Tarih: 19.01.2021 13:43

AVOKADO ÜRETİMİ ARTIYOR

Facebook Twitter Linked-in

GAZİPAŞA’DA geçen yıl avokado üretimi bir önceki yıla göre yüzde 84 artarak 2 bin 400 tona yükseldi. 

 

Gazipaşa’da yetiştiriciliği yapılan tropik ürünlerin başında gelen avokadoda üretim her geçen yıl artıyor. Gazipaşa’da son dönemde üretim alanı genişleyen avokado, fiyatıyla da üreticileri memnun ediyor. Gazipaşa’da şuanda bahçeden avokado kalitesine göre 6 TL ile 6,5 TL arasında alınıyor. İlçede fuerte, bacon,zutano, pinkerton ve hass başta olmak üzere çok sayıda avokado çeşidi yetiştiriliyor. Avokado iç piyasada tüketildiği gibi Romanya, Ukrayna başta olmak üzere Balkan ülkelerine ihraç ediliyor.

 

ÜRETİM YÜZDE 84 ARTTI

 

Gazipaşa’da geçen sene avokado üretimi bir önceki yıla göre yüzde 84 artarak 2 bin 400 tona yükseldi.  Sebze olarak kullanılmasının yanında yağı çıkarılabilen, kozmetik ve ilaç sektöründe de faydalanılan meyvelerden olan avokado 2019 yılında bin 630 dekar alanda bin 305 ton üretilirken, 2020 yılında 2 bin 500 dekarda 2 bin 400 ton üretildi. Gazipaşa’da geçen yıl bir önceki yıla göre; avokado üretim alanlarının yanı sıra elde edilen üründe de artış yaşandı. İlçede 2020 yılında üretilen avokado bir önceki yıla göre bin 95 ton, üretim alanı ise 870 dekar arttı.

 

“KALİTE VE VERİM ARTACAK”

 

Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ali Yalçın, Gazipaşa’da her geçen yıl avokado yetiştiriciliği artığına dikkat çekti.  Kooperatif Başkanı Yalçın, “İlçemizde avokado üretimi ve verimlilik her geçen yıl artıyor. Gazipaşa’da beş ana çeşit olan fuerte, bacon,zutano, pinkerton ve hass başta olmak üzere çok sayıda avokado çeşidi yetiştiriliyor. Avokado şu anda kalitesine göre bahçeden 6-6,5 TL arasında alınıyor. İlerleyen günlerde ürünün azalmasıyla birlikte bu rakamın 8 TL’ye çıkmasını bekliyoruz. İlçemizde üretilen avokado iç piyasanın yanı sıra ihracatçılar tarafından Balkan ülkelerine ihraç ediliyor” dedi. Avokado yetiştiricileri hasat zamanı konusunda uyaran Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ali Yalçın, “Üreticilerimiz Eylül ve Ekim aylarında hasat için acele etmesin. Hasat zamanını beklesinler. Böylelikle ürünlerin kalitesi de yükselecektir” şeklinde konuştu.

 

BESİN DEĞERİ YÜKSEK

 

Avokado, yüksek besin değerine sahip bir meyvedir. Lezzetli tadı ve zengin dokusu nedeniyle çeşitli yemeklerde ve salatalarda kullanılır. Sağlık bilincine sahip bireyler arasında popüler bir meyve olan avokado, faydalı özellikleri sebebiyle “süper meyve” olarak adlandırılıyor. Avokado çok besleyicidir ve 20 farklı vitamin ve mineral de dahil olmak üzere çok çeşitli besinler içerir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —