Tarih: 07.12.2020 12:06

KANDİLLİ UYARDI

Facebook Twitter Linked-in

KANDİLLİ Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Gazipaşa’da yaşanan depreme ilişkin bilimsel veriler paylaştı. Yapılan açıklamada, vatandaşlara depreme dayanıklı binalarda oturun uyarısı yapıldı.

Gazipaşa’da, kıyıdan 38 kilometre uzaklıkta, denizin yaklaşık 93 kilometre derinliğinde 5.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Cumartesi günü saat 15.44’te meydana gelen şiddetli sarsıntı, Gazipaşa başta olmak üzere çevre il ve ilçelerde de hissedildi. AFAD, meydana gelen depremin büyüklüğünü 5.2 olarak duyururken, Kandilli Rasathanesi ise sarsıntının büyüklüğünü 5.4 olarak duyurdu. Kısa süre etkili olan deprem, büyük panik yarattı.

 

MERSİN VE ADANA İLLERİNDE HİSSEDİLDİ

 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi, Gazipaşa depreminin ayrıntılarını kamuoyu ile paylaştı. Depremin odak derinliğinin yaklaşık 93 km civarında yaşandığının belirtildiği açıklamada, “05 Aralık 2020 Tarihinde Gazipaşa Açıkları (Antalya)-Akdeniz merkez üssünde, yerel saat ile 15.44’te aletsel büyüklüğü 5.4 olan orta şiddette bir deprem meydana gelmiştir. Depremin odak derinliği yaklaşık 93 km civarında olup, orta derinlikli bir depremdir. Deprem Antalya ili ve ilçeleri ile Mersin ve Adana illerinde hissedilmiştir” denildi.

 

“DEPREM RİSKİ İL SINIRININ GÜNEYBATISINDA DAHA YÜKSEK”

 

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, Antalya’nın deprem haritasındaki üzerindeki bilgilerine de yer verildi. Akdeniz Bölgesi’nde de deprem riskinin yüksek olduğu alanların bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Antalya ili ve ilçeleri 1996 yılında T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Deprem Bölgeleri Haritasında IV. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Yeni harita “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” tanımı ile 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri (PGA) gösterilmiştir. Türkiye Deprem Tehlike Haritasında Antalya ili PGA 475(yıl) maksimum ivme değeri 0.2-0.4g arasında değişmektedir. Bu ise bölgenin deprem tehlikesinin göreceli olarak özellikle il sınırlarının güneybatı kısmında nispeten yüksek olduğunu göstermektedir” ifadeleri kullanıldı.

 

“ANTALYA’NIN BATISI NİSPETEN DAHA RİSKLİ”

 

İl sınırlarının batı-güneybatısı genel olarak açılma rejiminin etkisi içerisindedir. MTA tarafından 2011 yılında hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritasında da görüleceği gibi ilin Batı-Güneybatı/Kuzeybatı kısmında önemli aktif faylar (Burdur, Acıgöl, Afyon-Akşehir Grabeni, Dinar) bulunmaktadır. Genel doğrultuları Kuzeydoğu-Güneybatı gidişli bu faylar zaman zaman önemli depremler üretmektedirler. Ayrıca Antalya Körfezi içerisinde deprem aktivitesine neden olan aktif fay parçaları ve il sınırlarının kuzeydoğusunda genel doğrultusu K-G gidişli aktif faylar bulunmaktadır.

 

“DEPREME DAYANIKLI BİNALARDA OTURUN”

 

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Gazipaşa’da meyanda gelen depremin yapılan araştırmalar sonucunda, oblik bir faylanma ile meydana geldiğini açıkladı. Vatandaşlara depreme dayanıklı binalarda oturulması yönünde uyarının yapıldığı açıklamada, “Depremin hasara ve can kaybına neden olmaması düşünülmekle birlikte, bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş olması depreme karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır” ifadelerine yer verildi.

 

“CAN VE MAL KAYBIMIZ YOKTUR”

 

Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Gazipaşa’da, kıyıdan 38 kilometre uzaklıkta, denizin 89.1 kilometre derinliğinde meydana gelen depremle ilgili açıklama yaptı. Yaşanan depremde can ve mal kaybının olmadığına dikkat çeken Başkan Yılmaz, “Gazipaşa’mız açıklarında meydana gelen depremin büyüklüğü 5.4 olarak açıklandı. Depremi hisseden vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Gelişmeleri yakından takip ediyorum. İlk belirlemelerimize göre can ve mal kaybımız yoktur” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —