ESNAFA DESTEK KARARI

GÜNCEL 24.12.2020 13:24:26 0
ESNAFA DESTEK KARARI

GAZİPAŞA Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı ve Gazipaşa Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Şahin, koronavirüs salgını nedeniyle esnaflara verilecek destek kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından açıklama yaptı.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısının ardından açıkladığı 'Esnaf ve Sanatkârlar ile Gerçek Kişi Tacirlere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Destekler Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı', Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararla koronavirüs salgınından işleri veya işletmeleri zarar gören esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere verilecek desteklere ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Alınan kararın Gazipaşa’da faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlara hayırlı olmasını dileyen Gazipaşa Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı ve Gazipaşa Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Şahin, karara ilişkin bilgiler verdi.

 

ŞAHİN’DEN KARARA İLİŞKİN İLK AÇIKLAMA

Hibe desteğinin, bakanlık bütçesine konulacak ödenekten karşılanacağını dile getiren Başkan Şahin, “Bu Karar kapsamındaki hibe desteği, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 441’inci ve 453’üncü maddelerine göre Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanacak destek programları çerçevesinde doğrudan veya kira desteği olarak verilecek. Söz konusu hibe desteği, 3 ay ödenmek üzere aylık 1.000 Türk Lirası olacak. Destekten 14.12.2020 tarihi itibarıyla; esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olan vergiden muaf esnaf ve sanatkârlar, faal olan ve ticari kazançları basit usulde tespit edilenler ile Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında alman tedbirlerden etkilenen ve Ticaret Bakanlığı tarafından tespit edilen sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar faydalanacak” dedi.

 

KİRA DESTEĞİ NE KADAR OLACAK?

Kararda belirtilen kira destek tutarları hakkında bilgi veren Başkan Mustafa Şahin, “Bunlara ilave olarak, destekten yararlanan kişilerden iş yeri kira olanlara 3 ay boyunca, büyük şehirlerde 750 lira, diğer illerde ise aylık 500 liralık kira desteği verilecek. İş yeri kira bedelinin, kira destek tutarının altında olması durumunda iş yeri kira bedeli kadar söz konusu destek sağlanacak” ifadelerini kulandı.

 

“KARARLARI VE DETAYLARI AYRINTILI BİR ŞEKİLDE ESNAFLARIMIZA DUYURACAĞIZ”

Desteğin verilmesine ilişkin usul ve esasları içeren tebliğin gelecek günlerde Resmi Gazete'de yayımlanmasını beklediklerini dile getiren Gazipaşa Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı ve Gazipaşa Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Şahin, “Verilecek desteklerle ilişkin kararımız Resmi Gazete yayımlandı. Söz konusu desteklerin, verilmesine ilişkin usul ve esasları içeren tebliğin gelecek günlerde Resmi Gazete'de yayımlanmasını, başvuru süreci ve yararlanabilecek mesleklerin de kısa sürede Ticaret Bakanlığı tarafından duyurulmasını bekliyoruz. Tebliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, alınan kararları ve detaylarını esnaf ve sanatkârlarımıza ayrıntılı bir şekilde duyuracağız” diye konuştu.

 

“UMARIM ALINAN VE ALINACAK OLAN KARARLAR ESNAFLARIMIZI RAHATLATIR”

Pandemi döneminde özellikle kahvecilerin ve servisçilerin ciddi anlamda sıkıntı yaşadığına da değinen Başkan Şahin, “Koronavirüsün ülkemizde görüldüğü ilk günden bu yana virüsün yayılmasını engellemek için ciddi tedbirler alındı. Alınan tedbirlerle birlikte esnaf ve sanatkârlarımız ekonomik olarak yıprandı. Özellikle uzun süredir kapalı olan kahvehaneler ile servis işiyle uğraşan esnaflarımız bu süreçte ciddi sıkıntılar yaşadı. Umarım alınan ve alınacak olan kararlar esnaflarımızı rahatlatır. Esnaf temsilcileri olarak temennimiz bu yönde” şeklinde konuştu.