Ülkemiz, hem küresel ısınma hem de bilinçsiz su kullanımı nedeniyle kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Türkiye’nin en çok yağış alan bölgesi olan Karadeniz Bölgesi’nde dahi yağışlar yarıya düştü. Ege ve Marmara bölgelerinde barajlar kurudu. Koronavirüs salgının ardından yatırımcıların tarıma yöneldiği Gazipaşa ve Alanya’da da içme ve sulama suyu ciddi oranda azaldı. Kuraklık tehlikesinin her geçen yıl giderek arttığına dikkat çeken Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, üretimde yaşanan sulama suyu sıkıntısı karşısında Gökçeler ve Dim barajlarının en kısa zaman tarımsal faaliyete geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
TARIM ALANI ARTTI SU AZALDI
Gazipaşa ve çevresinde tarım alanlarının arttığını, suyun ise azaldığını belirten Bilgiç, “Türkiye’nin her tarafından, göllerin, akarsuların ve derelerin kuruduğu ya da azaldığı haberleri ardı ardına gelmeye başladı. Hem içme suları hem de tarımsal amaçlı kullanılan sular bitme noktasında. Daha önce turfanda sebze üretimi ile geçinen Gazipaşa’da da gelecek günlerde kuraklık tehlikesi ortaya çıktı. Özellikle son yıllarda ciddi anlamda muz üretim alanlarımız arttı. Gerek sera, gerekse de açık alanlarda ciddi anlamda üretime yönelik tesisler yapıldı. Tabii ki bu sebeple su tüketimimiz de arttı. Gerek köylerimizde gerekse de sahillerimizde tropik meyve üretimi son yıllarda çığır açtı. Kırsalda ve sahilde katma değeri yüksek avokado, kivi, ejder meyvesi ve passiflora gibi ürünlerin de üretimi arttı. Bu ürünler tropik meyveler olduğu için haliyle su ihtiyacı fazla. Alanya’da bulunan Dim Barajı ve Gazipaşa da yapılan Gökçeler Barajı tarımsal sulamada kullanılamadığından dolayı çiftçilerimiz kendi imkanlarıyla sulama kuyuları açmaktalar. Bu da tesis için çok ciddi maliyetler getirmektedir” dedi.
“YERALTI SULARI DERİNE KAÇIYOR”
Yapılan her sera ve bahçe için yeni su kuyularının açıldığına değinen Bilgiç, “Alanya ve Gazipaşa bölgesinde açılan kuyuların derinliği 100 ile 350 metre arasındadır. Yapılan her bahçe ve sera için yeni kuyular açılmaktadır. Bu da yeraltı sularının daha derinlere kaçmasına sebep olacaktır. Açılan eski ve sığ kuyuların suları tükenmeye ve kurumaya başlamaktadır. Çiftçi mecburen yeni kuyu açtırmaktadır. Her açılan kuyu daha derin açılmaktadır. Görünen o ki bu derin kuyu açma işinin sonucu yoktur” ifadelerini kullandı.
“GÖKÇELER VE DİM BARAJLARI TARIMSAL FAALİYETE GEÇİRİLMELİ”
Yaşanan sıkıntılara karşı Gökçeler ve Dim barajlarının en kısa zamanda tarımsal faaliyete geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bilgiç, “Acil olarak Alanya’da Dim Barajı ve Gazipaşa’daki Gökçeler Barajı tam kapasite ile tarımsal amaçlı faaliyete geçirilmelidir. Kapalı sistem sulama döşenmiş olan borular faaliyete geçirilerek buharlaşma kaybı da sıfıra indirgenmelidir. Bunun yanında da Beyrebucak, Güney, Zeytinada ve Kaledran bölgesinin su ihtiyacına cevap verecek göletler yapılmalıdır. Bütün su ihtiyacımızı yeraltı suları ile gidermeye çalışırsak, yeraltı suları daha derinlere kaçacak ve alçak olan kuyular kuruyarak üreticilerimiz ciddi zarar görecektir” şeklinde konuştu.