Tarih: 10.09.2021 13:09

TARIMDA RUSYA SEVİNCİ

Facebook Twitter Linked-in

Rusya’nın Antalya’dan domates ve biber ithalatına getirdiği kısıtlamayı kaldırdığı haberi kentteki çiftçi ve ihracatçıları sevindirdi. Üretici yaklaşık 1 ay sonra hasada gelecek domatesinin ihracata gidecek olmasını memnuniyetle karşıladı.

 

Rusya, 11 Aralık 2020 tarihinde pepino mozaik virüsü, domates lekeli solgunluk virüsü ve domates kahverengi rugose meyve virüsü belirlendiği gerekçesiyle Antalya ve İzmir’den domates ile biber ithalatını yasaklamıştı. Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün verdiği garanti doğrultusunda 9 Eylül 2021 tarihinden itibaren 10 aydır devam eden biber ve domates ithalatındaki yasağı kaldırdığını açıkladı. Bu karar Türkiye’nin en önemli örtü altı üretim merkezi konumundaki Antalya ve ilçemizde sevinçle karşılandı. Ayrıca bölgedeki seralarda domates ve biber fidesi dikim işlemleri devam ediyor. Bu kararla kararsız olan çiftçilerin de yeniden domates ve bibere dönüş yapması bekleniyor.

 

“KARAR ÜRETİCİLERİMİZİ MUTLU ETTİ”

 

Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı tarafından alınan son kararın, Antalya bölgesinde üretim yapan tüm çiftçiler için önemli olduğuna dikkat çeken Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, “Rusya aldığı kararla domates ve biber ithalatına getirilen kısıtlamayı kaldırdı. Gazipaşa’da yeni sezon hazırlıkları ağustos ayı sonu itibariyle başladı. İlçemizde üretim yapan çiftçi kardeşlerimiz seralarına dikim yapmaya devam ediyor. Alınan bu karar yeni sezona hazırlanan üreticilerimizi mutlu etti. Özellikle ihracat ürünü yetiştiren çiftçilerimizin yeniden bu ürünlere yönelmesi bekleniyor” dedi.

 

“TARIM VE EKONOMİ HAREKETLENECEK”

 

Rusya’nın aldığı kararın üreticiler kadar ihracatçıları da memnun ettiğini dile getiren Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hamdi Fidan, “11 Aralık 2020 tarihinde domates ve bibere konulan kısıtlama kararı yeniden kaldırıldı. Alınan karar üreticilerimizi ve bizleri çok sevindirdi. Yaklaşık 10 aydır, Antalya ve İzmir’den domates ve biber almayan Rusya, yeni sezon ürünlerini yeniden almaya başlayacak. Üreticileri ve ihracatçıları sıkıntıya sokan kısıtlama kararının kaldırılması, tarım ve ekonomiye hareketlilik katacak” ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —