren kamu yöneticilerinin sayısında önemli bir artış olmuştur. Güç sarhoşluğunu, kendini biricik otorite görmeyi alışkanlık edinen kamu yöneticilerinin bu tutumu, münferit olaylar değildir, aksine siyasi rejimin bir sonucudur!

 

“ÖRNEK DAVRANIŞLAR SERGİLEMELİDİR”

 

Son olarak Artvin Kemalpaşa Kaymakamı Faruk Saygın’ın bir öğretmene “haddini bil, sınıftan çık, dışarıda bekle” diyecek gücü kendisinde görmesi, yaratılmak istenen “hükümet memurluğu” kültürünün, kamu emekçilerinin bir bütün olarak “kapı kulu” olarak görülmesinin ve demokratik bir öğrenme ikliminde bulunması gereken öğrencilere de bu kültürü “örnek gösterme” hadsizliğinin somutlaşmış halidir. Halbuki kamu yöneticileri, bir eğitim öğretim kurumuna ziyarette bulunduğunda, oranın okul olduğu bilincini terk etmemeli ve öğrencilerin demokrasiye, adalete, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına olan inancını güçlendirecek örnek davranışlar sergilemelidir.

 

“SAYGISIZ TUTUMLARI HER DEFASINDA HATIRLATACAĞIZ”

 

Ancak geldiğimiz aşama, bunun çok gerisindedir. Bu nedenle Eğitim Sen olarak, kamu yöneticilerinin söz konusu tutum ve davranışlarına alışmayacağımızı, aksine kamu yöneticilerinin makamlarının gerektirdiği tevazu, saygı ve sorumlulukları her defasında hatırlatacağımızı vurgulamak isteriz. Eğitim ve bilim emekçilerine yılın bir gününde hamasi nutuk çekmeyi görev bilenlere karşı her gün bu gerçeği savunacağız. Artvin Valisi 'İstenmeyen bir diyalog yaşanmıştır, gerekli tembihat yapılmıştır' diyerek eğitim emekçilerini görmezden gelmeye devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı yaşanan bu olay üzerine tek bir açıklama cümlesi dahi yapmıyor.

 

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN GELDİĞİ SON NOKTA!

 

Son 20 yılda değersizleştirilen öğretmenlik mesleğinin geldiği son nokta! Öğretmenlere bu şekilde davranılmasını asla kabul etmeyeceğiz. Öğretmenin toplumun çıkarlarını gözeten idealleri ve toplumsal mücadelenin önemli bir parçası olarak harekete geçmesi saygınlığını belirleyecek olan faktörü elinden alınmak isteniyor. Bilime, eğitime, emeğe 'uzak' olanların karşısında dik durmaktan vazgeçmeyeceğiz. Bir kez daha söylüyoruz Biz Öğretmeniz! Öğretmen öğretir! El açmayız, yalvarmayız, boyun eğmeyiz. Halkın öğretmenleriyiz. Artık yeter! Kimse unutmasın ki! Kapı kulu değil öğretmeniz. İktidarların değil, halkın öğretmenleriyiz.”

 

İŞTE EĞİTİM İŞ’İN AÇIKLAMASI

 

Eğitim İş temsilcileri tarafından yapılan basın açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi: “AKP'nin iktidara geldiği günden bu yana eğitimi ve eğitim emekçisini küçük görme tavrı, devlet kadrolarına liyakatsizce doldurulan yöneticiler tarafından sürdürülmektedir. Bunun son örneği ne yazık ki Artvin Kemalpaşa Kaymakamı Faruk Saygın olmuştur. Kaymakam Saygın, Kemalpaşa Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde (ÇPAL) yaptığı ziyarette sınıfları dolaşmış, bu esnada bir öğretmenimize haddi olmayan ifadeler kullanmıştır. Kendisine 'Hoş geldiniz' diyerek elini uzatan öğretmenin elini sıkmayan kibirli Kaymakam, 'Haddini bil, sınıftan dışarı çık, dışarıda bekle' diyerek meslektaşımızı sınıftan koymuştur. Sınıfta bulunan diğer öğretmenin bu tavrın doğru olmadığını söylemesi üzerine ise 'Sen kimsin! Ücretli misin!' diyerek tehditvari ve zihniyetini ortaya döken ifadeler kullanmıştır. Kaymakam'ın meslektaşımızı 'Ücretli misin' diye aşağılama ve işiyle tehdit etme iması taşıyan sözleri, bize net bir gerçeği söylemektedir. Öğretmenlerimize karşı takınılan bu hadsiz tavırlarda, öğretmenlerimizin güvencesiz, kadrosuz çalıştırılmasının payı büyüktür. Öğretmenler kategorilere ayrılarak, farklı sıfatlandırılarak sömürülmekte, bu tabloya bakan hadsizler öğretmenleri kapıkulu zannetmektedir.

 

“CEZASIZLIK, İTİBAR SUİKASTLARINA NEDEN OLUYOR”

 

Kendisini de bir öğretmenin yetiştirdiğini unutacak kadar nankör, atanmış bir devlet adamı olduğunu ve belli değildir. Elbette bu hadsiz tavırda bugüne kadar eğitim emekçisine hakaret eden valilerin, kaymakamların cezalandırılmamasının payı büyüktür. Bu cezasızlık, meslek onurumuza karşı sistematik hale getirilen itibar suikastlarına dolaylı teşvik niteliğindedir. Eğitim-iş olarak uyarıyoruz: dünyada Başöğretmen sıfatı taşıyan bir liderin kurduğu tek ülke olan Türkiye ilkeler çerçevesinde davranması gerektiğini unutacak kadar kibirli bu Kaymakam, AKP'nin yansımasıdır. Kaymakamdan çok kabadayı gibi davranan Saygın'ın o eli sıkmadığı iyi olmuştur; çünkü belli ki buna layık Cumhuriyeti'nde, Atamızın gelecek nesilleri emanet ettiği biz öğretmenlere hakaret etmek kimsenin haddi değildir! Bu ülkenin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk bile 'Ulusları kurtaracak olan yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Sınıfta Cumhurbaşkanı bile öğretmenden sonra gelir' diyerek öğretmenleri yüceltmişken, onun kurduğu bu ülkede öğretmenlere ve öğretmenliğin meslek onuruna dil uzatmak cezasız kalamaz. Eğitim-İş olarak meslektaşımıza ve meslek onurumuza sahip çıkıyor, bu hadsiz tavrı takınan Kaymakam ile ilgi derhal soruşturma başlatılması gerektiğinin altını çiziyoruz. Yeni bir cezasızlık örneğini asla ve asla kabul etmeyeceğimizi ilan ediyoruz! Hukuki sürecin takipçisi olacağız.”


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27