Türkiye’nin tropikal üssü olarak adlandırılan Gazipaşa’da 35 çeşit tropikal meyve üretiliyor. İlçede yetiştirilen passiflora (çarkıfelek) ve erkenci avokadolar meyve vermeye başlarken, ejder meyveleri yeni çiçek açmaya başladı. Gazipaşa’da tropikal meyve hasadının temmuz ve ağustos ayında başlaması bekleniliyor.
Gazipaşa’da son yıllarda bakımı daha kolay ve getirisi yüksek olması nedeniyle tropikal meyve üretimi arttı. Aroması ve lezzetiyle dikkat çeken tropikal meyveler, çiftçinin önemli geçim kaynakları arasına girdi. Üreticilerin son birkaç yıldır tropikal meyve üretimine yöneldiği ilçede, 25 bin dekar alanda yaklaşık 35 çeşit tropikal meyve üretiliyor. İlçede muz ve avokadoyla başlayan üretime zamanla Güney Amerika ve Güney Asya kökenli liçi, longan, passiflora (çarkıfelek), mango, papaya, ejder meyvesi (pitaya), guava, kahve, sapote (çikolata meyvesi), feijoa, karambola (yıldız meyvesi), moringa, pepino da eklendi.
MEYVELER YENİ YENİ ÇIKIYOR
Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ali Yalçın, tropikal meyvelerin yeni yeni çiçek açmaya başladığını söyledi. Passiflora(çarkıfelek) ve erkenci avokadoların meyve verdiğini söyleyen Yalçın, “Passiflora ve avokado meyveleri çıkmaya başladı. Ejder meyveleri çiçek gösteriyor. İlçemizde Temmuz-Ağustos aylarında tropikal meyve hasadına başlarız. Deneme amaçlı dikilen meyvelerle birlikte yaklaşık 35 çeşit tropikal meyve üretimi yapıyoruz” dedi.
KURKLIK ETKİLEMEDİ
Türkiye genelinde yaşanan kuraklıktan henüz etkilenmediklerini söyleyen Yalçın, “Kuraklık bizim bölgemizi çok fazla etkilemiyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan 4 günlük sıcak hava esintisi tropikal meyve üreticilerini daha çok etkilemişti. Tarımsal sulamada herhangi bir sıkıntımız yok” şeklinde konuştu.
9300,3%0,80
34,34% -0,03
36,31% -0,55
2845,88% -0,91
4822,82% 0,07