Tarih: 05.03.2021 13:15

DOĞAN’DAN TUĞRA ÇIKIŞI

Facebook Twitter Linked-in

AK PARTİ Gazipaşa İlçe Başkanı Ali Doğan, havalimanı kavşağından kaldırılan Osmanlı tuğrası simgeli saatle ilgili Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’a yüklendi. Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ın mecliste yaptığı açıklamaları sert bir dille eleştiren Doğan, “Siyasi sorumluluk taşıyan bir kişi bulunduğu makamlardan keyfine, nefsine veya sevincine göre açıklama yapamaz” dedi.

 

AK Parti Gazipaşa İlçe Başkanı Ali Doğan, İlçe Kadın Kolları Başkanı Ümmü Oğuz ve İlçe Gençlik Kolları Başkanı Musab Tuncer ile birlikte parti binasında basın toplantısı düzenlendi.  Gazipaşa Havalimanı kavşağından kaldırılan Osmanlı tuğrası simgeli saatle ilgili Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ın açıklamalarını eleştiren Başkan Doğan, tuğranın yerine koyulmasını istedi.

 

Tuğranın milli ve yerli bir değer olduğunu söyleyen AK Parti İlçe Başkanı Doğan, “Bir tuğra meselesi var. Gazipaşa kamuoyunun gözü kulağı bizlerde. Meclis toplantısının arkasından yapılan talihsiz açıklama kamuoyunu üzmüştür, yormuştur ve germiştir.  Ulusal basına da haber oldu, televizyonlarda izledik.  Enteraktif alanlarda da konu işleniyor. Konunun ana taraflarından AK Parti Gazipaşa İlçe Teşkilatı olarak, görüşlerimizi beyan etmek, düşüncelerimizi vatandaşlarımıza aktarmak istedik.  Mecliste yapılan talihsiz açıklamalar bizi üzdü. Daha önceki bir grup toplantısına bende katılmıştım. Toplantıda Ak Parti İlçe Başkanı Ali Doğan sıfatıyla kalkmıştım ve tuğranın akıbetini sormuştum. Tuğramız, önceki dönem Ak Partili Belediye Başkanımız tarafından dikilmiştir. Ama tuğra milli, yerli bir değerdir. Köklü bir medeniyetin figürlerinden kristalize olmuş günümüze kadar gelmiş, herkes tarafından kabul edilmiş ve sevilen bir şekildir, şemaldir ve simgedir. Onun için kimin diktiğinden ziyade, dikene teşekkür etmek lazım diye düşünüyorum. Kaldıranın niçin kaldırdığını bilemedik.  Ben mecliste sorduğumda ‘Saat arızalandı. Tuğra ile birlikte montajlı olduğu için sökülmesine gerek duyuldu. En kısa zamanda yapılıp, yerine takılacak” şeklinde sözler işitmiştik. Bunun üzerine bazı arkadaşlarımız saatin masrafının fazla olduğundan dolayı yerine koyulmasında gecikmeler yaşandığını duyunca, ‘Tuğranın tamiratını üstlenebiliriz. Saati tamir ettirip,  tuğrayı oraya bir an önce koyalım’ demiştik” dedi.

 

“KEYFİ CÜMLELER KURMA EHLİYETİ OLAMAZ”

 

Belediye Başkanı Yılmaz’ın mecliste yapmış olduğu açıklamayı üzülerek okuduğunu dile getiren Doğan,”Belediye Başkanının açıklamalarını, sözlerini, oradaki deklarasyonlarını üzülerek okudum. Seçilerek halkı yönetme adına, halkın önüne geçen bir ilçe başkanının, belediye başkanının, meclis üyesinin ya da parti yönetim kurulu üyesinin keyfi cümleler kurma ehliyeti olmaz. ‘Ben istersem koyarım istersem koymam. Koyan bana danıştı mıydı, ben kaldırırken size danışacağım,  tuğrayı sık sordunuz ben rahatsız oldum, onun için buraya koymayacağım’ gibi cümleler keyfiyete ve kişinin kendini bağlayan sözlerdir. Siyasi sorumluluk taşıyan bir kişi bulunduğu makamlardan keyfine, nefsine veya sevincine göre açıklama yapamaz. Toplumun gerçekleri doğrultusunda, toplumun taleplerini ve beklentilerini cevaplayacak ve karşılayacak cevaplar ortaya koymalı” diye konuştu.

 

“TUĞRA BİZİMDİR”

 

Tuğranın görsel, sanatsal, tarihi, milli ve manevi değeri olduğunu kaydeden Başkan Ali Doğan, “Ben üzüldüm. Neye üzüldüm? ‘Tuğranın sanatsal bir değeri yoktur’ ibaresinin kullanılması çok incitici. Tuğranın sanatsal, görsel bir değeri yoksa hangi güç tuğranın doğduğu günden bugüne kadar gündemde kalmasını ve bir simge olmasını sağlamıştır. Görsel ve sanatsal bir değeri yoksa. Bizde bazı belediyelerin yaptıklarının sanatsal değerini mi tartışalım. Bunu mu kıyaslayalım. Biz onu yapmıyoruz. Ama tuğranın görsel, sanatsal, tarihi, milli ve manevi değerinin olduğunun altını çizerek söylüyoruz. Kaldı ki hepimizin geçmişinin simgesi. Onun için ben paylaşımımda ‘Tuğra bizimdir. Tuğramızı yerinde görmek istiyoruz’ dedim. Bizimdir derken, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bütün insanlarını kastederek söyledim. ‘Osmanlı kasabası değiliz’. Bu Allah aşkına söylenecek cümle mi? Yani sözü belediye başkanından mehter takımının lav edilişinde de işitmiştik. Sayın Belediye Başkanının o zamanki söylemiyle ‘Bu Osmanlıyı çağrıştırıyor, ben bundan rahatsız oluyorum. Kurmak gerekirse bir bando takımı kuralım’ demiş olması fikriyat altyapısının, görüş derinliğinin ya da değer verdiği şeylere dair bizlerin kafasında soru işareti oluşturuyor. Mehter takımı, tuğra elbette Osmanlıyı hatırlatacak. Biz yapmıyor muyuz? Güney’deki kazıda. 2 bin yıl önce Roma İmparatorluğu döneminde yapılmış, toprağın altında kalmış medeniyetlere bile sahip çıkan Türkiye Cumhuriyeti Devleti var. Roma’dan kaldı diye dozerlerle, kepçelerle yok mu edelim. Bu anlaşılır bir durum değil” ifadelerine yer verdi.

 

“NİFAK SEBEBİ OLACAKSIN”

 

Tuğrayla ilgili polemiğin büyüdüğünü kaydeden Doğan, “Tuğranın kaldırıldığı yerle ilgili polemik var, tuğranın yerine ne koyulacak onla ilgili polemikler var. Sosyal medyada ‘şu konsun, bu konsun’ diye yazılıyor. Sanki bu milletin değerleri birbiriyle yarıştırılıyor, çarpıştırılıyor. Tuğrayı kaldıracaksın, oraya başka bir değerimizi koyacaksın, sonra da toplumu ikiye böleceksin. Nifak sebebi olacaksın. Bunu doğru bulmuyorum. Tuğra ve diğer milli ve yerli değerlerimiz 5 bin yıllık tarihimize dayanır. Hunlardan, Göktürklerden, Selçuklulardan ve Osmanlılardan günümüze gelen değerlerimizdir. Bu tarihi zenginliğimizin büyüklüğü ve derinliği ile övüneceğimiz yere, Osmanlı’yı hatırlatıyor diye bazı simgeleri, değerleri görmezden gelelim ya da dışlayalım. Bu kabul edilir bir durum değil” dedi.

 

“MİLLETE DAYILANMAK ŞIK DEĞİL”

 

AK Parti İlçe Başkanı Doğan, “Kesinlikle tuğramızı yerinde istiyoruz. Milleti bölmeye gerek yok, nifak çıkartmaya gerek yok.  Yarın oraya hangi sanat eserini, değeri koyarsak koyalım, bir şey kaldırılmış ve bir şey yerine konmuş olacak. Dolayısıyla milletin bir kısmı da onu eleştirecek. O değerimizde yıpratılacak. Biz öyle olsun istemiyoruz.  Yapacaklarsa bir sürü kavşak, meydan ve yer var. Kendilerine göre milli, manevi değer verdikleri bir şey varsa, bizde yardımcı olalım koyalım. Nereye ne dikeceksek, koyacaksak, oturup konuşup koyalım. Ama milletin değer verdiği bazı değerleri örseleyerek, görmezden gelerek, üstünü çizerek ya da ‘Tamir edeceğim’ diyerek kademedeki atıl vaziyette çöpte atmak, saklamak, bulundurmak, daha sonra da ‘Ben bunu dikmiyorum’ diye millete dayılanmak şık değil. Tabi ki siyasi olarak her şeyin bir bedeli var. Millet bunu izlemekte ve siyasi olarak zamanı geldiğinde herkes bunun bedelini ödeyecek” dedi.

 

Tuğra ve başka değerleri üzerinden çatışmanın ateşlenmesinin doğru olmadığını söyleyen Doğan, “Tuğranın yeri daha önce gerekli görüşmeler ya da bazı düşünceler neticesinde havalimanı kavşağı olarak belirlenmiştir. Orada olduğundan da gerek oradaki mülk sahiplerinden, gerek yoldan geçen herhangi birinden ya da siyasi partilerden bugüne kadar ‘Bu tuğra buraya neden dikildi’ diye şikayet gelmedi. Bir şikayet gelmemişken hangi fikirle söküldüğünü merak ediyoruz. Biz tuğramızı havalimanındaki söküldüğü yerine aynen montajlaşmasını Ak Parti ve Gazipaşa halkı olarak istiyoruz.

 

“TARİHİMİZE SALDIRI GİBİ ANLAŞILIYOR”

 

Tuğra ve başka değerlerimiz üzerinden çatışmanın ateşlenmesi doğru değil. Pandemi süreci var, terör süreci var, iç ve dış siyaset süreci var. Bu süreçlerde yeterince gerginlik yeterince sıkıntı varken milletin üzerinde bir de ayrıştırıcı bir mantıkla değerlerimizi çarpıştırma, tokuşturma ve insanlarımızı değerler üzerinden bölme zihniyetini anlayamıyorum. Biz böyle bir şey yapmayız. Tuğranın sökülmesi bütün değerlerimize saldırı gibi anlaşılıyor. Tarihimize saldırı gibi anlaşılıyor. Toplum böyle anlıyor. Bizde bunu dile getiriyoruz.  Doğru değil. Tuğranın yerine konacağı günü dört gözle bekliyoruz. Bu kadar polemikten sonra oraya tuğranın dışında bir figürün konulmasının toplumu mutlu etmeyeceği inancındayız. Sayın belediye başkanımızdan şunu istiyoruz; saati bozuksa tamir ettirelim ve tuğramızı yerine koyalım. Talebimiz bu” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —