Esnafa ciro kaybı desteği

GÜNDEM 18.02.2021 13:14:37 0
Esnafa ciro kaybı desteği

YİYECEK ve içecek hizmeti faaliyetlerinde bulunan işletmelere koronavirüs salgını nedeniyle verilecek olan ciro kaybı desteği programı ve uygulama esasları hakkındaki tebliğ Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjdesi verilen, ciro kaybı desteği programı hakkındaki tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, ciro kaybı destek programına ilişkin usul ve esaslar da belirlendi. Destek programından, 2019 takvim yılındaki cirosu 3 milyon TL ve altında olan, söz konusu yıldaki cirosuna oranla 2020’de cirosu yüzde 50 ve üzerinde bir oranda azalan yiyecek ve içecek alanında faaliyet gösteren KDV mükellefiyeti olan işletmeler faydalanabilecek. Söz konusu destek, esnaflara bir kez verilecek.

 

ŞAHİN’DEN DESTEK AÇIKLAMASI

 

Resmi Gazete’de yayımlanan karar hakkında açıklama yapan Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Şahin, “Ciro kaybı desteği, tek seferde ödenmek üzere 2.000 Türk Lirasından az ve 40.000 Türk Lirasından fazla olmamak üzere işletmelerin 2020 takvim yılındaki cirolarının 2019 takvim yılındaki cirolarına göre azalan tutarının %3’ü kadar verilecek. İşletme cirolarının tespitinde 27.01.2021 tarihi itibarıyla 2019 ve 2020 takvim yıllarındaki vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak verilen katma değer vergisi beyannameleri esas alınacak. Söz konusu tarihten sonra 2019 ve 2020 takvim yıllarındaki dönemlere ilişkin olarak verilen beyannameler ciro hesaplamasında dikkate alınmayacak” dedi.

 

Başkan Şahin, “Ciro kaybı desteği ile 22.12.2020 tarihli ve 3323 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ile Gerçek Kişi Tacirlere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Destekler Hakkında Cumhurbaşkanı Kararının 3’üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları kapsamında verilen hibe desteğini birlikte hak eden işletmelerin, 3323 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında hak ettikleri 3.000 Türk Lirası tutar, bu Tebliğ kapsamında verilecek ciro kaybı desteğinden mahsup edilecek ve varsa kalan tutar bu işletmelere ciro kaybı desteği olarak verilecek” diye konuştu.

 

BAŞVURULAR İNTERNETTEN YAPILACAK

 

Ciro kaybı desteğinden faydalanma hakkına sahip olan işletme sahiplerinin, www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden başvuruda bulunabileceğini dile getiren Başkan Şahin, “Destek programı başvuru süresi, bir aydan az olmamak üzere Bakanlığın internet sitesi üzerinden duyurulacak. Ciro kaybı desteğinden faydalanma hakkına sahip olan işletmeler www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden başvuruda bulunacak Başvuru, işletmeyi temsile yetkili olanlar tarafından yapılacak ve başvuru ile eki taahhütname elektronik ortamda onaylanacak” dedi.

 

DESTEKLER BANKA HESABINA YATACAK

 

Söz konusu desteğin esnafların bildireceği banka hesabına yatacağını söyleyen Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Şahin, “Ciro kaybı desteğinden faydalanma hakkına sahip olan işletmelerce yapılabilecek itirazlar, başvuru tarihinden itibaren on gün içerisinde genel müdürlüğe yapılacak. İtirazların değerlendirilmesinde vergi dairesi kayıtları esas alınacak. Ciro kaybı desteği, destekten faydalananın başvuru esnasında bildirdiği ve elektronik ortamda doğrulanan banka hesabına yatırılacak” şeklinde konuştu.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27