GAZİPAŞA’NIN İLK KONUŞMA TERAPİSTİ HİZMETTE

SAĞLIK 16.09.2021 12:47:06 0
GAZİPAŞA’NIN İLK KONUŞMA TERAPİSTİ HİZMETTE

Gazipaşa’nın ilk ve tek dil ve konuşma merkezi olan Gazipaşa Dil ve Konuşma Merkezi, Dil ve Konuşma Terapisti Bilal Özel tarafından açıldı. Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi binasının birinci katında ilçe halkına hizmet vermeye başlayan Gazipaşa Dil ve Konuşma Merkezi, dil ve konuşma güçlüğü yaşayan bireylere hizmet veriyor. Üsküdar Üniversitesi, Dil ve Konuşma Terapisi lisans eğitimini tamamladıktan sonra Gazipaşalı vatandaşlara hizmet etmek için ilçemize dil ve konuşma merkezi açan Özel, yaptığı hizmetler hakkında gazetemize açıklamada bulundu.

 

DİL VE KONUŞMA TERAPİSTİ KİMDİR?

 

Dil ve konuşma terapistinin tanımını yapan ve çalışma alanlarıyla ilgili bilgi veren Dil ve Konuşma Terapisti Bilal Özel, “Dil ve Konuşma Terapisti; iletişim, dil, konuşma, ses ve yutma süreçlerinin gelişimi ve bozukluklarının önlenmesini, tanımlanmasını, değerlendirilmesini, rehabilitasyonunu ve dil ve konuşma terapisi alanının bilimsel araştırmaları ile ilgilenen; sağlıklı, hasta veya engelli bireylerin yaşam kalitelerinin artırılmasını hedefleyen sağlık meslek elemanıdır” dedi. Dil ve konuşma terapistinin çalışma alanları hakkında konuşan Özel, “Gecikmiş dil ve konuşma, konuşma sesi bozuklukları (artikülasyon ve fonolojik bozukluklar), akıcılık bozuklukları (kekemelik ve hızlı konuşma), ses bozuklukları (ses kısıklığı), dudak damak yarığına bağlı konuşma bozuklukları, edinilmiş dil bozuklukları (inmeye bağlı afazi) ve diğer nörolojik kökenli dil ve konuşma bozuklukları dil ve konuşma terapistlerinin çalışma alanlarının bir kısmıdır” dedi.

 

“ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ”

 

Dil ve konuşma bozukluklarında erken müdahalenin önemine değinen Özel, “Yukarıdaki bozukluklara erken müdahale edilmediğinde bireyin sosyal-duygusal gelişiminde, bilişsel gelişiminde, dil gelişiminde, arkadaşlık ilişkilerinde, akademik becerilerinde geri kalabilir ve var olan problem, kronik bir duruma dönüşebilir. Bunun için dil ve konuşma bozukluklarında erken müdahale son derece önemlidir” dedi.

 

“ZAMANLA KONUŞUR DEMEYİN”

 

Özellikle çocuklarda konuşmanın gecikmesi durumunda bir uzmana danışılması gerektiğine vurgu yapan Dil ve Konuşma Terapisti Bilal Özel, “Gecikmiş konuşma herhangi bir ön tanıya (otizm, down sendromu) bağlı olarak veya bir tanıya bağlı olmadan da görülebilir. Bir yaşındaki bir çocuğun tekli kelimeler kullanması, 1,5-2 yaşlarında en az 50 adet sözcük dağarcığına sahip olması ve iki kelimeli cümleler kurabilmesi, 2,5-3 yaş civarında 2-3 kelimelik cümleler kurabilmesi, 4 yaşında bir çocuğun ise anlamlı ve dil bilgisi kurallarına uygun uzun cümleler kurması beklenir. 0-3 yaş arası dil gelişimi açısından kritik bir dönemdir. Bu süreçte plastisite (beyin gelişimi) yoğun olacağı için yapılan erken müdahaleler, en iyi sonuçları almamızı sağlar. Kritik dönemi atlarsak dil gecikmesi, kronik bir hâl alarak bireyin birçok alanda geri kalmasına neden olabilir” diye konuştu. 

 

“4 YAŞINDAKİ ÇOCUKLARIN YÜZDE YÜZ ANLAŞILIR OLMASI BEKLENİR”

 

“Konuşma sesi bozuklukları, belli sesleri söyleyememe veya anlaşılır olmayan konuşma şeklinde karşımıza çıkar” diyen Özel, “4 yaşında bir çocuğun söylediklerinin yüzde 100 anlaşılması beklenir. Erken müdahale edildiğinde yeni öğrenilen sesin genellenmesi daha kolay olacaktır. Çocuklarda yapılan artikülasyon bozukluğu terapilerinde, artikülasyon bozukluğu olan yetişkinlere göre daha hızlı sonuç alırız. Kekemelik konuşma sırasında ortaya çıkan akıcısızlıklardır. Kekemelikte erken müdahale, konuşmadaki akıcısızlıkların kronikleşmesini ve bireye yapacağı olumsuz etkileri önlemek açısından çok önemlidir. Terapi şekli ve ilerleyişi kişinin yaşına, çevresine, kekemelik derecesine göre belirlenir” şeklinde konuştu. 


  • BIST 100

    9420,42%1,29
  • DOLAR

    34,33% 0,00
  • EURO

    36,21% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2835,15% 0,04
  • Ç. ALTIN

    4751,95% 0,00