Gazipaşalı üreticilerin tek çatı altında toplanması gerektiğine vurgu yapan Yaş Sebze Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Akbuz, “Artan girdi maliyetleri karşısında üreticinin başı öne eğilmemeli. Ayrıca sebze ağırlıklı üretim yapılan Gazipaşa’da ürünlerin işlenebileceği bir tesis yok. Bu konuda çalışma yapılarak, üretici emeğinin karşılığını almalı” dedi.
İlçemizde geçtiğimiz aylarda kurulan Gazipaşa Yaş Sebze Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin kurucu başkanı Halil İbrahim Akbuz, ilçe tarımı ve tarımın geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Gazipaşalı üreticilerin tek çatı altında toplanması gerektiğini söyleyen Akbuz, “Yaşanan sorunlar karşısında üreticiyi tek çatı altında toplamaktan başka bir çözüm yolu görünmüyor. Bilinçli üretim yapılması, yer altı kaynaklarının doğru kullanılması, teknoloji vasıtası ile modern üretim sistemlerinden yararlanarak hem maliyetleri düşürmek, hem de kaliteli ürün elde etmek kaçınılmaz bir hale geldi. Artan girdi maliyetlerini düşürmekten tutun da, ilçedeki mevcut hayvan varlığının korunmasına kadar üzerinde çalışılması gereken çok konu var” dedi.
Kamu kurum ve kuruluşlarının tarım ve hayvan üreticilerine yeterince destek vermediğini iddia eden Akbuz, “Ne yazık ki bu konularda ne İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün, ne de Ziraat Odası'nın bir girişimi yok. Eğer böyle bir çalışmaları varsa vatandaş ile paylaşıp herkesi bilgilendirsinler. Çiftçi yer alması gerekiyorsa koşa koşa gider, bu çalışmalarda yer alır, toprağına sahip çıkar” ifadelerini kullandı.
“SORUNLARA KARŞI ÇÖZÜM YADA PROJELER ÜRETMEK ŞART”
“Gübre, tohum, fide, kimyevi ilaç, mazot, elektrik, su gibi artan maliyetleri daha ekonomik hale getirebilmek için bireysel değil hep birlikte hareket edilmesi gerekli” diyen Kooperatif Başkanı Akbuz, “Örnek vermek gerekirse; bir çiftçi 1 dönüm patlıcan üretimi yapmak için 800-900 adet fide kullanmak zorunda. Biz bunu ortalama 850 fide kabul edelim. Fidenin tanesini de 3.50 TL olarak dikkate alalım. Hemen hemen 3.000 TL gibi sadece fide maliyeti var. Biz bunun maliyetini dekar başına 2.000- 2.300 TL bandına nasıl çekeriz bunu konuşmamız, kafa yormamız ve çözüm üretmemiz lazım. Bunu sağlayabilmek ve bu maliyet avantajını yakalayabilmek içinde üreticilerin birlikte hareket etmesi gerek. Aynı şekilde hayvansal üretim yapan üreticiler içinde bu geçerli, birlikte hareket etmek şart” dedi.
“İLÇE TARIMI ADINA SORUMLULUK MAKAMINDA OLANLAR
GÖZLERİNİ YUMMUŞ, KULAKLARINI TIKAMIŞLARDIR”
Açıklamalarına şu sözlerle devam eden Akbuz, “İlçe tarımına yönelik sorumluluk makamında olanlardan kastettiğimiz İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odasıdır. Yapmacık gündemler ile üreticiyi oyalamak yerine, üreticinin eğitiminden, iyi tarım uygulamalarına, ürün analiz laboratuvarından, sulama sistemlerine kadar, proje yada projeler üretip çiftçiye rehberlik etmelerini bekliyoruz. Kısacası daha vizyoner olmalarını istiyoruz. Maalesef böyle bir olaya halen rastlamadık; pek rastlanılacak gibi de görünmüyor. İlçenin tarımsal faaliyetleri ve bu faaliyetlerin geleceği açısından taşın altına ellerini değil, gövdelerini koymaları gerekir. Üretici artık sorguluyor, araştırıyor. Boş masal dinlemekten bıktı. Bu kurumlar yaptığı çalışmaları bilime, bilgiye ve belgeye dayalı olarak sizlerin; yani basının aracılığı ile vatandaşa anlatmalı. Her şeyi merkezi yönetim söyleyince yapmak ve bu şartların oluşmasını beklemekle bir kazancımız olmaz. Oda yada Kurumların başındaki yöneticilerimizin daha cesur olup, kanunlara aykırı olmayacak şekilde üretkenlik göstermesi lazım. Yani kendi iç dinamiklerimizi harekete geçirmeliyiz” diye konuştu.
“ÜRETİLEN ÜRÜNÜN SANAYİSİ DE YANIBAŞINA KURULMALI”
Sebze ağırlıklı üretim yapılan Gazipaşa’da ürünlerin işlenebileceği tesislerin olmadığına dikkat çeken Gazipaşa Yaş Sebze Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Halil İbrahim Akbuz, “Oysaki ürün işlenip daha da değerli hale getirilebilir. Vakit kaybetmeden bu konuya yoğunlaşmak gerekiyor. 'Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi' şart. Gazipaşa hem burada yaşayan insanlar, hem de bölgemiz adına bir cazibe merkezi haline getirilmeli. Dışarıdan yatırımcı kabul edilmeli. Bu sayede işsizlik ve göç gibi konuların önüne geçilebilir, üreticimiz de emeğinin karşılığını daha adaletli bir biçimde alabilir. İlk adım olarak kooperatifleşme, akabinde 'Tarımsal Ürün İşleme İhtisas OSB' çalışmaları ivedilikle yapılmalı” dedi.
“KAYMAKAMIMIZ ORHAN ALTUN BEY'E TEŞEKKÜRLER”
Gazipaşa’ya yeni atanan Gazipaşa Kaymakamı Orhan Altun’un tarım üzerine önemli projeler yapma hedefinde olduğunu söyleyen Akbuz, “İlçemizde 30 Ağustos tarihinde göreve başlayan Kaymakamımız Orhan Altun Bey'e tarım ve turizm ile ilgili hassasiyetleri için teşekkür etmek istiyoruz. İlçemiz adına yapılacak her türlü çalışmada bizlerde yer almaktan onur duyarız. Bunu da buradan söylemek isterim. Ayrıca, yeni sezonun üretici, tüccar, ihracatçı ve vatandaşlarımız adına hayırlı ve bol bereketli geçmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01