KEÇİBOYNUZU ÜRETİCİSİNE HIRSIZLIK UYARISI

YEREL 19.08.2021 09:38:30 0
KEÇİBOYNUZU ÜRETİCİSİNE HIRSIZLIK UYARISI

Gazipaşa'da keçiboynuzu olarak bilinen harnup hasadına başlandı. İlçenin kırsal kesimlerinde yaklaşık 300 dekar arazide üretimi yapılan keçiboynuzu, yetiştirildiği bölgede halkın önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. Keçiboynuzunun ağustos ayının ortalarında başlayan hasadı yaklaşık 2 ay devam ediyor. Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, keçiboynuzunun orman köylülerinin önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu söyledi. Gazipaşa’nın Kızılgüney, Yeniköy, Ilıca, İnceğiz, Çakmak ve Küçüklü mahallelerinde keçiboynuzu üretiminin ön plana çıktığını belirten Çelik,  'Keçiboynuzu ağaçları sıcağı sevdiği için kıraç arazide kolaylıkla yetişebiliyor. Maliyeti de yok denecek kadar az olan keçiboynuzunun hasadına ağustos ayının ortasında başlanır. Doğal olarak yetişen Keçiboynuzu çiftçi için önemli bir ekmek kapısı' dedi.

 

ÇELİK'TEN ÖNEMLİ UYARI

 

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, ilçede yavaş yavaş keçiboynuzu hasadı başladığını söyledi. Oda Başkanı Çelik, hasadı başlayan keçiboynuzuna hırsızların dadandığını belirtti. Köylüleri hırsızlık olaylarına karşı uyaran Çelik, köylere giren yabancı araçlara karşı duyarlı olunmasını söyledi. Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, 'Kırsal mahallelerimizde keçiboynuzu hasadı başladı. Gazipaşa dışından gelen yabancıların, köylümüzün topladıktan sonra götürmediği, ağacın altında bıraktığı ürünleri çaldığı yönünde resmi olmayan duyumlar aldık. Köylerimize yabancı plakalı araçlar girdiği zaman dikkatli olalım. Keçiboynuzu hasadı 2 ay sürüyor. Bu süre boyunca takipte olalım, emeklerinize sahip çıkalım' dedi.

 

KEÇİBOYNUZUNUN FAYDALARI

 

Bin derde deva olarak bilinen keçiboynuzu, ağrı kesici, antiseptik, bağışıklık güçlendirici özelliğinin yanı sıra kansızlıktan, nefes darlığına, akciğer-karaciğer rahatsızlıklarından bronşite, kadar birçok soruna iyi geliyor. Pekmezi de yapılan keçiboynuzu Güney Anadolu, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan, İspanya, Fas, Tunus, Cezayir, Filistin ve Libya gibi ülkelerde, Türkiye'de ise Antalya, Mersin, Silifke ve Datça dolaylarında yetişiyor.