“ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”

SAĞLIK 2.04.2021 13:39:00 0
“ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”

Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle açıklama yapıldı.  Açıklamada erken teşhisin hayat kurtardığı belirtilerek, kanseri erken teşhis etmenin tek yolunun düzenli kontrol olduğu vurgulandı. İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada  “Dünya genelinde her 5 erkekten birinde ve her altı kadından birinde hayatları boyunca kanser gelişmesi olabilir. Ayrıca her 8 erkekten birinin, her 11 kadından birinin ise kanser sebebiyle hayatını kaybedeceği ön görülmektedir” denildi.

 

 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında yapılan açıklamada, kanserin dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı problem olduğu belirtildi. Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Kanser erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün. Kanser hastalığının yükü dünya çapında her geçen gün artış göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre küresel bazda yılda yaklaşık 18 milyon yeni kanser vakası saptanırken, hastalığa bağlı olarak ise 9.6 milyon ölüm gerçekleşmektedir. Dünya genelinde her 5 erkekten birinde ve her altı kadından birinde hayatları boyunca kanser gelişmesi beklenirken her 8 erkekten birinin, her 11 kadından birinin ise kanser sebebiyle hayatını kaybedeceği ön görülmektedir. Yine gelecek yıllarda dünya nüfusunun artması, yaşlanması ve kansere yol açabilecek risk faktörlerine daha çok ve uzun süre maruz kalması ile birlikte gerek tanı konacak kanser olgu sayısının gerekse bahis geçen hastalığa bağlı ekonomik, sosyolojik ve psikolojik yükün artması beklenmektedir.

 

Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün engellenebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türleri göz önüne alınırsa korunmanın önemi daha da artmaktadır. Pandemi döneminde sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılması, tuz kullanımının azaltılması, tütün ve tütün ürünlerinin kullanılmaması hem kanserden korunmada hem de salgınla mücadelede önemli bir etkendir. Yapılan çalışmalar yirmi birinci yüzyılda kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğunu açıkça göstermektedir. Bu kapsamda; kanserojen maddelerin tespiti, risk faktörlerinden kaçınma, tarama ve erken tanı en önemli önleme stratejileri arasında yer almaktadır” ifadeleri yer aldı.