KADINLARA ÖZEL PAZAR

GÜNCEL 9.03.2021 12:19:50 0
KADINLARA ÖZEL PAZAR

GAZİPAŞA’DA 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde açılan ‘Üretici Kadınlar Pazarı’nda üretici kadınlar, kendi ürettikleri ürünlerini satma fırsatı buldu.

 

Gazipaşa’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle ‘Üretici Kadınlar Pazarı’ açıldı. Gazipaşa Belediyesi ve Gazipaşa Kadın Girişimi Kooperatifi işbirliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ilk kez açılan ‘Üretici Kadınlar Pazarı’nda Gazipaşalı kadınlar el emeği göz nuru ürünlerini satışa sundu.  Yaklaşık 60 stantta gün boyu satış yapan kadınlar, ürettikleri ürünleri satma fırsatı bulurken aile ekonomilerine de katkı sağladılar.

 

Belediye Fuar Alanı’nda dün saat 11.00’da yapılan açılışa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Kadın Girişimi Kooperatifi Başkanı Şerife Yılmaz, CHP İlçe Başkanı Ömer Güven, İYİ Parti İlçe Başkanı Osman Nuri Yılmaz, Eğitimci-Yazar Pakize Türkoğlu, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri,  üretici kadınlar ve çok sayıda kadın katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kadın Girişimi Kooperatifi Başkanı Şerife Yılmaz, bir konuşma yaptı.

 

“HERGÜN 5 KADIN ŞİDDET SONUCU ÖLÜYOR”

 

Tüm kadınların Dünya Emekçi kadınlar Günü’nü kutlayarak sözlerine başlayan Yılmaz,  “Bir ülkenin uygarlık düzeyi, kadınların yaşam şartlarına bakılarak ölçülebilir. Yapılan araştırmalar 21.yüzyıl Türkiye’sinde kadın profilini gözler önüne şöyle sermektedir: Cinsiyet eşitliğinde ülkemiz 134 dünya ülkesi arasında 129’uncu sırada yani sondan 5. sırada. Kadınlarımızın yüzde 20’si okuma yazma bilmiyor. Eğitim gören 100 kadından sadece 3 veya 4’ü yüksek öğrenim görebiliyor. Aile içi suçların yüzde 87’si kadınlara karşı işleniyor. Her gün ortalama 5 kadın gördükleri şiddet sonucu hayatını kaybediyor. Bu nedenle İstanbul Sözleşmesi yaşatır diyoruz. Kadına yönelik şiddetin sona ermesini, sosyal yaşamın her alanında kadınlarımızın daha çok yer almasını istiyoruz” dedi.

Pazarda stant açan tüm kadınlara bol kazançlar dileyen Yılmaz, “Gazipaşa Belediyemiz ve Gazipaşa Kadın Girişimi Kooperatifimizin işbirliğiyle kadınlarımızın ürettiği el emeği ürünlerinin değer bulması ve ev ekonomilerine katkıda bulunmaları amacıyla kadın üreticiler pazarımızı açıyoruz. Pazarımıza katılan tüm üretici kadınlarımıza bol kazançlar dilerim. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

 

“ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜ YARALAYICI VE KÖTÜDÜR”

 

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihsel gelişiminden bahseden Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz,  “Bugün ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü'.  Bugünün anlamı, 1857 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin New York Şehri’nde bulunan bir dokuma fabrikasında, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için haklarını arayan 120 kadın işçinin, grev esnasında çıkan yangında hayatlarını kaybetmesiyle, acı bir deneyime dayanıyor. Orada, hak mücadelesi verirken hayatını kaybeden kadınlarımızı, sizlerin huzurunda rahmet ve saygıyla anıyorum. Kadın, bir toplumun en etkili, birleştirici ve koruyucu unsurudur. Kadınlarımızın toplum içerisinde ilerlemesi ve erkeklerle eşit şartlarda bir yaşam sürmesi, hepimizin sorumluluğudur. Demokratik ve ileri bir toplum için, kadınlarımızın eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, ticaret, hukuk ve benzeri her alanda eşit hak ve özgürlüklere sahip olması ve bu alanlardaki her türlü fırsatlardan yararlanabilmesi gereklidir. Biz bu düşünceleri prensip edinmişken, maalesef ülkemizde her gün kadına yönelik şiddet olayları yaşanıyor. Fiziksel ya da psikolojik fark etmez, şiddetin her türlüsü yaralayıcı ve kötüdür. Kadınlarımıza yönelik uygulanan şiddeti kınıyor, bu durumun son bulması için İstanbul Sözleşmesi’nin bir an önce uygulanması temenni ediyorum” dedi.

 

“GÖNÜLDEN DESTEKLİYORUM”

 

Kadınların ekonomik özgürlüğünün artması için ‘Kadın Üreticiler Pazarı’nı açmaya karar verdiklerini aktaran Yılmaz, “Kadının elinin değdiği her şeyin çiçek açtığını, her işin başarıyla sonuçlandığını, hepimiz biliyoruz. Bu bilinçle, her zaman üretimin içerisinde olan ilçemiz kadınlarının el birliğiyle başlattığı kadın girişimcilik hareketini, belediyemiz ve şahsım adına gönülden destekliyorum. Gazipaşa Kadın Girişimi Kooperatifimizle birlikte çıktığımız bu yolda, üretimin ve kadınlarımızın ekonomik özgürlüğünün artması için Kadın Üreticiler Pazarını açmaya karar verdik. Bu pazar, siz kadınlarımızın. Sizler burada Gazipaşa’mıza özgü ürettiğiniz tüm ürünleri sergileyip, hem kendinize hem de milli ekonomimize katkı sağlayabileceksiniz.  Üretim, gelecektir. Kadının üretimin içerisinde olması ise daha aydınlık bir gelecektir. Her zaman üretimin içerisinde olan siz değerli kadınlarımızın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyor ve Gazipaşa Kadın Üreticiler Pazarımızın herkese hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.

 

“TEDBİRLERE UYMAYA DEVAM EDELİM”

 

 Sözlerimi bitirirken, tüm dünyayı etkileyen Korona virüs salgınıyla ilgili bir hatırlatma yapmak isterim. Şu anda açık bir alandayız fakat yine de, pazarımızda veya diğer bütün alanlarda, maske, mesafe ve temizlik kurallarına, belirlenmiş olan bütün tedbirlere uymaya devam edelim. Salgın hastalıktan bir an önce kurtulup, hep birlikte daha güzel projelere imza atabilmeyi ve kadınlarımızın aktif olduğu yeni etkinliklerde buluşmayı temenni ediyor, sağlıklı ve mutlu günler diliyorum” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından açılış kurdelesi ‘Hayırlı uğurlu olsun’ denilerek kesildi. Ardından stantları gezen Başkan Yılmaz eşi Şerife Yılmaz ve tüm kadınların gününü kutlayarak, karanfil verdi.