KAZALARDAN DERS ALMIYORUZ

GÜNCEL 2.09.2021 13:08:38 0
KAZALARDAN DERS ALMIYORUZ

Gazipaşa’da son bir yılda meydana gelen iş kazalarında ikisi Suriyeli üç kişi hayatını kaybetti. İlçemizde; ocak, mart ve ağustos ayında meydana gelen kazada ise 3 işçi yaralandı. İşveren ve işçilerin iş güvenliğine özen göstermemesi, yaşanan kazalardan ders çıkarılmadığını gözler önüne serdi.

 

Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde ve Gazipaşa’da da iş güvenliğinin ihmal edilmesinden dolayı iş kazaları meydana geliyor. Alınan önlemlerin yetersiz olması ya da işveren ile çalışanların iş güvenliği kurallarına uyumaması sonucunda, ölümlü ve yaralanmalı iş kazaları meydana geliyor. Gazipaşa’da, inşaat ve sera yapımında iş güvenliğinin ihmal edilmesi sonucunda son iki yılda onlarca ölümlü ve yaralanmalı iş kazaları meydana geldi. İlçemizde; ocak, mart ve ağustos ayında meydana gelen kazada ise 3 işçi yaralandı.

 

2020’NİN TEMMUZ AYINDAN BUYA 3 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

 

Gazipaşa’da son bir yılda meydana gelen iş kazalarında ikisi Suriyeli üç kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden 18 yaşındaki Suriye uyruklu Muhammed El Abdullah’ı bir sera inşaatında çalıştığı sırada sanayi elektriği çarptı. İnşaatta alçı ve boya işi yapan 37 yaşındaki Tahir Çağlayan, geçtiğimiz yıl ağustos ayında dengesini kaybedip merdiven boşluğuna düştü. Çağlayan, 7 gün tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Sera demiri sökerken elektrik akımına kapıldığı iddia edilen 21 yaşındaki Suriyeli Muhammed Seyidbekir de iş kazasına kurban gitmişti. İlçemizde son bir yıl için ise meydana gelen kazalarda birçok işçi yaralı olarak kurtuldu.

 

KAZALARDAN DERS ÇIKARMIYORUZ

 

Gazipaşa’da özellikle inşaat sektöründe çalışan işçilerin iş güvenliğine özen göstermemesi, yaşanan kazalardan ders çıkarılmadığını gözler önüne seriyor. Güvenlik önelimi alınmadan yapılan çalışmalar ise ölümlü ve yaralanmalı kazalara davetiye çıkarıyor. Birçok iş yeri, inşaat ve iş alanında işveren ve işçilerin iş güvenliğini dikkate almadığı gözlemleniyor. Ortaya çıkan görüntülere ve yaşanan ölümlü iş kazalarına isyan edenler, hem işverenlerin hem de işçilerin çalıştıkları esnada iş güvenliği önlemlerini almalarını, yetkililerin ise gerekli denetimleri yapmalarını, kurallara uymayanlara cezai işlem uygulamalarını istiyor.

 

UZMANLAR İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİNİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİYOR

 

İnşaat sektöründe çalışan işçilerin kurallara uymaması ve İnşaatlarda yaşanan kazalar ise 'İş sahaları yeterince denetlenmiyor mu?' sorusunu akıllara getiriyor. İşveren ve çalışanların kuralları ihlal etmesi, iş güvenliği eğitimlerinin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Uzmanlar, tehlikeli işlerde çalışan işçiler ile işverenlerin iş güvenliği eğitimlerini eksiksiz alması gerektiğine vurgu yapıyor. Uzmanlar, eğitimli işveren ve işçilerin daha az iş kazası geçirdiğine dikkat çekiyor.

 

CEZASI 3 BİN TL İLE 614 BİN 805 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR

 

Yetersiz güvenlik önlemleri, dikkatsizlik gibi birçok olumsuz nedenden dolayı iş kazalarının olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, bazı sektörlerin çok daha fazla risk barındırdığını ve “İş Güvenliği”nin iş alanında göz ardı edilmemesi gerektiği üzerinde duruyor. Uzmanlar az riskli, orta riski ve çok riskli işlerde çalışan işçilerin güvenlik önlemlerini almalarını tavsiye ediyor. Her sektörde risklerin olduğunu belirten uzmanlar, meydana gelecek olumsuz bir durumda, işçinin çalıştığı işin tehlikesine göre ceza kesildiğini belirtiyor. Yani, iş güvenliği ihlallerinde uygulanacak ceza miktarını işin tehlikesi belirliyor. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve güvenliği (İSG) Kanununa göre, 2021 yılında uygulanan idari para cezaları 3000 TL ile 614 bin 805 TL arasında değişiyor. 


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27