REKORTMEN BAŞKAN

YEREL 17.06.2021 13:57:01 0
REKORTMEN BAŞKAN

 

Gazipaşa Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin, seçimli olağan genel kurulunda efsane başkan Mustafa Şahin 7’nci kez başkan seçilerek kırılması zor bir rekora imza attı.

 

GAZİPAŞA Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin, pandemi nedeniyle iki kez ertelenen genel kurulu yapıldı. Belediye Fuar Alanı’nda dün saat 11.00’da başlayan genel kurula Yörük lakaplı Mustafa Şahin başkanlığında hazırlanan tek liste ile gidildi. Genel kurulda karşısına rakip çıkmayan Şahin ve ekibi, üyelerin oyunu alarak güven tazeledi. Binin üzerinde esnafın katıldığı kongrede başkan Mustafa Şahin, 7’nci kez başkan seçilerek kırılması zor bir rekora imza attı.

 

Gazipaşa Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin, 2018-2019 ve 2020 yılları Birleştirilmiş Olağan Genel Kurulu, pandemi önlemleri dikkate alınarak gerçekleştirildi. Gazipaşa Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Şahin ve yönetim kurulu üyeleri, genel kurula gelen üyeleri ve konukları karşılayarak ‘hoş geldiniz’ dedi. Genel Kurula; Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, İlçe Emniyet Müdürü Kamil Cıngıl, 6’ncı Bölge Birlik Başkanı Ahmet Tural, Alanya Bakkallar Odası Başkanı Velittin Yenialp, Alanya ve Çevresi Esnaf Sanatkârları Kredi Kooperatifi Başkanı Ali Akkaya, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve üye esnaflar katıldı.

 

MAĞDUR OLAN ESNAFA DESTEK

 

Genel kurul yoklamanın ardından Başkan Şahin’in açılış konuşmasıyla başladı. Genel kurulda üyelere hitap eden Başkan Şahin, salgın nedeniyle mağdur olan esnafın yanında olduklarını belirtti. Başkan Şahin, “Üç yılda bir yapılan kongremize teşrifleriniz bizleri çok mutlu etti. Değerli arkadaşlarım, 2020 yılının mart ayından buyana Kovid-19 illetiyle dünya sarsıldığı gibi ilçemiz de sarsılmıştır.  Esnaflarımız da mağdur olmuştur. Türkiye genelinde kapandık, açıldık. Kovid nedeniyle ya da başka nedenlerle aramızdan ayrılanlara Allah’tan rahmet diliyorum, geride klanlara da başsağlığı ve metanet diliyorum. Bu hastalık nedeniyle başta kahveci, düğün salonu, spor salonları olmak üzere berber, kuaför, taksici, otobüsçü, lokantacı, servisçi bütün esnaflarımız mağdur olmuştur. Kooperatifimize üye olan ve çok mağdur olan arkadaşlarımıza 2017 yılında kurmuş olduğumuz şirketten elimizden gelen yardımları yaptık. Bu dönemde 202 bin 500 lira şirketten para yardımında bulunabildik.  1163 sayılı kanun gereği yardım yapma şansımız yoktu. Biz 2017 yılında geçmişteki fonun kapanması nedeniyle yardım yapabilmek için ESSAN EKK Organizasyon Emlak Sanayi Limited Şirketi’ni kurduk. Bu şirket için esnafımızdan hiç yardım almadık. Sadece yeni yapmış olduğumuz binamızın kira ve düğün salonu gelirlerinden 2017 yılından buyana 1 milyon küsur gelir elde ettik. Şirketin giderleri sadece yardım olduğu ve başka bir giderimiz olmadığı için şirket müdürüne para vermedik, şirket personeline para vermedik.  Düğün salonundan esnafımızdan sadece masrafı kadarıyla para aldık. Diğer düğün yapanlardan kalan paraları elektrik, su gibi giderler var.  Bütün giderleri sağladıktan sonra esnafımıza yardım yaptık. Şuanda 260 bin lira civarında şirketimizde para toplandı. İnşallah güçlendikçe esnafımıza gereken yardımları yapmaya devam edeceğiz” dedi.

 

ESKİ BİNAYA YENİ PROJE

 

Eski binanın yeriyle ilgili proje hazırladıklarını kaydeden Şahin, “Eski binamızın yeriyle ilgili bir proje hazırladık. Eski binamızın ruhsatı yoktu, atıl kaldı. Şimdi biz oraya 10 daire ve 300 metre olmak şartıyla dükkan projesini hazırlattık. Sizlerin vereceği işaret üzerine devam edeceğiz” diye konuştu.

 

ZİYARET ELEŞTİRİLERİNE YANIT

 

Kovid-19 salgını döneminde esnaf ziyareti yapmadığı için eleştirilere maruz kaldığını belirten Şahin, “Sokaklarda rastgele konuşmalar oluyor. Kovid zamanında babası oğlunun yanına giremezken, dediler ki ‘esnafı gezmediler.’ Kim kimin yanına gitti ki, bilhassa 17 günde. Ziraat Odası Başkanımız çiftçi belgesi verirken,  kuyruklar oluştu. Çünkü biz çiftçi bölgesiyiz bu bölgede herkes gidecek, işini görecekti. Emniyetimiz, jandarmamız sağ olsun idare ettiler. Kimse kimsenin yanına gidemedi. Ben gitmedim. Gidemezdim, çünkü kimse kimsenin yanına varmak istemiyordu. Salgın sürecinde esnafımız 15 bin maske dağıttık. Makine alarak yaptırmak isteyen işyerlerine dezenfekte yaptırdık. Burada 3 yıldır yapmadığımız esnafımızı çıkıp, gezemedik. Her sene ziyaret ediyorduk, halini hatırını soruyorduk, gerekirse ufak bir hediyemiz oluyordu. Bu sene onu yapamadık” dedi.

 

“MEZAR TAŞLARINA KREDİ VERENLER KAYBOLDU”

 

Yaklaşık 36 yıldır ilçeye hizmet ettiğine değinen Başkan Şahin, “2001 yılında kapanmış, batmış 407 milyar borçla kooperatifi devraldığım. Eski üyelerimiz biliyordur. Ama ben çok gencimizi iş sahibi yaptım. Son 3 yılda 575 tane yeni esnaf yaptım, hepside çubuk gibi delikanlı. Herkes arayıp ‘Başkanım yola devam’ diyor. Allah razı olsun.  Ben kooperatifi dürüstlükle sıfırdan alarak zirvelere götürmeye çalıştım. 36 yıldır şoförler odası başkanlığı, 10 yıl belediye meclis üyeliği, 5 yıl il genel meclis üyeliğiyle bu ilçenin köyünde, kentinde her yerinde az buçuk hizmet verdim. Ama sizlerden bir tek teşekkür istiyorum. Bu güne kadar ‘Yörük Mustafa vay şunu yemiş, Yörük Mustafa benden avanta aldı.’ Diyen olmamıştır. Allaha bin kere şükür alnım ak. 36 yılda hiç kimsenin böyle dedikodusuz yaşama şansı yok. Mezar taşlarına kredi verenler kayboldu. Kooperatifleri yeni açtılar, aradan uzun zaman geçmeden kooperatif başkanları kaçtı gitti. Cezaevlerinde yatanlar var. Bu iş mesuliyetli, bu iş hisli bir iştir” ifadelerini kullandı.

 

“TAKİP ORANIMIZ 1”

 

Türkiye genelinde takip oranı en z olan kooperatif olduklarını söyleyen Şahin, “2018’den beri 185 milyon parayı esnafa vermişim. Şuanda 140 milyonla esnafın üzerinde. O da bizim omuzlarımızda. Bir banka gibi çalışıyoruz.  Banka müdürüme, bölge birliği başkanıma, merkez birliği başkanıma bütün yetkililere teşekkür ediyorum. Her zaman yanımızda oldular. Esnafa hiç plasman yok demedim.  Bugüne kadar hiçbir riskim olmadı, bu da Gazipaşa esnafının sayesinde. Sizlere tekrar tekrar teşekkür ederim. Neden bu teşekkür derseniz, bugün Türkiye genelinde takip oranı en az olan Gazipaşa kooperatifidir. Yüzde 1. Bu da son 2 ayda girdi. O yönden esnafımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

DİVAN SEÇİMİ YAPILDI

 

Başkan Şahin’in konuşmasının ardından genel kurul başkanlık divanı seçimi yapıldı. Divan başkanlığına 6’ncı Bölge Birlik Başkanı Ahmet Tural, divan başkan vekilliğine 6’ncı Bölge Birliği Denetim Kurulu Üyesi Veysel Topçu, katip üyeliklere Tuğran Gülcan, Ali Koç seçildi. Divanın kongreyi devralmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

 

GECİKME FAİZİ YÜZDE 20 DÜŞÜRÜLECEK

 

 Genel kurulda 2018-2019 ve 2020 yıllarına ait yönetim kurulu yıllık çalışma raporları ve denetim kurulu raporları ile 2018-2019 ve 2020 yıllarına ait bilanço ve gelir-gider tabloları okundu. Okunan raporlar genel kurul tarafından oylanarak kabul edildi.

 14 Kasım 2018 tarih ve 2018/09 sayılı TESKOMB genelgesi kapsamında gecikme faizi oranının yüzde 20’ye düşürülerek uygulanması genel kurulun onayına sunuldu.  Gecikme faizinin yüzde 20’ye düşürülmesi genel kurul tarafından kabul edildi.  13 Temmuz 2020 tarih ve 2020/17 sayılı 17 Mart 2021 tarih ve 2021/07 sayılı TEMKOMB Genelgeleri çerçevesinde uygulanan takipteki alacakların yeniden yapılandırılması kapsamında yapılandırılan alacakların genel kurulun bilgisine sunularak kabul edildi. Kooperatifin 66’ncı maddesi değişikliği görüşülerek karara bağlandı.  2021-2022-2023 yılları olağan genel kurullarının birleştirilerek 2024 yılında yapılması genel kurulda kabul edildi. Kooperatif tarafından yapılan ve yapılacak bağış ve yardımlar görüşülerek genel kurulda kabul edildi.

 

ESKİ BİNAYA YAPILACAK PROJEYE ONAY

 

Pazarcı Mahallesi Gemi Yakası mevkiinde bulunan kooperatifin 4 katlı eski hizmet binası ve arsasını inşaat firmaları ile görüşülerek kat karşılığı bina yaptırılması veya kooperatifin bir inşaat firması ile anlaşarak, kooperatifin kendisinin binayı yaptırması hususu görüşüldü. Genel kurulda eski binanın yüzde 50’nin altına düşmemek şartıyla inşaat verilmesi için yönetim kuruluna yetki verildi.

 

Koronavirüs  (Kovid-19) salgınıyla kooperatifin ESSAN EKK Organizasyon Emlak Sanayi Ticaret Şirketinden 19 ortağa yapılan 100 bin TL yardımın ve başına kaza gelen ağır hasta olan ve raporları ile belgelenmiş mağdur olan 21 ortağa 85 bin TL ile toplamda 185 bin TL geri dönüşsüz ESSAN EKK Organizasyon Emlak Sanayi Ticaret Şirketinden yapılan yardımlar genel kurulun bilgi ve onayına sunularak kabul edildi. 2021-2022 ve 2023 yılları tahmini bütçeleri ile denetim kurulu üyelerine 2021-2022 ve 2023 yıllarında ödenecek aylık ücret ve huzur hakları ile yolluklar belirlendi.

 

ŞAHİN’E TAKDİR BELGESİ

 

6’ncı Bölge Birlik Başkanı Ahmet Tural tarafından Başkan Şahin’e takdir belgesi verildi. Şahin’e takdir belgesini takdim eden Tural, “Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’ni 2020 yılında yapmış olduğu başarılı ve özverili çalışmalar neticesinde, mali tablolarında yer alan aktif değerlerinin büyümesi, esnaf ve sanatkarlarımıza birinci risk grubunda kredi tahsis etmesi nedeniyle bu takdir belgesini başkanımıza veriyoruz. Kendisine teşekkür ediyoruz” dedi. Başkan Şahin de, “Sayın birlik başkanımıza bizleri bu takdir belgesiyle ödüllendirmesi ve bizleri layık görmesi nedeniyle teşekkür ederim. Bu takdir belgesi benim değil sizlerin. Çünkü Gazipaşa kooperatifinde 100-150 kişi icralık olsa, takipleri yüksek olsa, bizde bir birimize dedikodu yapar olsaydık, ne bu takdir bizlere gelirdi ne de burada konuşabilirdik. Esas takdir sizlerin, bunu sizler adına alıyorum” diye konuştu.

 

ŞAHİN GÜVEN TAZELEDİ

 

Gazipaşa Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin yönetim kurulu seçimi, denetim kurulu seçimi ve bölge birliği temsilcilerinin seçimi açık oylama sistemiyle yapıldı. Yönetim kuruluna 3 yıl süreyle 5 asil ve 5 yedek üye seçildi. Denetim kuruluna 3 yıl süreyle 2 asil ve 2 yedek üye, bölge birliği temsilciliğine ise 3 yıl için 3 sil 3 yeden üye seçildi.

 

Genel kurulda üyelerin oyunu alarak güven tazeleyen Başkan Şahin, tüm üyelere teşekkür etti. Şahin, “Kongremize katılan herkese teşekkür ederim. Sağ oğlun var olun” şeklinde konuştu.