SERİNLEMEK İSTERKEN HASTA OLMAYIN

SAĞLIK 9.07.2021 09:00:00 0
SERİNLEMEK İSTERKEN HASTA OLMAYIN

 

Gazipaşa’da giderek artan sıcaklıklar, evlerde ve iş yerlerinde klima kullanımının artmasına neden oluyor. Sıcaktan korunmak için ev, işyerleri ve araçlarda sıkça kullanılan klimanın, kontrolsüz ve uzun süre kullanılması ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

 

Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü, aşırı sıcaklarla birlikte klima kullanım oranının arttığına dikkat çekti. Ani ısı değişimlerinin hastalığa neden olabileceğinin belirten Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü, “Klimalı ortamda uzun süre kalan kişilerde soğuk ortamdan sıcak ortama geçiş veya sıcak ortamdan soğuk ortama geçiş gibi nedenlerle vücutta ani ısı değişikliği yaşanıyor. Sıcak soğuk dengesinin bozulmasıyla kişilerde halsizlik, baş ve eklem ağrıları, ateş, bulantı gibi bir takım şikayetler ortaya çıkıyor.

 

BOL SIVI TÜKETİN

 

 Terli şekilde klimalı ortama girme bu şikayetlerin arttırıyor.  Klima çarpmasından korunmak için mümkün olduğunca terli bir şekilde klima havasına maruz kalmamak, araçlarda ve diğer klimalı ortamlarda klima havasının paneller vasıtasıyla doğrudan vücuda vurmaması klima çarpmasını önleyecektir. Klima çarpması durumunda bol sıvı tüketmek, ılık duş almak şikayetleri azaltacaktır. Şikayetlerin devam etmesi durumunda sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” denildi.

 

LEJYONER HASTALIĞI KAPILABİLİYOR

 

Klima yoluyla bulaşan en önemli hastalığın ‘klima hastalığı’ olarak da adlandırılan ‘lejyoner hastalığı’ olduğuna vurgulayan Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü, “Lejyoner Hastalığı, ‘Legionella pneumophila’ adlı bir bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Bu bakteri, akciğerlere yerleşip zatürreye yol açabilir. Klimaların içerisinde oluşan nemli ortam, bu bakterinin yaşaması ve çoğalması için elverişlidir. Klimalı ortamda çalışanların geçmeyen akciğer enfeksiyonu, geçmeyen öksürük gibi şikayetlerinin olması durumunda hemen bir hekime başvurup, klimalı ortamda çalıştığını söylemesi gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.