MERALAR YOK OLUYOR

GÜNDEM 3.09.2021 01:59:47 0
MERALAR YOK OLUYOR

Gazipaşa Belediye Meclisi Toplantısı'nda, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün, 9 Ağustos 2021 tarih ve 6576 sayılı Yakacık Mahallesi mera parsellerinin tahsis amacı değişikliği görüşüldü. Gündem maddesiyle ilgili CHP'li Esin Bilgiç oy kullanmazken, karar oy çokluğu ile kabul edildi. Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Bilgiç, kabul edilen tahsis talebi değişikliği ile kamuya ait doğal kaynakların, kamunun elinden çıkmasının önünün açıldığını söyledi. Bilgiç, ileriki süreçte bu alanların betonlaşmasının önünün de, bu kararla açılmış olduğunu kaydetti. CHP'li Belediye Meclis Üyesi Bilgiç, 'Eylül Ayı Gazipaşa Belediye Meclis toplantımızı gerçekleştirdik. Umarım alınan tüm kararlar bölgemize, coğrafyamıza hayırlı olur. Maddelerden bir tanesi Yakacık köyümüzdeki mera parsellerinin tahsis amacı değişikliğini yapmak üzere alınan bir meclis kararı idi. Meralar, kamuya ait olan doğal kaynaklarımızdandır. Alınan bu meclis kararı ile kamuya ait bu doğal kaynaklarımızın, kamunun elinden çıkmasının önü açılmıştır. Ayrıca ileriki süreçte bu alanların betonlaşmasının önü de, bu kararla açılmış olmuştur' dedi.

 

“MERA ALANLARI YOK OLUYOR”

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda ülke yüz ölçümünün yarıdan fazlasını oluşturan mera, yaylak, kışlak ve kamuya ait otlak ve çayırların oranının bugün yüzde 16’lara kadar gerilediğini kaydeden Bilgiç, 'Hayvancılık ve et konusunda dış ülkelere bağlı bulunduğumuzu da hepimiz biliyoruz. Bu açıdan bakınca ülkemizdeki meraların ne kadar önemli olduğunu anlayabiliyoruz. Ayrıca kullanım amacı değiştirilmek istenen ada ve parseller denize yakın mevkilerde konumlanmaktadır. Yakacık Köyü Antalya’nın en doğu noktasıdır. Kaledran Çayı köyün doğu sınırını oluşturur. Bu büyük çay Gazipaşa coğrafyasındaki büyük çaylardan biridir ve bu bölgedeki kıyıdaki ovayı oluşturan çaydır. Bölge bu anlamda da özgündür. Deniz kıyısında bulunan Yakacık Köyü, adını yaslandığı Toros Dağlarının eteklerinden, coğrafyasından almıştır. Bugüne kadar belki de ulaşımının güçlüğü nedeni ile betonlaşmadan kendini koruyabilmiştir köy. Bugün dünyadaki birçok ülkenin kıyılarını özenle koruduğunu biliyoruz. Bizim kıyılarımız bu ülkelere göre çok daha güzel, çok daha özgündür. Örneğin Fransa, uyguladığı bir sistemle, kıyılarını değişen yönetimlere karşı dokunulmaz yapıyor. Satın alarak kamulaştırıyor kıyılarını bir nevi. Bu şekilde doğa, insan, kentleşme dengesini sağlıyor.  Alınan bu meclis kararı ile biz ise, elimizdeki kamusal alanın kamunun elinden çıkmasının önünü açmış oluyoruz'  diye konuştu.

 

Şahinler köyündeki 60 dönüm mera alanı için alınan benzer karara da daha önce olumlu oy kullanmadığını hatırlatan Bilgiç, 'Yerel yönetimler olarak görevimizin; Kamunun elindeki meraları korumak, meralara yönelik doğal kaynaklarımızı işgal edenleri meşrulaştıracak adımlar atmak yerine, engel olmaya çalışmak. Bozulan mera alanlarını iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapmak olduğunu düşünüyorum. Doğal kaynaklarımızdan olan meralarımızın kullanım amacını değiştirecek bu karara ve daha önce Şahinler köyümüzdeki 60 dönüm kadar mera alanı için alınan benzer karara da bu nedenlerle olumlu oy kullanmadığımı tüm kamuoyumuzun bilmesini istedim' şeklinde konuştu.