SAHİPLİ KEDİ VE KÖPEKLERE PASAPORT

YEREL 18.06.2021 09:14:14 0
SAHİPLİ KEDİ VE KÖPEKLERE PASAPORT

 

Gazipaşa’da kedi, köpek ve gelinciklere pasaport ve mikroçip takma işlemi serbest veteriner hekimler tarafından yapılacak. Pazartesi günü itibariyle kedi, köpek ve gelincikler kimliklendirilerek kayıt altına alınacak.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca kedi, köpek ve gelincik sahiplerine, besledikleri hayvanlara pasaport ve mikroçip takma zorunluluğu getirilmişti. Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı arasında kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilerek kayıt altına alınması faaliyetinin il ve ilçelerde serbest veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri tarafından yürütülmesine ilişkin protokol imzalanmıştı. Bu kapsamda Gazipaşa’da sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilerek kayıt altına alınması faaliyeti serbest veteriner klinikleri tarafından yürütülecek. Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilerek kayıt altına alınmasıyla birlikte hayvanın geçmişine ait tüm aşılar kayıt altına alınabilecek, hareket geçmişleri kontrol edilebilecek ve sokağa terk edilmiş kayıtlı kedi ve köpeklerin kime ait olduğu deri altına uygulanmış mikroçip okutularak tespit edilebilecek.

 

HAYVANLAR TAKİPTE

 

Konuyla ilgili bilgi veren Antalya Veteriner Hekimler Odası Gazipaşa Temsilcisi Ali Tarık Tepe,  Gazipaşa’da pasaport ve mikroçip takma işlemini serbest veteriner hekimler tarafından yapılacağını söyledi.  Antalya Veteriner Hekimler Odası Gazipaşa Temsilcisi Tepe, “28 Şubat 2018 tarihinde sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesiyle ilgili bir yönetmelik çıktı. Bu yönetmelikle bütün sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin kaydı zorunlu hale geldi. Bu yönetmelik doğrultusunda Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı ve Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile bir protokol imzaladı. Bu protokol doğrultusunda Antalya ilinde bulunan serbest veteriner hekimler bu kimliklendirme işlemini süresi içerisinde yapacaklar. Kimliklendirme işlemi sahipli kedi ve köpeklere bir mikroçip takılarak ve bir pasaport verilerek gerçekleştirilecek. Kimliklendirme işlemi Türk Veteriner Hekimler Birliğinin belirlemiş olduğu fiyat doğrultusunda üçlendirilerek yerine getirilecek.  Kimliklendirilen ve mikroçip takılan bütün hayvanlar takip edilecek” dedi.

 

GAZİPAŞA’DA UYGULAMA BAŞLIYOR

 

Pazartesi günü itibariyle mikroçiplerin hayvanlara yerleştirilmeye başlanacağını söyleyen Tepe,  “Mikroçiplerimiz geliyor. Pazartesi gününden itibaren hayvan sahipleri kedi, köpek ve gelinciklerini getirecekler ve kliniklerde uygulayacağız. Bunun bir amacı da sahipli hayvanların kontrol altında tutulması. Sokağa salındığı zaman bu hayvan kime ait, hangi işlemler yapılmış görülebilecek. Bunların kontrolü de mikroçip okuyucuları var, onlarla okuyacağız. Hangi hayvanın kime ait olduğu rahatlıkla, elinde mikroçip okuyucu olan veteriner hekim tarafından tespit edilecek. 1 Ocak 2022’den itibaren evinde kedisi, köpeği olup kimliği takılmadıysa, neden takılmadığı ve pasaportu sorulacak” şeklinde konuştu.