CHP’DEN 3 HARFLİLER RAPORU

SİYASET 25.02.2021 13:24:42 0
CHP’DEN 3 HARFLİLER RAPORU

CHP İlçe Başkanı Güven, 3 harfliler diye nitelendirilen zincir marketlerle ilgili CHP tarafından rapor hazırlandığını belirterek, “AKP döneminde doğan ve büyüyen zincir marketler, esnafın boynunu zincire vurdu” dedi.

 

Cumhuriyet Hal Partisi (CHP) Gazipaşa İlçe Başkanı Ömer Güven, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba tarafından, ülke genelinde 3 harfliler diye nitelendirilen zincir marketlerle ilgili rapor hazırlandığını açıkladı. Söz konusu marketlerin pandemi döneminde kar marjlarını arttırdığını dile getiren Güven, esnafın 3 harfliler olarak nitelendirilen zincir marketler karşısında savunmasız kaldığını dile getirdi. Ülke genelinde olduğu gibi zincir marketlerin Gazipaşa’da da mantar gibi çoğaldığını ifade eden Güven, “Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba, zincir marketler hakkında önemli bir rapor hazırladı. Tüm yurtta olduğu gibi Gazipaşa’da da mantar gibi artan zincir marketler, esnafımızı bitirme noktasına getirdi. AKP iktidarıyla organik ilişkileri bulunan bu zincir marketler, adeta esnafın boynunu zincire vurdu” dedi.

 

“TÜM ESNAF ETKİLENİYOR”

 

Gazipaşa’da sayısı günden güne artan zincir marketlerin tüm esnafları ekonomik olarak tehdit ettiğini dile getiren Güven, “Eskiden her ilçede bir tane gördüğümüz bu marketler, her sokak başına açılmaya başlandı. AKP döneminde doğan ve büyüyen zincir marketlerde; A’dan Z’ye tüm ürünler satılıyor.  Bunların karşısında savunmasız kalan yerel marketler, bakkallar, kasaplar, kırtasiyeciler, zücaciyeciler, şarkütericiler, manavlar ve tuhafiyeciler zincir marketlere direnemez hale gelmişlerdir. Aynı zamanda elektronik eşya satışı da yapan bu marketler, küçük esnafın kaderiyle oynamaktadır. Esnafımızı korumak ise hükümetin görevidir. Mantar gibi çoğalan zincir marketlere karşı yeni bir düzenleme getirilmeli, pandemi nedeniyle zor günler geçiren esnafın sorunlarına çözüm bulunmalıdır” dedi. Gazipaşa halkına seslenen Güven, “Esnafımıza sahip çıkalım” dedi.

 

AĞBABA NE DEDİ?

 

Söz konusu raporları hazırlayan Ağbaba, “Zincir marketler kasalarını doldurmakla kalmadı, online satış ile portföylerini de genişletti. Bu orantısız büyüme, küçük işletmeler ve esnafımızı olumsuz etkiledi. Esnaf, her mahallede, her sokakta açılan zincir marketlere karşı savunmasız kaldı. Bu marketler Türkiye'nin 81 ilinde, tüm ilçelerde, hatta her sokakta faaliyet göstermektedir ve en hızlı büyüyen şirketler arasında yer almaktadır. Zincir marketlerde ürün çeşitliliği 15 bini buluyor. Pazar payları artarken, yerel ve küçük marketler pay kaybediyor. Tedarikçilerle yapılan sözleşmeler haksız rekabet sonucu küçük işletmeleri kapanmaya zorluyor. Zincir marketler promosyonlu ürün satışından fiyat artışlarına kadar her konuda tüm ekonomik kaybı perakendecilere yıkıyor. Hafta sonu yasakları nedeniyle tüketiciler zincir marketlere mecbur bırakılıyor. Ayrıca söz konusu marketler, istihdama yeteri kadar destek sağlamıyor” demişti

 

AĞBABA’NIN RAPORUNDA ŞU ÖNLEMLERİN ALINMASI İSTENDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba tarafından hazırlanan raporda zincir marketlerde haksız rekabete karşı şu önlemlerin alınması istendi:

 

-İndirim zincirleri 10 bin nüfus ve üzerindeki yerlerde açılmalı.

 

-Ürün çeşitliliğine yönelik kısıtlama getirilmeli, 15 bin ürün azaltılmalı.

 

-Bu marketlerin mesken binalarda açılması yasaklanmalı.

 

-Açılış ve kapanış saatleri düzenlenmeli ve haftada en az bir gün kapalı kalmalı.

 

-Çevrimiçi satış ve dijital aplikasyonları denetlenmeli.

 

-Satış fiyatı asgari olarak en küçük perakendeci maliyetine endekslenmeli. Promosyonlu satışlara üst sınır getirilmeli.

 

-Rekabet ihlali yaratan ambalajlı gıda ve içecek üreticilerinin perakendeci olmaları engellenmeli.

 

-Üretici/dağıtıcı ile olan zincir perakendeci sözleşmelerinde feragat yasaklanmalı.