MUZ ÜRETİCİSİNİ SEVİNDİRDİ

28.09.2021 14:53:42 0
MUZ ÜRETİCİSİNİ SEVİNDİRDİ

Türkiye'nin önemli muz üretim merkezlerinden biri olan Gazipaşa'da açık alanda muz hasadı başladı. Gazipaşa’nın Kahyalar, Aydıncık, Çalıpınar, İncegiz, Beyobası, Cumhuriyet, Macar, Çobanlar, Beyrebucak, Muzkent, Güney, Zeytinada ve Yakacık gibi bölgelerde kapalı alanda 12 ay boyunca hasat devam ederken, açık alanda da muz hasadı bu yıl erken başladı. Gazipaşa'da açık ve kapalı olmak üzere yaklaşık 17 bin dekar alanda muz üretimi yapılıyor. Gazipaşa’da şu anda açık alandan hasat edilen yeşil muzun kilosu 7 TL’den, kapalı alandan hasat edilen yeşil muzun kilosu ise 7,5 TL’den satışa sunuluyor.

 

MUZ KİLODA DÜŞTÜ

 

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, çiftçinin muz fiyatlardan memnun olduğunu söyledi. Ancak sezonun kurak geçmesi nedeniyle yeterince suyu alamayan muzun kiloda düştüğünü belirtti. Oda Başkanı Çelik, kuyulardaki suyun çekilmesiyle derinden su çeken çiftçinin, elektrik maliyetinin de arttığına değindi. Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, “Açık alanda muz hasadımız başladı. Çiftçilerimiz fiyatlardan memnun. Açık muzun kilosu 7 TL’den kapalı muzun kilosu ise 7,5 TL’den alıcı buluyor. Bu yıl kurak bir sezon geçirdiğimiz için muzlarımızda kiloda düşüş var. İnşallah önümüzdeki günlerde hava yağışlı geçer ve bu durum düzelir. Kapalı alanda yılın 12 ayı kesim yapılıyor ama bu dönemde kesin kapalı alanda da hızlandı” dedi.

 

ELEKTRİK MALİYETLERİ ARTTI

 

Kuraklığın her yönden çiftçiyi zarara uğrattığını ifade eden Oda Başkanı Yusuf Çelik, “Kuraklık her yönden çiftçimize zarar ettirdi. Muzlarımızı kiloda düşürdü, elektrik maliyetlerini arttırdı. Kuyulardaki suların kurumasıyla, çiftçimiz derinden su çekmeye başladı. Önceden 50 metreden su çekilirken şimdi ise 150 metreden su çekiliyor.  Derinleştikçe ister istemez elektrik giderimiz fazla oluyor. Bu yıl kuraklık çiftçimize büyük zarar ettirdi” şeklinde konuştu.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27