GAZİPAŞA Devlet Hastanesi resmi internet sitesi hesabından yapılan açıklamada, rahim ağzı (serviks) kanserinin erken teşhis ile tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna dikkat çekildi. Erken teşhisin öneminin üzerinde durulduğu açıklamada, vatandaşlara tarama testi yaptırın uyarısında bulunuldu. Tarama testlerinin; Kanser Erken Teşhiş, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ile Aile Sağlığı Merkezleri (ASM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM) yapıldığına dikkat çekildi.
RAHİM AĞZI KANSERİ (SERVİKS) NEDİR?
Rahim ağzı kanseri ya da tıbbi adıyla serviks kanseri, rahmin serviks adı verilen alt kısmındaki hücrelerde görülür. Serviks, rahmin vajinaya bağlanan boyun şeklindeki kısmıdır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara neden olan insan papilloma virüsünün (HPV) çeşitli türleri, rahim ağzı kanserine en sık neden olan etkendir. Çoğu kadında virüse maruz kalındığında, bağışıklık sistemi vücudun virüsten zarar görmesini engeller. Ancak küçük bir grup kadında virüs, yıllarca hayatta kalır. Bu virüsler, serviksin yüzeyindeki bazı hücrelerin, kanser hücreleri haline gelmesine neden olan süreci başlatır.
RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında en yaygın olarak görüleni vajinal kanamadır. Vajinal kanama, adet dönemleri dışında, cinsel ilişkiden sonra ya da menopoz sonrası dönemde görülebilir. Diğer sık görülen belirti cinsel ilişki sırasında ağrı duyulmasıdır. Normal olmayan aşırı vajinal akıntı, adet döngüsünün anormal şekilde bozulması erken belirtilerden bazılarıdır. İleri evrede ise anormal vajinal kanama nedeniyle kansızlık gelişir. Alt karında, bacakta ve sırtta geçmeyen ağrı vardır. Kitle nedeniyle idrar yollarında tıkanıklık ortaya çıkabilir ve idrar yaparken sorunlara neden olur. Diğer kanserlerde olduğu gibi kilo kaybı bu belirtilere eşlik eder. Vajinaya idrar ya da dışkı kaçağı olabilir. Bu kaçak mesane ya da kalın bağırsaklarla vajina arasında fistül oluşması sonucu görülür.
9300,3%0,80
34,34% -0,03
36,31% -0,55
2845,88% -0,91
4822,82% 0,07