VATAN’DAN HALKA ÇAĞRI 'SAHİL İŞGALİNE DUR DİYELİM'

GÜNCEL 25.12.2020 01:31:00 0
VATAN’DAN HALKA ÇAĞRI

SELİNUS Sahili’nde devam eden18 uygulamasına karşı vatandaşlara çağrıda bulunan Vatan Partisi İlçe Başkanı Çalışkan, “Yapılan plan ve 18 uygulaması turizm değil, Gazipaşa sahillerinin işgal edilmesidir. Gelin buna dur diyelim” dedi.

 

Vatan Partisi Gazipaşa İlçe Başkanı Fikret Çalışkan, son günlerde yaşanan Selinus Sahili tartışmalarına yeniden dahil oldu. Parti binasında yaptığı basın toplantısında Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ve planı savunan meclis üyelerine yüklenen Çalışkan, Gazipaşa halkına çağrıda bulunarak, “Yapılan plan ve 18 uygulaması turizm değil, Gazipaşa sahillerinin işgal edilmesidir. Gelin buna dur diyelim, Gazipaşa hakikaten hepimizin olsun” ifadelerini kullandı.

 

“18 UYGULAMASI TAM DA BİR PLANSIZLIK”

Yaptığı basın açıklamasında 18 uygulamasının bir plansızlık olduğunu ileri süren Vatan Partisi Gazipaşa İlçe Başkanı Fikret Çalışkan, “Yaklaşık bir yıldır bu konuyu konuşuyoruz. 4-5 km olan (üç ayrı parça) sahilimizde bakanlıkça yapılan kıyı koruma imar planı ve buna bağlı yapılan 18 uygulaması tartışması bitmedi. Bu konuyu halkımız yerel basında haber olunca öğrendi. Yapılan inceleme ve çalışmalar sonunda hem koruma planı hem de ona bağlı olan 18 uygulamasının kamu hukukuna aykırı olduğu anlaşıldı. Keza çok kısıtlı olan sahilimiz halka kapanacak, plan denen şey ve 18 uygulaması tam da bir plansızlık” dedi.

 

Çalışkan, “Konuyu daha iyi anlayabilmek için eski belediye başkanı Cem Burak Özgenç, İYİ Parti İlçe Başkanı Osman Nuri Yılmaz, MHP İlçe Başkanı Numan Terzi, AKP İlçe Başkanı Ali Doğan, Gazipaşa Hepimizin Platformu Yöneticileri, Belediye Meclisi Üyeleri Esin Bilgiç ve Mehmet Yüksel ve turizmci Bülent Kocabaş ile görüştükten sonra Sayın Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ile uzun bir görüşme yaptık. Ondan bilgiler aldık. Bizde düşüncelerimizi kendisine ilettik. Özet: Bu plan ve 18 uygulaması Gazipaşa’ya uygun değil, yapılmamalıdır. Zira %60 ve %80 emsal çok fazla. Alt birimin beş dönüm olması insanları (yeri beş dönümden az olan) satışa mecbur eder. Otopark, oyun alanları, piknik yerleri yeterli değil. Halk plajları gösterilmemiş. Sahilimiz, sayısı az büyük adalara bölünmüş. Doğal yapı ve güzellikler, Akdeniz Fokları, carettalar, deniz altı zenginlikleri hiç düşünülmeden koruma imar planı yaptıranlar, plana göre istedikleri şekilde 18 uygulaması yaptırıyorlar. Bir yatırımcının değişik yerlerdeki aldığı arsaları, bir arada 103 dönüm olarak birleştirilmiş. Yapılan 18 uygulaması ile terkler düşülmüş, 74 dönüm olmuş. Onca uyarı ikaz ve itiraza rağmen kimse muhatap alınmamış, korona belası ve kısıtlamalar uygulanırken dünyanın sonu gelecekmişçesine hızla 18 uygulaması yapılmış, planlar tamam, yatırımcıyı bekliyoruz diye basın açıklaması yapılmıştır. Kahyalar’da tapuları dağıtıyoruz, öbürlerini de tapuya gönderdik bekliyoruz tapuya takıldı deniyor. Bize göre daha mahkemeye de takılacak. Ayrıca bu görüşmede il ve ilçe tapu müdürlerinin de bulunması bir soru işareti” ifadelerini kullandı.

 

“AĞLAYACAK HALİMİZE ÇOĞU ZAMAN GÜLERİZ”

Adil Üstündağ’ın Gazipaşa’ya yaptığı ziyarette; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kardeşi Aytemiz Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu’nun bulunmasını eleştiren Çalışkan, “Bir yatırımcı yanına Dışişleri Bakanı’nın kardeşini de alarak belediye başkanını ziyaret ediyorlar. Bilgi alıyorlar. Beraber bir fotoğraf çektirip basında gövde gösterisi yapıyorlar. Sayın Başkan’a planlarımız hazır. Martta kazmayı vurup bir yılda bitiririz diyorlar. Başkan çok memnun oldum, çok sevindim diye konuşuyor. Millet olarak ağlayacak halimize çoğu zaman güleriz. Bu makamda verilen bu resim, kamuoyunda; bakın Dışişleri Bakanı arkamızda, dolayısıyla hükümet de arkamızda, çatlasanız da patlasanız da bu iş yapılacak. Oturun oturduğunuz yerde. Daha fazla konuşursanız sesinizi kesmesini de biliriz diye yorumlanmaktadır. Ertesi gün basının manşeti: Dev Proje hazır. İkinci manşet; Gazipaşa’ya yüz milyon avroluk yatırım. Nasıl mı? Yatırımcının sözcüsü, mart ayında imar ile ilgili çalışmalar bitecek, ilk kazmayı vuracağız. İki bin odalı sekiz on katlı bir otel yapacağız. Yüz yirmi iki dönümlük alanımızı genişletebilirsek oda sayımız artacak, iki bin kişi çalışacak diye açıklama yapıyor. Demek ki Gazipaşa’da işsiz kalmayacak. Paraya boğulacağız. Bunları duyunca Gazipaşa’ya yatımcının oteli değil de bir baraj ya da salça, dokuma vb bir fabrika yapılıyor sanırsınız. Rakamlar gerçekse bir otelde dört beş bin kişi kalabilir. Demek ki Selinus Plajı’nda denize girebilmek için bayram töreni gibi sıraya durmak gerekir. Yetmiş dört dönümlük ada yüz yirmi iki dönüm olunca, bizde yatırımcının arsası Nasrettin Hoca’nın kazanı gibi doğurmuş dedik” diye konuştu.

 

“DEVEDE KULAK BİLE DEĞİL”

Açıklamasına devam eden İlçe Başkanı Çalışkan, “Bu gelişmeler yaşanırken sayın başkandan bir açıklama: Herkes konuşuyor. Daha orada 18 çalışması bitmedi. Yok on katlı olmayacak yok şu yok bu. Resmi işlemler bitmeden ben kimseye ruhsat vermem diyor. Daha önceki açıklamalarda belgelerin tapuya verildiğini, oradan gelince dağıtılacağını söylüyordu. Son yapılan açıklamada da kardeşim bilmeden konuşuyorsunuz. Adamın yüz otuz dönüm yeri var. Otel yapılacak yer elli dönüm deniyor. O zaman şu soruyu soralım. 18 uygulaması yüz üç dönüme göre mi, yüz yirmi iki dönüme göre mi, yoksa yüz otuz dönüme göre mi yapılıyor? Bu rakam karmaşasından mı 18 uygulaması bitmedi diyorsun?  Yüz üç dönüm olarak bilinen yer, yüz yirmi iki ya da yüz otuz dönüm nasıl oldu? Basın mensuplarıyla yaptığın toplantıda kamuoyuna yansıyan otel projesinin eski olduğunu, on kat otel yapılamayacağını, ancak dört kat olacağını belirtmişsin. Fakat arka taraftan (Karadağ) kod alınırsa, orada altı kata çıkabileceğini yoksa ruhsat vermeyeceğini belirtiyorsun. Bu koruma imar planını yaptıran güç, sana da 18 uygulamasını yaptırır, on kata da çıkarır. Bunu böyle bil. Gazipaşa bir kombi ve orkinos çiftlikleri belasıyla mücadele etti ve başarılı oldu. Bunlar koruma imar planı ve 18 uygulamasına göre devede kulak bile değil” değerlendirmesinde bulundu.

 

“BİRİLERİ ÇIKIP OTUZ YILDIR NEREDEYDİN DER”

Platform üyelerini eleştiren Başkan Yılmaz’a yüklenen Çalışkan, “Basın mensuplarıyla yapmış olduğun toplantıda, başta Gazipaşa Hepimizin Platformu üyeleri, buna bağlı olarak platform üyesi olmadan karşı duruş sergileyenleri eleştiriyor, terbiye etmeye çalışıyorsun. Bu üslup sana yakışmıyor. 'Kardeşim Gazipaşa’da yaşamıyor, ülkenin çeşitli yerlerinde düzeninizi kurmuşsunuz, Gazipaşa seviciliği yapıyorsunuz. Siz Gazipaşa’yı değil sahili seviyorsunuz' dedin. O zaman birileri çıkar, bir buçuk yıla kadar sen de Gazipaşa’da yaşamıyordun, otuz yıldır neredeydin der. Keşke sen de üç beş yatırımcı yerine sahilleri sevseydin, herkes seni takdir ederdi. Orada yeriniz varda mı itiraz ediyorsun? Diyorsun. Evet, Sayın Başkan bu iki söyleminde çok tuhaf. Gazipaşa’yı sevmenin koşulları orada yaşamak ya da yeri olmak değildir. Biz İstanbul da yaşamıyoruz ama İstanbul Kanalına karşıyız. Serik’te yaşamıyoruz ama tıpkı CHP ve İyi Parti gibi Belek’teki Halk Plajı’nın otellere tahsisine karşıyız. Edirne’de yaşamıyoruz ama Saroz Körfezi’ne liman yapılmasına karşıyız. Bu kadar örnek yeter. Sayın Başkan; boyuna konuşuyorlar, planları,  projeleri, önerileri yok diyorsun. Gerek tek tek şahıslar, gerek Vatan Partisi ve MHP gibi partiler, gerekse platform hem sizinle görüştü, öneriler sundu, hem de yerel basında bunu paylaştılar. Daha sonra ulusal basında yer aldı. Yine Gazipaşa’nın dağları, ormanları, meraları hep satıldı. Her yerde katolar çalışıyor. Oralarda Gazipaşalılar mı bağ bahçe yapıyor? Ona niye sesiniz çıkmıyor gibi konuyla bağlantılı olmayacak bir örnekleme yapmışsınız. Biz, 15-20 yıldır yabancıya toprak satışının yasaklanması konusunda mücadele ediyoruz. Tapu Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Orhan Özkaya’yı Gazipaşa’ya getirip panel yaptık. Bu elbette yetmez. Diğer parti, sendika, dernek ve sivil toplum örgütleri, meslek odaları da buna katılmalıydı. Peki, sormazlar mı Sayın Başkan; seni başkan seçtiren partiler ne yapmış?” dedi.

 

Atatürk Parkı’nda bulunan özel mülkiyetlerin kamulaştırılması gerektiğini dile getiren Çalışkan, Başkan Yılmaz’a kredi kullan önerisinde bulunarak, “Bir eski belediye başkanınız kombiyi bela etti. Ondan sonra gelen başkan cesur çıktı, bazı kişiler ve hukukçularında mücadeleleriyle bu bela def edildi. Ama belediye esaslı bir zarar çekti. Bu konular konuşulurken Atatürk Parkı konusu ortaya çıktı. Sizinle görüşmemizde bizi bilgilendirdin ve ikinci bir kombi yaşamak istemiyorum dedin. Atatürk Parkı’nda vatandaşın dokuz on dönüm tapusu var. Bunu çözmemiz gerekiyor. Bu çözülünce Yeni Mahalle’nin de önü açılacak gibi bilgiler verdin. Birileri de bu parkı Gazipaşa’ya yakışır bir park yapalım. Buralar imara açılmasın vb söylemleri dile getiriyor. On dönümlük bu yeri istimlâk et diyorlar. Dönümü iki milyondan yirmi milyon eder. Belediyenin durumu belli. Gücü yok diyorsun. Buna da eyvallah. Peki koltuğa oturduğunda belediyenin borçlarını hesaplattırmışsındır. Tahminen Yüz milyon civarında olsa gerek. Önceki başkanlar bu borcu bırakmış.  Çalışmaların belediye meclisinde yeterli oyla geçiyor. Bu park içinde (istimlâk için) yirmi milyon TL kredi kullanma yetkisi versinler. Önceki başkanlar gayri mülk satışları yapmışlar. Sen onlardan farklı ol, kamulaştırmak için kredi kullan” diye konuştu.

 

Vatan Partisi İlçe Başkanı Çalışkan, “Birde istihdam konusu var. Sana iş talebinde bulunanlara haklı olarak (çünkü bir işçi alım ilanı versen iki üç bin kişi sıraya girer) kardeşim belediye iş ve işçi bulma kurumu değil diyorsun. Turizme gelince (otel projeleri) iki bin kişi iş bulacak, inşaatlarda da işçi çalışacak ve benzeri beklentilerin var. Böyle bir garantiyi hiçbir işletmede göremezsin. Parayı veren istediğini çalıştırır. Yapılan plan ve 18 uygulaması turizm değil, Gazipaşa sahillerinin işgal edilmesi, halka kapatılması, doğallığın bozulmasıdır.  Başa dönersek, tartışmalar, karşılıklı basın açıklamaları hızlanınca hem kültür merkezindeki toplantıda, daha sonraki açıklamalarında da tutarsızlıklar var. Diyorsun ki: ben emekli olmadan Ankara’da iken bu planı biliyordum. Siz niye bilmiyorsunuz?  Aklınız başınıza şimdimi geldi? Diye talihsiz bir söyleminiz oldu. Zira bu olmaz, olamaz planı biliyorsan Gazipaşa’nın sorunlarını, belediyenin işleyişini ve borçlarını da bilmeniz gerekir. Buna rağmen aday olup seçildiysen, kimseye bir şey söylememen gerek. Yönetenler halktan şikayetçi olamaz. Eleştirenleri azarlamak yerine hoşgörülü olur. Halkın, belediyelerin borçları, bugüne kadar yapılan gayrı mülk satışları konusunda aydınlatılması gerekir. Zira Selinus Sahili’nde, kıyı kenar çizgisi üzerinde 50 metre enindeki yeşil alanın yatırımcının tapusu içerisinde olduğunu, bunu kazanmaya çalıştığınızı söylüyorsunuz. Bu alanın iki dönem önceki başkan zamanında satıldığı söyleniyor. Belediyemiz kombi meselesinde ne kadar yer satmış bilmek istiyoruz. Biz bu alanın belediyenin ya da hazinenin sanıyorduk” dedi.

 

“İLGİLİLERE VE HALKIMIZA ÇAĞRI”

Sahillerin korunması için yetkililere ve halka seslenen Çalışkan, “Kombi konusunda esaslı bir mücadele yürütüp hukuk önünde zafer kazanan belediye başkanımız, hukukçular ve diğer şahsiyetlere, ayrıca, orkinos çiftliklerini def eden belediye başkanı, siyasi parti, dernek, sendika ve halk önderleri; sessiz durmayın. Yapılan kıyı koruma imar planı ve 18 uygulamasının sorumluluğunda pay sahibi olmamak için sesinizi çıkarın. Bu planı bakanlık yapmış bahanesine sığınarak üç beş yatırımcıya sahillerin teslim edilmesine onay veren belediye başkanı ve meclis üyelerine çağrımızdır. Bu yanlıştan dönün. Yoksa Gazipaşa tarihinde bir kara sayfa olarak yer alacaksınız. Sayın halkımız, biz ne belediye başkanının, ne meclis üyelerinin, ne de siyasi parti, dernek, sendika, oda, sivil toplum örgütleri ve sizlerin hasmı değiliz. Hepinizle dostluklarımız oldu, bundan sonrada olacak. Gelin Gazipaşa hakikaten hepimizin olsun. Bize yeter de artar bile” şeklinde konuştu.