Tarih: 29.07.2021 09:32

MANAVGAT KABUSU YAŞADI

Facebook Twitter Linked-in

Manavgat’ta meydana gelen yangın, ilçe halkına kabusu yaşattı. Rüzgarın etkisi ile kısa sürede büyüyüp, yerleşim yerlerine sıçrayan yangına 10 ilden 19 helikopter ve bine yakın personel ile müdahale edildi. Yangında evler, muz seraları, tarım ve iş makineleri, meyve bahçeleriyle ormanlar küle döndü.

 

Manavgat’a bağlı Yeniköy Mahallesi’nde dün öğle saatlerinde başlayan yangın, rüzgarında etkisi ile geniş bir alana yayıldı.  Son yılların en büyük yangını ile karşı karşıya kalan ilçe sakinleri, adeta kabusu yaşadı. Farklı noktalarda geniş alana yayılan yangına, Yangına 2 uçak, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinesi, 960 personel, 30 su ikmal 6 dozerle müdahale edildi. Yangının çıktığı bölge dik yamaç olması dolayısıyla müdahale helikopter ile havadan yapıldı. Şiddetli rüzgarın da etkisiyle hızla büyüyen yangın, ilk etapta Kalemler ve Evrenseki bölgelerine kadar indi. Tüm müdahalelere rağmen gün boyunca kontrol alınamayan yangının ardından, Manavgat merkez olmak üzere Sorgun, Side ve Sarılar bölgelerinden de yangın haberi geldi.

 

EVLER BOŞALTILDI

 

Manavgat’ta yangının çıktığı bölgeye 15 kilometre mesafede olan Kalemler Güneylik mevkiinde çiftlik evleri boşaltıldı. Bölgede bulunan mezarlar yangında tahrip olurken, yanan traktör ve iş makineleri oldu. Yangında, muz seraları büyük zarar gördü. Çevrede bulunan vatandaşlar ise rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan yangının evlerine sıçramaması için su dolu kovalarla alevlere müdahale etti.

 

“MEZARLIKLAR VE MUZ SERALARI YANGINA TESLİM OLDU”

 

Güneylik mevkii eski mezarlık bölgesini etkisi altına alan yangında muz seraları zarar görürken çevrede bulunan bazı mezarlar tahrip oldu. Rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangın, yerleşim yerlerine inince çevrede bulunan çiftlik evleri boşaltıldı. Çiftlik evlerinde yaşayan vatandaşlar, evlerini terk etmeden önce her durumu değerlendirerek bahçelerinde bulunan sulama fıskiyelerini açarak gitti. Yangının sıçradığı bölgede traktör, iş makinesi gibi birçok tarım aleti de yandı.

 

VATANDAŞLAR YANGINA KOVALARLA MÜDAHALE ETTİ

 

Çıkan yangında, vatandaşlar kanala inip elindeki hortum ve kovalarla alevlere müdahale etmeye çalıştı. Yaşlı bir kadın su hortumu ile serasını koruma çabası içine girdi. Zeytin, narenciye arazilerinin zarar gördüğü yangında vatandaşlar çiftliklerinin yanmaması için büyük çaba sarf etti. Yangında bahçesi zarar gördüğü için ağlayan bir kadın, yakınları tarafından güçlükle sakinleştirildi.

 

BAKAN PAKDEMİRLİ MANAVGAT’TA

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manavgat’ta devam eden yangını yerinde incelemek üzere bölgeye geldi. Ankara’dan helikopter ile havalanan Bakan Pakdemirli, Ulualan Yangın Kontrol Merkezi’ne iniş yaptı. Burada Antalya Valisi Ersin Yazıcı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarafından karşılanan Bakan Pakdemirli, önce çalışmalar hakkında bilgi aldı. Daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Pakdemirli, yangının saat 12.05 sularında çıktığını bildirdi.

 

“MAALESEF BİR ARAZÖZÜMÜZ DEVRİLDİ”

 

Yangına ilk müdahalenin 13 dakika sonra yapıldığını belirten Bakan Pakdemirli, “37 derece sıcaklığın yüzde 14 nemin bulunduğu 50 kilometre hızla esen bir rüzgâr ile karşı karşıyayız. Yangın 4 noktadan çıktı. İlki Yeniköy, ikincisi Sarılar, üçüncüsü Baraj bölgesi, dördüncüsü ise Gebece bölgesi. Yangının ilerlemesi ile ilgili tüm veriler mevcut. Yangının şuan itibariyle ilerlemesi ile ilgili rüzgarın durumu, nemin düşüklüğü ve diğer faktörler yangının büyümesine şuanda yardımcı oluyor. Yangını körükleyecek her türlü durum şuanda mevcut. Yangına 2 uçak, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinesi, 960 personel, 30 su ikmal aracı ile müdahale ediliyor. 4 yerleşim yerimizi tahliye ettik. Daha fazla yerin tahliyesi gerekirse valiliğimiz gerekli adımı atacak. Kalemler, Yeniköy, Çolaklı ve Evrenseki’nin kuzey tarafında mahallenin bir kısmı tahliye edildi. Şuana kadar 53 kişi dumandan etkilendi. Maalesef bir arazözümüz devrildi. Şoförünüzüm durumu ağır” diye konuştu.

 

“4 MAHALLE DIŞINDA BİR RİSKİMİZ YOK”

 

Yangından etkilenen evlerin de olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, “Sera ve tarım alanları var. 28 mahalleye şuanda su verilmiyor. Bugün toplamda orman ekipleri 28 yangın ile mücadele etti. 24 yangın kontrol altına alındı. Birisi burası, Adana, Kadirli ve Karaisa’da da yangın devam ediyor. Mersin’de yangın devam ediyor. Bizim işimiz yangın ile mücadele etmektedir. Adli kolluk kuvvetlerinin soruşturması devam ediyor. Sebep ile ilgili bir şey yok. Hatay’daki yangında 1 sene sonra sebebi ve müsebbibi belli oldu. Önemli olan can kaybının olmamasıdır. Vatandaşlarımız dumanı görünce kendilerini emniyetli yere tahliye etsinler. Şuan itibariyle 4 mahalle dışında bir riskimiz yok. Yangın bir savaştır, savaşı ne zaman bitireceğinize dair bir tahmin olamaz” sözlerine yer verdi. İHA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —