ÇOBANIN EK GELİRİ 'KUZUGÖBEĞİ'

YEREL 24.03.2021 13:37:45 0
ÇOBANIN EK GELİRİ

GAZİPAŞA’NIN Göçük Mahallesi’nde çobanlık yapan İbrahim Öztürk, ormanda topladığı kuzugöbeği mantarlarıyla ev ekonomisine katkı sağlıyor. İlçemizde kuzukulağı olarak da bilinen mantarları hayvan otlatırken topladığını söyleyen Öztürk, topladığı kuzugöbeği mantarlarının kilosunu 130 TL ile 150 TL arasında satıyor. Günlük ortalama bir buçuk kilo kuzugöbeği topladığını dile getiren Öztürk, “Hem hayvanlarımı otlatıyorum hem de doğanın bize verdiği nimetlerle ev ekonomisine katkı sağlıyorum” dedi.

 

BULMASI OLDUKÇA ZOR

 

Gazipaşa’da mart ve nisan aylarında kendini gösteren kuzugöbeğinin zor bulunan bir mantar çeşidi olduğunu söyleyen Öztürk, “Kuzukulağı, bizim bu yörede mart ve nisan aylarında olgunlaşıyor. Gün içinde hayvanlarımı otlatmaya çıkardığım zaman, bu mantarları bulma fırsatı yakalıyorum. Bulması oldukça zor. Kuzukulağı bulmak için bu mantarın nerede çıkabileceğini iyi bilmek lazım. Bazen bir kilo, bazen de iki kilo buluyorum. Alıcılar, kuzukulağını 130 ile 150 TL arasında alıyor. Bulduğumuz mantarları bezen satıyoruz, bazen evde kendimiz tüketiyoruz” dedi.

 

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

 

Nadir bulunan, oldukça değerli bir bitki olan kuzugöbeği mantarının faydaları saymakla bitmiyor.  Vücut direncini arttıran, zihni açan etkisiyle tercih edilen kuzugöbeği mantarı, çok sayıda önemli besin değerine sahip. Mantarın içeriğinde B1,vB2 ve C vitaminleri ile yüksek miktarda kalsiyum, sodyum, çinko ve potasyum bulunuyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren kuzugöbeği, düzenli kullanım ile vücudu tüm zararlı mikroorganizmalara karşı koruyor. Kansızlığa karşı iyi geldiği bilinen kuzugöbeği, içeriğinde yer alan niosin ve selenyum maddeleri kansere karşı etkili olduğu söyleniyor.

 

DİYABETE İYİ GELİR

 

Diyabet hastalığında kan şekeri düşüklüğüne iyi gelen doğal yöntemlerden birisi kuzugöbeği mantarıdır. Kan şekerini dengelemek ve buna bağlı gelişen sağlık sorunlarından etkilenmemek için sık sık kuzugöbeği kullanımı yapmanız tavsiye edilir.

 

KARACİĞER VE KALP SAĞLIĞINI KORUR, GÖZE İYİ GELİR

 

Kuzugöbeği mantarı faydaları arasında karaciğer ve kalp hastalıklarına karşı geliştirdiği koruma etkisi de yer alır. Karaciğer ve kalp sağlığını koruyan kuzugöbeği mantarı karaciğer enzimlerinin yenilenmesini sağlamaktadır. B2 vitamini eksikliğinde gözlerde katarakt, glokom gibi sağlık sorunları gözlenebilir. İçeriğinde bol miktarda B2 vitamini barındıran kuzu göbeği mantarı ile göz hastalıklarından korunma imkanı elde edebilirsiniz.