SÜRÜCÜLERE ÇAĞRI

GÜNCEL 26.07.2021 12:53:58 0
SÜRÜCÜLERE ÇAĞRI


Gazipaşa Kaymakamlığı, Türkiye genelinde başlatılan ‘Yol Ver Hayata’ kampanyasıyla ilgili ilçe halkını bilgilendirdi. Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, kampanya ile trafik kazalarına bağlı can kayıplarının önüne geçilmesine yönelik, etkin ve yoğun denetimlerin yanı sıra emniyet kemeri ve kask kullanımına, bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerinin önem verileceği belirtildi.
2011-2020 döneminde Birleşmiş Milletler nezdinde trafik kazalarına bağlı can kayıplarında yüzde 50 hedefini tutturan iki ülkeden biri olan Türkiye, 2021-2030 yılları arasında da trafik kazalarından kaynaklı can kayıplarının yüzde 50 azaltılması, 2050'de ‘sıfır can kaybı’ hedefine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı tarafından, trafik kazalarının önlenmesine yönelik yol haritasını belirleyen kısa, orta ve uzun vadeli planlarını içeren ‘Trafik Kazalarını Önleme Planı’, ‘Kurban Bayramı Trafik Tedbirleri’ ve‘Motosiklet Kazaları’ konulu genelgeler illere gönderildi. Genelgeler ile trafik kazalarına bağlı can kayıplarının önüne geçilmesine yönelik, etkin ve yoğun denetimlerin yanı sıra emniyet kemeri ve kask kullanımına, bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerinin önemine dikkat çekildi.

 

KAYMAKAMLIK’TAN BİLGİLENDİRME

 

Gazipaşa Kaymakamlığı Türkiye genelinde başlatılan  ‘Yol Ver Hayata’ kampanyasıyla ilgili ilçe halkını bilgilendirdi.  Gazipaşa Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada; “İçişleri Bakanlığımız tarafından valiliklere gönderilen Trafik Kazalarını Önleme Planı Genelgesi ile valiler tarafından, emniyet/jandarma trafik sorumluluk alanında Kurban Bayramı tatilini de içine alacak şekilde, vali ya da görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında polis, jandarma, ulaştırma, belediye, sağlık, milli eğitim, tarım ve orman ile ilgili diğer birim temsilcilerinden oluşacak bir komisyon kurulacak. Bu komisyon tarafından 180 günlük  ‘Trafik Kazalarını Önleme Planı’ nı hazırlanacak. Bu plan ile  ‘aşırı hızla mücadele’, ‘emniyet kemeri ve kask kullanımı’, ‘yaya önceliği’, ‘motosiklet/motorlu bisiklet kullanımı’ ve ‘cep telefonu kullanımı’ gibi konularda il sınırları içerisinde meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının azaltılarak trafik güvenliği artırılacak.

 

 SAHA HAKİMİYETİ ARTTIRILACAK

 

Bu yılın ilk altı ayı ile geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırılarak trafik kazalarına sebep olan ihlallerin gerçekleştiği yerler ve ihlalin türü, bu ihlaller nedeniyle meydana gelen kazaların oluş türleri, zamanları ve sürücü kusurları vb. bilgileri analiz edilecek. Etkin, sürekli ve yoğun denetimlerle saha hakimiyeti artırılacak, mobil/motorize trafik ekip/timlerinin görünür olması sağlanacak. Trafik ekiplerinin özellikle kazaların yoğun olduğu sorumluluk güzergâhlarında, ekip araçlarının tepe lambaları açık bulundurulacak. İhtiyaç duyulması halinde polis ve jandarma trafik ekiplerince karma ekipler oluşturularak müşterek denetim yapılabilecek.

 

MOTOSİKLET KAZALARI İNCELENECEK

 

Genelgeye göre, 2021 yılının ilk altı aylık döneminin 2020 yılının aynı dönemi ile karşılaştırılarak, motosiklet/motorlu bisiklet kazalarının yoğun olduğu alanlar tespit edilecek. Kazaların oluş türleri, zamanları ve sürücü kusurları vb. bilgilere dayalı olarak analizlerin yapılacak; etkin, sürekli ve yoğun denetimlerle saha hakimiyetinin artırılarak mobil/motorize trafik ekip/timlerin görünürlüğü artırılacak. Tescilsiz, plakasız, sürücü belgesiz veya yetersiz sürücü belgeli, standart dışı başka bir araca ait ya da sahte plakalı, hurdaya ayrılmış veya trafikten çekilmiş motosiklet/motorlu bisikletlerin karayolunda kullanıldığının tespiti halinde ilgili mevzuat hükümleri uyarınca gerekli yaptırımlar uygulanacak.

 

 FARKINDALIK ARTIRILACAK

 

Motosiklet/motorlu bisikletlerin trafik kurallarına uygun olarak trafikte yer alması, diğer araç sürücülerinin de motosikletlerin geçiş haklarına ve sürüş güvenliğine dikkatlerinin artırılmasına yönelik illerde bilgilendirme ve farkındalık faaliyetlerine yönelik proje ve kampanyalara ağırlık verilecek. Motosiklet/motorlu bisiklet kullanımında kask takmanın ölüm/ağır yaralanma riskini düşürdüğünden hareketle ‘kask kullanımı’ konusundaki denetimlerin artırılacak. Trafik kolluğunca tescilsiz, tescil plakası görünürlüğü bozuk, ışık donanımı eksik/farklı olan, üzerinde teknik değişiklik yapılmış (aynaları sökülmüş, amortisörleri kesilmiş vb.), abart egzoz vb. gibi eksiklikleri bulunan motosiklet/motorlu bisikletlere karşı duyarlı olunacak. Bu eksikliklerin genel kolluk personelince tespit edilmesi ve aracın durdurulması halinde ise trafik personelinden destek talep edilecek. Üzerinde taşıma kutusu bulunan (yan tarafta bulunan çantalar hariç) ancak bu hususu tescil belgesi ve bilgisayar kayıtlarına işletmediği tespit edilen motosiklet/motorlu bisiklet işletenleri hakkında gerekli işlemler yapılacak. Yaya yolları (kaldırım) ve yaya geçitleri dahil yayalara ayrılmış alanları kullanan veya duran/duraklayan araçların arasından geçiş yapan motosiklet/motorlu bisiklet sürücülerine karşı duyarlı olunacak. Motosiklet/motorlu bisiklet türü araçların hareket kabiliyetleri dikkate alınarak rutin/alışılmış uygulama yerleri ve denetimlerin dışında sivil ekip ve personel ile de denetim yapılacak.  Trafik ekip/timleri ve/veya motosikletli asayiş birimlerince motosiklet/motorlu bisikletlere yönelik sık sık özel denetim gerçekleştirilecek. Motosiklet/motorlu bisikletlerin kazalarına ilişkin istatistiklerin düzenli olarak kamuoyuyla paylaşılacak” denildi.