Tarih: 11.09.2021 13:08

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Facebook Twitter Linked-in

Tarımsal üretimde artan girdi maliyetlerinin üreticileri sıkıntıya soktuğunu söyleyen Oda Başkanı Çelik,  tarımsal üretimin bu durumdan etkilenebileceğini kaydetti.

 

Türkiye'nin önemli sebze ve meyve üretim merkezlerinden birisi olan Gazipaşa’da, üreticiler artan girdi fiyatlarına yetişemiyor. Bir yandan kuraklık diğer yandan pandemi tarımı etkilerken,  rekor seviyelerde artış gösteren girdi fiyatları üreticileri daha da zora sokuyor. Gazipaşalı üreticiler gübre, tarımsal ilaçlar ve elektrik fiyatlarında yaşanan artıştan dert yanıyor. Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, artan girdi fiyatlarıyla ilgili açıklama yaptı. Girdi fiyatlarının üreticiyi zora soktuğunu söyleyen Çelik, tarımsal üretimin bu durumdan etkilenebileceğini kaydetti.

 

GİRDİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

 

Son bir yıldaki artışlarla ilgili bilgi veren Oda Başkanı Çelik,  “Bir yandan pandemi tarımı etkilerken, rekor seviyede artışları gören girdi fiyatlarına üreticimiz yetişemiyor. Son bir yılda, üretici maliyetlerinde önemli ağırlığı olan üre gübresi yüzde 130, DAP gübresi yüzde 155, bazı tarımsal ilaçlar yüzde 60, besi yemi yüzde 55, süt yemi yüzde 57, sertifikalı hububat tohumluğu fiyatları yüzde 63, elektrik fiyatları ise yüzde 56 artmıştır. Üreticilerin üretimden vazgeçmemeleri için tarımsal girdi fiyatlarını düşürecek tedbirlerin süratle alınması, devletimizin yapması gereken en önemli görevlerden biri haline geldi.

 

GÜBRE FİYATININ YARISI

DESTEK OLARAK VERİLMELİ

 

Gübrede verilen destekleri artırarak mazotta olduğu gibi gübre fiyatının da yüzde 50’si destek olarak verilmeli, destek verilmeyen yem ve bitki koruma ürünlerine destek getirilmeli, tarımsal sulamada kullanılan elektrikte vergi ve fonlar kaldırılmalı fiyatta düşüş sağlanmalıdır. Acil önlem olarak bu taleplerimizin ele alınmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —