SERA CENNETİ OLDUK

8.09.2021 12:43:48 0
SERA CENNETİ OLDUK

Gazipaşa’da örtüaltı üretim her geçen yıl katlanarak artıyor. Örtüaltı sistemlere yenileri eklenen ilçede tarımda kapalı alan 32 bin dekara ulaştı. 32 bin dekar kapalı alanın 21 bin dekarında sebze, 11 bin dekarında ise meyve üretimi gerçekleştiriliyor.

 

Türkiye'nin önemli sebze ve meyve üretim merkezlerinden birisi olan Gazipaşa’da,  örtüaltı üretim alanı her geçen yıl artıyor. Örtüaltında domates, salatalık, patlıcan, fasulye, biber gibi sebzelerin üretim alanının yanı sıra tropikal meyve üretim alanı da sürekli artıyor. Devlet destekli projelerle yapılan dev muz seralarının yanı sıra çilek tünelleri, mango, ejder meyvesi (pithaya) gibi tropikal meyveler örtüaltında üretiliyor. Özellikle pandemi döneminde ilçe halkının yanı sıra yakın il ve ilçelerden de birçok kişi Gazipaşa’da örtüaltı üretime başladı.

 

32 BİN DEKAR ALANDA ÖRTÜALTI ÜRETİMİ YAPILIYOR

 

Cam, plastik, tünel gibi örtüaltı alanlarda yapılan üretim ilçe ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Gazipaşa’da üretilen sebze ve meyveler, ülke içerisinde tüketildiği gibi yurt dışına da ihraç ediliyor. Gazipaşa’da toplam 32 bin dekar alanda örtüaltı üretimi yapılıyor. İlçede 21 bin dekar kapalı alanda domates, salatalık, patlıcan, fasulye, biber gibi sebze üretimi yapılırken, 11 bin dekar kapalı alanda ise meyve üretimi gerçekleştiriliyor. Gazipaşalı üreticiler, tropikal meyvelerin yüksek gelir getirmesi nedeniyle son yıllarda kapalı alanda meyve üretimine ağırlık verdi.

 

HER GEÇEN YIL ÜRETİM ARTIYOR

 

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, “Gazipaşa’mızın ekonomisi tarıma dayanıyor. Yıllardır ilçemizde örtüaltında sebze üretimi gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra tropikal meyvelerden özellikle muzdan daha fazla verim alınması ve meyvenin daha kaliteli olması nedeniyle örtüaltı üretimi arttı. Bunun yanı sıra diğer tropikal meyvelerimizde örtü altında yetiştiriliyor. İlçemizde her geçen yıl örtü altı üretim alanı artıyor. Çalışkan çiftçimizin ürettiği sebze ve meyveler hem yurt içinde hem de yurt dışında tüketiliyor” dedi. Oda Başkanı Yusuf Çelik, artan girdi maliyetlerinin çiftçiyi zora soktuğunu da dile getirdi.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27