ORMANDA ÖKSEOTU TEHLİKESİ

YEREL 24.08.2021 09:32:08 0
ORMANDA ÖKSEOTU TEHLİKESİ

 

Gazipaşa’da ormanlık alanda görülen ökseotu, çam, ladin, katran ve ardıç ağaçlarına zarar veriyor. Özellikle, Gökkuzluk Yaylası, Soğukoluk Yaylası, Sugözü Mahallesi, Akoluk Mahallesi ile Gürçam Mahallesi’ne bağlı Karatepe Yaylası’nda bulunan ormanlık alanda sık görülen ökseotu, üzerinde yaşadığı ağaçlara zarar veriyor. Santalaceae familyasından Avrupa, batı ve güney Asya'ya özgü asalak bir bitki türü olan ökseotu, halk arasında gevele, güvelek, gövelek, purç, çekem olarak da biliniyor. Yılın dört mevsiminde yaprakları olan ve ağaçlar üzerinde yaşayan yarı asalak bir bitki türü olan ökseotu, üzerinde yaşadığı ağacın öz suyundan beslenerek ağacın kurumasına neden oluyor.

 

AĞACIN ÖZ SUYUNU EMEREK AĞACI KURUTUYOR

 

Gazetemize gelen bir ihbarı değerlendiren haber merkezimiz, Gazipaşa’da ağaçlar üzerinde yaşayan ökseotunu fotoğrafladı. Gürçam Mahallesi’ne bağlı Karatepe Yaylası’nda bulunan ormanlık alandan fotoğraf alan haber merkezimiz, ökseotunun ağaçlara verdiği zararı gözler önüne serdi. Üzerinde yaşadığı ağacın öz suyundan beslenerek önce bulunduğu alandaki dalları ve yaprakları kurutan ökseotu, zaman geçtikçe ağacın bütün gövdesini sararak ağacın tamamen kurumasına neden oluyor. Ormanlarımızda ortaya çıkan ökseotu tehlikesi, özellikle, Gökkuzluk Yaylası, Soğukoluk Yaylası, Sugözü Mahallesi, Akoluk Mahallesi ile Gürçam Mahallesi’ne bağlı Karatepe Yaylası’nda sıklıkla görülüyor.

 

“AĞAÇLARIN TÜMÜ TEHDİT ALTINDADIR”

 

Ormanlık alan dışında, özellikle armut gibi meyve ağaçlarında da görülen ökseotu, verimi düşürdüğü gibi çok sayıda ağacın da kurumasına neden olmaktadır. Ökseotunun ağaçta yaşayan bir parazit olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisi Yavuz Çetin, “Bölgemizdeki ağaçlar, parazit bir bitki olan ökseotunun sarması sonucu tahrip olmaktadır. Kuşların, ökseotu ve polen tohumlarını yayması sonucu ağaçların tümü tehdit altındadır. Yeryüzünde bulunan ökseotunu yiyen kuşlar,  ağaçlara bıraktığı dışkı ile ökseotunun ağaçlarda türemesine olanak sağlamakta, ağaçta türeyen ökseotları ise ağcın öz suyundan beslenerek ağaçlarımızı kurutmaktadır” dedi.

 

“YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUM”

 

Konuyla ilgili çalışmaların yetkililer tarafından yapılması gerektiğine dikkat çeken Çetin, “Ormanlarımızda yaşanan tehlikeye karşı orman mühendislerinin harekete geçmesi gerekiyor. Hızlı bir şekilde türeyerek, ağaçlar için büyük tehlike arz eden ökseotuyla ilgili çalışma yapılması, ormanlarımızın geleceği için büyük önem arz ediyor. Bu konuda yetkilileri göreve çağırıyorum” şeklinde konuştu.

 

İNSANLARA FAYDALI AĞAÇLARA ZARARLI

 

Ağaçların öz suyunu emerek üzerinde yaşadığı ağacın kurumasına neden olan ökseotun, insan sağlığına faydalı olduğu uzamanlar tarafından sıkça gündeme getiriliyor. Parazit bir bitki türü olan ökseotunun, Kanserle mücadele ettiği, tansiyonu dengelediği, diyabete iyi geldiği,  iltihaplanmalara karşı mücadele ettiği, kanamaları durdurduğu, üst solunum yollarına ve strese iyi geldiği biliniyor.


  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55