Tarih: 28.04.2021 07:41

TARİHİ MEZARLIKLA NEDEN İLGİLENİLMİYOR?

Facebook Twitter Linked-in

Gazipaşa’nın Aydıncık Mahallesi’ndeki Tahtabaşı Mezarlığı’na sulama hattı çalışması kapsamında açılan kuyu ve vana yatağı mahalle sakinlerini çileden çıkardı. Gökçeler Barajı’ndan, gelen suyun birikmesi ve mahalleye dağıtılması için yapılacak olan kuyu ve vana yatağı için Tahtabaşı Mezarlığı’na açılan dev kuyu tepkilere neden oldu. Geçtiğimiz hafta açılan kuyu gelen tepkiler üzerine kapatılırken, dün sabah saatlerinde mezarda yeni bir kuyu daha açıldı. Bu durumu fark eden mahalle sakinlerinin tepkisi üzerine kuyu tekrar kapatıldı.

 

Aydıncık Mahalle Muhtarı Ahmet Gürgen, yetkili firmanın kimseden izin almadan çalışmaya başladığını söyledi. Gürgen,”Burası Aydıncık Tahtabaşı diye bilinen mezarlığımız. Ben mahalle muhtarı olarak, buranın sınırını geçtiğimiz günlerde ölçtürdüm. Komple sınırlar belli.  Sınırların içerisinden mezarlığın izni olmadan hiç kimse bir çivi dahi çakamaz. Ama bunlar gelmiş kimseye sormadan, kimseye fikir danışmadan,  kendi başlarına vana yatağı koymak için çukur çıkarmışlar. Mahalleli ve bizler tepki gösterdiğimiz için 8-10 gün bekledikten sonra çukuru kapattılar. Kapandı bitti diye bilinirken arkasından ikinci bir çukur açmışlar.  İkinci bir çukurda mahalleli toplanarak ve görüş birliğine vararak, tekrar tepki gösterdik. Tepki gösterdiğimiz için şimdilik kapandı. İhaleyi alan firmanın yetkililerine müsaade etmemiz için ellerinde yazılı, onaylı evrak olması lazım. Onaylı evrak olmadığı için müsaade etmiyoruz. Gazipaşa Kaymakamımızdan, belediye başkanımızdan ve tüm siyasi partilerden bu konuda destek bekliyoruz” dedi.

 

“NE İNSANLIĞA NE İSLAMİYET’E YAKIŞIR”

 

Yapılan çalışmanın mezarlara zarar verdiğini söyleyen mahalle sakinlerinden Ali Demirelli, “Burada aile mezarlarımız var. Buradaki mezarlarımız perişan halde. Ne büyükşehiri ilgileniyor ne de küçük şehri ilgileniyor. Mezarlıklar Müdürü geliyor, burada bir boy gösteriyor. Sonra çekip gidiyor. Bu mezarlar bizim mezarımız. Müslüman mezarı. Mezar yarıldı yol açıldı, mezar yarıldı kanal açıldı. Şimdi de mezarı yarıyorlar buraya depo koyup tahliye deposu yapacaklar. Mezar ya. Yukarıda açılan kuyu yatağında eski mezar yeri ortaya çıktı. Bu ne insanlığa yakışır ne İslamiyet’e yakışır. Burada büyüklere sesleniyorum; gelip burayı görün” diye konuştu.

 

TARİHİ BİR MEZAR

 

Mahalle sakinlerinden Mustafa Kilit ise, Tahtabaşı mezarlığının tarihi bir mezarlık olduğunu söyledi. Kilit , “Zamanla tarihi alanlarda mezarlar tahrip olmasın diye boş alanlara yeni mezarlar koyulmuş, eski mezarların da taşları duruyordu. Zamanında firma çalışanları bu bölgede bir çukur açtı. Çukur içerisinde bizim eski mezar yeri diye şüphelendiğimiz bir de delik nokta çıktı. 7, 8 gün bekledikten sonra doldurmaya geldiklerinde mezarlık içerisinde ikinci bir alanda 3 metre derinliğinde yeni bir çukur açmışlar. Bunun üzerine halkın tepki göstermesiyle buradaki o çukur da kapandı. Fakat izin alınmadan şirket burada kanun üstü bir uygulama ile tapulu asırlık mezarlıkta yeniden çalışma yapmışlar.  ısacası mezarlığın münasip olmayan ortasına çukur kazmışlar. Mesele bundan ibaret, çukur köşeye kazılabilirdi ama ortaya kazmışlar” dedi.

 

“KEPÇE BAŞINDA BEKLEYECEK MİYİZ?”

 

Mahalle sakinlerinden Erdal Karabulut da,” Aydıncık Mahallesi Tahtabaşı mevkiinde yaşıyorum. Bundan 20 gün önce mezarlığa geldim, çukur kazılmış. Mahalle muhtarına ve azalarına bilgi verdim. Gazipaşa merkeze giderek,  siyasi partilerin ilçe başkanlarıyla görüştüm.  Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri Mehmet Yüksel ve Zafer Tan ile görüştüm. Meclis üyelerimiz Antalya Mezarlıklar Şube Müdürlüğüne başvurmuşlar, onlar da Gazipaşa’daki Mezarlıklar Müdürlüğünü aramış. Bunun üzerine Mezarlıklar Müdürü buraya tekrar geldi ve çukuru kapattırıp, muhtara bilgi vereceklerini söylediler. Sabahleyin buraya geldiğimde DSİ’nin müttehitlerinin geldiğini gördüm. Mezarların üzerinde bulunan boruları topladılar. Çukurların ne olacağını sorduğumda kapatacaklarını söylediler. Ben de mezarlıktan ayrıldım. Sonra bir çukur daha kazdıklarının haberi geldi. Geldim baktım, çukurun içinde 3-4 tane mezar çıkmış. Niye çukur açtıklarını sorduğumda izin aldıklarını söylediler. Yazılı bir belgeniz var mı kimden izin aldınız? diye sorunca hala izin almadıklarını anladım.   Daha sonra Ak Parti İlçe Başkanı Ali Doğan Bey geldi. O da mezarlıkta böyle bir çalışmanın yapılmayacağını ve ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine çukuru kapatıp gittiler. Yetkililerden bu mezarlık ile ilgilenmelerini bekliyoruz. Kepçe burada duruyor, biz gidince gelip yine kazacaklar belki de. Şu an hiçbir şey belli değil. Biz her gün mezarlıkta kepçe başınca bekleyecek miyiz? Yetkililer, parti başkanları, belediye başkanı neden bu konuyu dikkate almıyor?” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —