“KARNIMIZ ANCAK DOYUYOR”

28.01.2021 14:17:21 0
“KARNIMIZ ANCAK DOYUYOR”

TARIMDA girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu söyleyen çiftçiler,  “Zor durumdayız, karnımız ancak doyuyor” dedi.

 

Gazipaşalı çiftçi, pandemi döneminde önemi bir kez daha ortaya çıkan üretime devam ediyor. Çiftçinin bin bir emekle ürettiği sebze ve meyveler, ülkenin dört bir yanında vatandaşların sofralarında yerini alırken, yüksek maliyetli tarım girdileri nedeniyle çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor. Üretimden elde edilen kazancın büyük bir bölümünü gübre, mazot, ilaç ve tohum gibi girdilere harcayan çiftçi, “Karnımız ancak doyuyor” diyor.

 

GİDERLER ARTTI

 

Tarımsal üretimdeki en önemli girdilerden birisi olan üre gübresi fiyatında Aralık ayından bu yana yüzde 30,4’lük, geçen yılın Ocak ayına göre ise yüzde 70’lik bir artış yaşandı. Geçen yıl Ocak ayında tonu 1765 lira, Aralık ayında tonu 2 bin 300 lira olan üre gübresi bugün 3 bin liradan satılıyor. Diğer gübrelerden amonyum nitrat (yüzde 26) fiyatı aylıkta yüzde 17,9, yıllıkta yüzde 63,4, kompoze gübre (20.20.0) fiyatı ise aylıkta yüzde 16,2 ve yıllıkta yüzde 54,8 arttı.

 

“ÇİFTÇİNİN CEBİNDE PARA KALMIYOR”

 

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, çiftçinin pandemi döneminde de üretmeye devam ettiğini söyledi.  Çiftçinin para kazandığını ancak gübre, mazot,  ilaç ve tohum gibi girdilerin maliyetinin yüksek olmasından dolayı çiftçinin cebinde para kalmadığını söyledi. Oda Başkanı Çelik, “Çiftçi para kazanıyor ancak gübre, mazot,  ilaç ve fide gibi girdilerden dolayı elinde bir şey kalmıyor. Kazancının yüzde 50’sinden fazlasını girdilere veren çiftçi mağdur oluyor” dedi.

 

“KARNIMIZ ANCAK DOYUYOR”

 

Çiftçi Mehmet Torun ise tarımda girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu, girdi maliyetleri düşmediği sürece üreticinin para kazanamayacağını söyledi.  Torun, “Aldığımız ilaç, gübre yüzde 100 fiyatlı olduğu için çiftçinin kalkınması zor. Bir fide 1,5 lira. Elektriği, gübresi derken kazancımız ne olacak? Seraların dönümü ne kadara sürülüyor? Naylonun kilosu kaç para olmuş? Hiç bunlar dile gelmiyor. Zor durumdayız. Kazancımız fite fit geliyor. Karnımız ancak doyuyor. Girdi maliyetleri düşürülmezse çiftçi de biter” diye konuştu.