TAM KAPANMA ÜRETİCİYİ VURDU

GÜNDEM 4.05.2021 01:54:54 0
TAM KAPANMA  ÜRETİCİYİ VURDU

Ziraat Odası Başkanı Çelik, tam kapanma sürecinde pazar yerlerinin açılmaması durumunda sebze ve meyve fiyatlarının düşeceğini, üreticilerin ürünlerini sökeceğini söyledi.

 

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, tam kapanma sürecinde sebze ve meyve pazarlarının kapalı olması ve halde talep azalması nedeniyle ürün fiyatlarında ciddi düşüş yaşandığını söyledi. İlerleyen günlerde üreticilere ‘ürün getirmeyin’ şeklinde uyarılar geleceğini söyleyen Çelik, pazar yerlerinin haftanın bir günü açılmasını talep etti. Ülke genelinde 29 Nisan’da başlayan tam kapanma sürecinde sebze ve meyve pazarlarının kurulmaması hem hal esnafını hem de üreticiyi zor durumda bıraktı. Sebze ve meyvenin yoğun olduğu bu günlerde ürünlere talebin azalması ciddi fiyat düşüşüne neden olurken Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, haftanın bir günü pazar yerlerinin kurulmasını talep etti. Oda Başkanı Çelik, “Tam kapanma hususunda alınan tedbirler arasında pazar yerlerinin 3 hafta kapalı olması,  havanın tam olarak ısınması nedeniyle hem sebzelerde hem de mevsimlik meyvelerin yoğun olduğu bugünlerde il dışından gelen tüccarların halde ürünlerimize talip olmaması nedeniyle ürünlerimiz bugünlerde ciddi fiyat düşüşü yaşamaktadır. İlerleyen zamanlarda ise haldeki komisyoncularımız tarafından da üreticilerimize ‘Ürün getirmeyin’ diye uyarılar alacağımızdan eminiz. Sayın valimiz Antalya için, değerli devlet büyüklerimiz ise ülke genelini kapsayacak şekilde alacakları bir kararla pazar yerlerimizi haftanın bir gününde halkımıza açmaları yerinde olacaktır” dedi.

 

“GIDA TEMİNİNDE ZORLUK YAŞAYACAĞIZ”

 

Pazarın kurulmaması durumunda üreticilerin ürünlerini sökmemeye başlayacağına değinen Çelik, “Bu şekilde yapılacak olan bir uygulama ile hem dar gelirli vatandaşlarımız sebze ve meyveye daha ucuza ulaşmış olacaklar, hem de kapalı alanda çok daha riskli olan Kovid-19’un bulaşma riskinden kurtulacaklardır. Zaman çok uzun olduğu için bu tür bir uygulama yapılmaz ise üreticilerimiz ürünlerini satamayınca sökmek durumunda kalacaklar. Önümüzdeki günlerde turizm sezonu için sebze başta olmak üzere gıda temininde zorluk yaşayacağız. Antalya İl Koordinasyon Kurulu olarak öncesinde yapmış olduğumuz talep doğrultusunda ülke genelinde pazar yerleri kurallara uyarak açılması hem üreticilerimiz ekonomisine hem de ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacaktır. Üreticilerimiz adına devlet büyüklerimizden ricamızdır” diye konuştu.

 

ÜRETİCİLERE UYARI

 

Oda Başkanı Çelik, sokağa çıkma kısıtlamaları kapsamında odadan alınan güncel tarihli çiftçi belgelerinin geçerli olduğunu söyledi. Bu konuda çiftçileri bilgilendiren Çelik, “Değerli çiftçilerimiz sokağa çıkma kısıtlamaları kapsamında odamızdan almış olduğunuz güncel tarihli 2021 çiftçi belgeleri aynen geçerlidir. İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada belirtilen e-devlet üzerinden verilen görev belgesi kamu görevlileri ve özel sektör firma çalışanları ile ilgilidir. Bizimle alakalı bir belge değildir. Çiftçi belgesi veya ÇKS belgesi sokağa çıkma kısıtlamasında geçerlidir.  Almış olduğunuz belgelerle tarımsal faaliyetlerinizi sürdürebilir bağ-bahçe ve tarlanıza gidebilirsiniz. Yanıltıcı beyanda bulunan ve belgeyi gereği dışında kullananlar hakkında güvenlik güçleri tarafından işlem yapılacaktır” şeklinde konuştu.

 

FİYATLAR GERİLEDİ

 

Gazipaşa’da, sebze ve meyve pazarlarının kurulmaması ürün fiyatlarını ciddi oranda düşürdü. Durumun ciddiyeti, 1 Mayıs ve 3 Mayıs tarihlerinde Gazipaşa Toptancı Hali’nde çıkartılan günlük fiyat listesine de yansıdı. Son üç günde salatalık 1.20 TL’den 20 kuruşa, slor 1.80 TL’den 20 kuruşa, domates 2.80 TL’den 1.80’e, 4 TL ile 8 TL arasında fiyatı değişen fasulye 2’TL’ye, sivri patlıcan 2 TL’den 1.40 TL’ye, kristal patlıcan 2.50 TL’den 2.00 TL’ye, kabak 2 TL’den 50 kuruşa, kapya biber 12 TL’den 8 TL’ye, kıl sivri biber 3.30 TL’den 2 TL’ye düştü. 


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27