Tam kapanma sürecinde sebze ve meyvede tedarik zincirinin koptuğunu söyleyen Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, çiftçinin ürünlerine alıcı bulamayınca protesto amaçlı ürünlerini çöpe dökmeye başladıklarını söyledi. Acil eylem planı yapılması gerektiğine değinen Bilgiç, “Çünkü çifti ürünlerini satamıyor, tüketici ise ürünlere ulaşamıyor” dedi.
Türkiye'nin en önemli sebze ve meyve üretim merkezlerinden birisi olan Gazipaşa'da, ürünün bol olduğu bir dönemde uygulanan tam kapanma üreticiyi vurdu. Gazipaşa’da ürünlerini hale götüren üreticiler alıcı bulamayınca protesto amaçlı ürünlerini çöpe dökmeye başladı. Gazipaşa’da tonlarca domates ve salatalık kamyonlarla taşınarak çöpe döküldü. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, 17 günlük tam kapanma ve sonrasında ilan edilen sokağa çıkma yasağında sebze ve meyvede tedarik zinciri koptuğunu söyledi. Metropollerde sebze ve meyve satışının sadece 3-5 tane zincir marketin eline bırakıldığını kaydeden Bilgiç, “Bir de kapanma süreci çok uzun olunca ve tedarik zincirinin bozulmaması için gerekli önlemler alınmayınca da üretim bölgelerinde tam bir kaos yaşandı. Ürünlerini hallere götüren çiftçiler ,alıcı bulamayınca protesto amaçlı ürünlerini çöpe dökmeye başladı” dedi.
HASAT GECİKTİRİLEMEZ
Üretim bölgelerinde sıcaklıkla birlikte bir anda rekoltenin arttığına değinen Hidayet Bilgiç, “Üretim bölgelerinde artan sıcaklık ürünlerde verim artışını da beraber getirdi. Bir anda rekolte arttı. Artan rekolte artışı ile aynı anda tam kapanma gerçekleşti” diye konuştu. Bu konunun siyaset üstü olduğunu kaydeden Ziraat Mühendisi Bilgiç, koordineli bir şekilde hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Acil eylem planı yapılması gerektiğine değinen Bilgiç, “Öncelikle Bakanlıklarımız, tarım paydaşları, ziraat odaları, tüketici dernekleri birleşip kesinlikle bir acil eylem planı yapmalıdır. Çünkü çifti ürünlerini satamıyor, tüketici ise ürünlere ulaşamıyor. Sadece 3-5 market üzerinden ulaşabiliyor. Bu soruların karşılığını bulmadan, sorunları irdelemeden, çözüm önerileri bulmadan üretim yapmaya devam edersek, gelecekte daha büyük sorunlarla karşılaşacağımız muhakkaktır” şeklinde konuştu.