Tarih: 02.04.2021 13:45

GÜVEN İŞÇİLERİN SIKINTILARINI ANLATTI

Facebook Twitter Linked-in

CHP İlçe Başkanı Ömer Güven, ev işçilerinin en büyük sorunların güvencesiz çalışma, kayıt dışı istihdam, mobbing, iş kazaları ve şiddet olduğunu söyledi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gazipaşa İlçe Başkanı Ömer Güven, CHP Genel Merkezi tarafından ‘7 soruda ev işçiliği’ başlığıyla hazırlanan çalışmayı kamuoyuyla paylaştı. CHP İlçe Başkanı Güven, yapılan çalışmanın broşür haline getirilerek vatandaşlara dağıtıldığını kaydetti. Ev işçilerinin çalışma hayatında yaşadıkları en büyük sorunların güvencesiz çalışma, kayıt dışı istihdam, mobbing, iş kazarı ve şiddet olduğunu söyleyen İlçe Başkanı Ömer Güven, “Ev işçilerinin çalışma hayatında yaşadıkları en büyük sorun kayıt dışı istihdam edilmeleridir.  Sendikaların verdiği bilgiye göre Türkiye’de göçmen kadın işçiler de dahil olmak üzere toplamda 1 milyon kadın ev işçisi bulunmaktadır ve bu işçilerin yüzde 90’nından fazlası kayıt dışı olarak istihdam edilmektedir. SGK 2020 Ekim ayı istatistiklerine göre; 1 milyon yakın ev işçisinden yalnızca 69 bin 588’i sigortalı olarak çalışmaktadır” dedi.

 

BİR BÖLÜMÜ SİGORTASIZ ÇALIŞIYOR

 

Ev işçilerinin büyük bir bölümünün sigortasız çalıştırıldığı söyleyen Güven, “Bu yüzden ev işçileri; sağlık, emeklilik gibi sosyal güvenlik haklarından yararlanamamaktadır. Ayrıca ev işçileri; ev işçileri 4857 sayılı İş Kanunu’nun 4’üncü maddesine göre iş kanunu kapsamının dışında bırakılmaktadır.  Yine 5510 syılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda, sigortalı sayılmayanlar başlıklı paragrafın 6/C bendinde ev hizmetlerinde çalışanlar ibaresi yer almaktadır. Bun göre bir aydan daha az gün çalışanlar, sürekli olarak çalışıyor kabul edilmediği için günü birliğine veya haftanın yahut ayın belirli günlerinde evlere giderek temizlik ve bakım hizmetleri veren kişiler, sigorta kapsamı dışında bırakılmıştır.

 

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ LAMIYORLAR

 

Kısa çalışma ve işsizlik ödeneği ile nakdi ücret desteği işsizlik sigorta fonundan, kayıt içi çalışan işçiler faydalanabilmektedir. Ev işçileri kayıt dışı olarak istihdam edildiklerinden dolayı işsiz kaldıkları sürede işsizlik veya kıs çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteğinden yararlanamamaktadırlar. Ev işçilerinin ev hizmetlerinde yaşadıkları iş kazları çoğu zaman çözümsüz kalmaktadır. Kayıt dışı çalışmanın etkisiyle yaşanan iş kazaları istatistiklere yansımamaktadır. Resmi olmayan verilere göre son ev içi hizmetlerinde son 5 yılda 5 binden fazla iş kazası yaşanmıştır. Yine resmi olmayan verilere göre 100’den fazla ev işçisi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir.

 

Ev içi hizmetlerde işverenler tarafından alınmayan önlemlere bağlı olarak ev işçileri birçok meslek hastalığına maruz kalmaktadır. Menüsküs, bel ve boyun fıtığı, astım, kas yırtılmaları, strese bağlı hastalıklar; ev işçilerinin karşılaştığı başlıca meslek hastalıklarıdır” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —