Gazipaşa Kaymakamlığı özellikle yaz aylarında deniz ve akarsularda meydana gelen boğulma olaylarının önlenmesine ilişkin alınacak önlemleri açıkladı.
Gazipaşa Kaymakamlığı, yaz mevsiminin gelmesiyle, turistler ile vatandaşların, serinlemek, yüzmek veya balık tutmak amacıyla girdikleri deniz, iç sular, akarsu, göl, baraj, gölet, kanal, su birikintisi, sel kapanı, regülatör, su iletimi, deşarj veya taşkın kontrol kanalı vb. alanlarda yaşanması muhtemel suda boğulma olaylarının önüne geçilebilmesi veya bu tür üzücü olayların asgari seviyeye indirilebilmesi amacıyla alınması gereken önlemlerle ilgili genelgeyi ilçe halkıyla paylaştı.
Suda boğulma olaylarının önüne geçilebilmesi veya bu tür üzücü olayların asgari seviyeye indirilebilmesi amacıyla yayınlanan genelgede, ilçe kaymakamlıkları bünyesinde suda boğulma olaylarının önlenmesi amacıyla ilçe düzeyinde alınacak tedbirleri belirlemek ve bu tedbirlerin uygulanmasını denetlemek için suda boğulma komisyonu oluşturulacağı belirtildi. Komisyonun ayrıca, her yıl Mart ayı sonuna kadar, suya veya denize girilmesi can güvenliği açısından tehlike arz eden bölgeleri belirlemek, bu bölgeleri ilan etmek ve bu bölgelerde gerekli uyarıların yer almasını sağlamakla görevli olacağı kaydedildi. Komisyonca her yıl 01 Mayıs31 Ekim tarihleri arasında ayda en az bir kez denetim yapılarak, denetim sonucu hazırlanan raporların, her ay düzenli olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne gönderileceği bildirildi. Genelgede, yüzme alanlarının çokluğu ve genişliği dikkate alınarak denetimlerde önceliğin Mavi Bayrak ödüllü olmayan plajlara verileceği belirtildi.
CANKURTARAN 3 DAKİKADA ULAŞABİLECEK
Gazipaşa Kaymakamlığı tarafından genelgeyle ilgili yapılan açıklamada, 'Plajlarda Mavi Bayrak kriterlerine uygun olarak hazırlanan örnek cankurtaran istasyonunun uygulanmasının mümkün olduğunca sağlanarak, yoğun olarak denize girilen sahillerde asgari her 200 metrede bir ya da plajın risk durumuna göre daha fazla sayıda, plaja hakim noktada, işlevsel cankurtaran istasyonlarının tesis edilmesi gerekmekte olup, cankurtaran istasyonunun bulunacağı yer, cankurtaranın emniyet şeridi oluşturulmuş ve sorumluluğu belirlenmiş yüzme alanının en uzak noktasına maksimum 3 dakika içinde yüzerek ulaşabilecek uzaklıkta ve kontrollü yüzme alanını rahat görebilecek yerde konuşlandırılmalıdır. Tesislerin konumuna ve risk durumuna göre; gerek görülmesi halinde, cankurtaran istasyonlarının mesafeleri, Suda Boğulma Olaylarını Önleme İlçe Komisyonu tarafından yeniden değerlendirilecektir. Cankurtaran istasyonlarının mesafelerine ilişkin Mavi Bayraklı plajlarla ilgili yapılacak değerlendirmelerde, Mavi Bayrak Komisyonu ile gerekli koordinasyon ve işbirliği sağlanacaktır. Cankurtaran istasyonları kurulmadan önce ilgili kurum ve kuruluşlardan gerekli izin ve görüşler alınacaktır.
CANKURTARANLAR 09.00-17.00 ARASINDA ÇALIŞACAK
Suda Boğulma Olaylarını Önleme İlçe Komisyonlarınca; plajlarda yapılan denetimlerde, cankurtaranları, aynı anda cankurtaranlık asli görevi dışında başka görevlerde de çalıştırdıkları tespit edilen işletmeler hakkında, İlgi (ğ)’de kayıtlı talimat doğrultusunda işlem yapılacaktır. Cankurtaran istasyonlarında halkın görebileceği yerlere, cankurtaran brövesinin bir örneği, çalışma saatleri (Halk plajlarında: 09.00 19.00, Tesis plajlarında: 09.00 17.00 saatleri arası) ve flamaların anlamları asılarak duyurulacaktır. Cankurtaranın olmadığı veya denize girmenin tehlikeli ve yasak olduğu durumlarda, cankurtaran istasyonlarına kırmızı flama çekilip, sınır flamaları kaldırılarak cankurtaranın olmadığı ve denize girmenin tehlikeli ve yasak olduğu anons sisteminden duyurulacaktır.
ÇOCUKLAR YALNIZ GİRMEYECEK
Özellikle hafta sonu ve bayram tatillerinde yüzme alanlarında/plajlarda sorumluluk alanları kapsamında, kolluk kuvvetleri ve belediye zabıta görevlilerince yapılan denetimler arttırılacaktır. Yüzme alanlarından faydalanan vatandaşların can güvenliği açısından, bu alanlarda, her türlü su ürünleri avcılığı yapmak yasaktır. İç sular, akarsu, göl, baraj, gölet, kanal, su birikintisi, sel kapanı, regülatör, su iletimi, deşarj veya taşkın kontrol kanalı vb. alanlara serinlemek ve yüzmek amacıyla girilmemesi gerektiğine ilişkin bilgilendirmeler Cuma hutbelerinde ve cami hoparlörlerinden anonslar yoluyla İl/İlçe Müftülüklerince yapılacaktır. Suda boğulma olaylarının yaşandığı/yaşanabileceği yerler ile bu olayların yaşandığı zaman dilimlerinde devriye ve kontrol faaliyetlerine ağırlık verilecek, icra edilen devriye ve kontrol faaliyetlerinde kendi başına yukarıda sayılan alanlara giren çocukların tespiti halinde, çocukların faaliyetlerine engel olunarak ailelerine teslimi yapılacaktır' denildi.
9662,35%1,18
34,58% 0,11
36,35% 0,98
2941,24% -2,12
4950,44% -1,62