GAZİPAŞALI hayvan üreticileri artan yem fiyatlarından şikayetçi. Yem fiyatlarının sürekli olarak yükseldiğini söyleyen üreticiler, bu nedenle hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söylediler. Girdi maliyetleriyle başa çıkamadıklarını ifade eden üreticiler, fiyatlarına biran önce müdahale edilmesini istiyor.
Gazipaşa’da hem hayvancılık hem de çiftçilik yapan Musa Kılınç, hayvan piyasasının durgun olduğunu söyledi. Girdi maliyetleri artarken süt ve et fiyatlarının düştüğünü belirten Kılınç, “Yem fiyatları her geçen gün artıyor. Yaptığımız iş kurtarmıyor. Hayvan piyasası da durgun. Yem fiyatları yükseldikçe alan satan da olmuyor. Alan kişi bu fiyatlarla besicilik yapsa kesim parasını kurtarmıyor. Adam deli mi bu girdilerle hayvan alıp ahırına bağlayacak. Geçen yıl bu aylarda yem fiyatları 70-75 TL civarlarındaydı. Süt yemi şu anda 110 TL, besi yemi 97-100 TL civarlarında. Şuanda sattığımız süt kurtarmıyor. Süt 18-20 TL. Bu fiyatlarla zarar ediyoruz. Et fiyatı düşüyor. Yem parası artıyor. Süt aynı fiyatta sabit kalıyor. Saman şuanda 1 TL fiyatlarında, yonca 1.60 kuruş, elektriğe zam geliyor. Bu girdi maliyetleriyle başa çıkamaz olduk. Kurban bayramından önce dana kesim 37-38 TL’ydi. Şimdi 34 TL’ye çektiler. Yani illaki ilaç masraflarımızda oluyor. 100 gram ilaca 250-300 TL para veriyoruz. Her şeye zam geliyor. Süt ve et fiyatı aşağıya düşüyor. Hayvancılık bitme noktasına geldi” dedi.
“PİYASA DURGUN”
Gazipaşa’da hayvancılık yapan Murat Şener, geçen yıl 65 TL olan yemin bu yıl 100 TL’yi geçtiğini söyledi. Şener, “Hayvan piyasası da durgun, alan satan yok. Şuanda kurbanlık bağlayacak olanlar piyasada erkek hayvan arıyor. Onun dışında arayıp soran yok. Beslediğimiz hayvan girdi maliyetleri yüzünden kurtarmıyor. Hayvancılık yapan arkadaşlarda bu fiyatların yüksekliğinden memnun değil. Yem 100 TL’yi geçti. Kesim, süt fiyatları aynı. Keşke girdi maliyetleri düşse de kesim fiyatları da düşse, halkımız daha ucuz et yese veya daha çok et yese. Yetkililerden bu konuya bir el atmasını istiyoruz. Değilse hayvancılık yapanda kalmayacak. Bu sefer millet ne yiyecek. Saman fiyatları 1 TL’yi geçti. Kışın balya saman belki de 1.50 kuruşu bulacak. Çiftçilikten kazandığımız parayı da hayvanlara yem parası yapıyoruz. Bu bizim alışkanlığımız olmuş, bırakamıyoruz da” dedi.
“FIRSATÇILARA GÖZ YUMMAYALIM”
Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik ise, “Ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Lütfen rica ediyoruz, biz üretmek için elimizden geleni yapıyoruz. Taşın altına elimizi değil gövdemizi koyuyoruz. Bugünlerde güne bazı yem sanayicilerinin yaptığı zam ile başladık. Yem sanayicisi sanki üreticinin malına, ahırına, çiftliğine ortak gibi davranıyor. Tarım Kredi Kooperatiflerimiz çok güçlü inanıyoruz ki yem fiyatlarına müdahale edecek güçleri var. Onlar şu dönem indirime gittikleri takdirde inanın fırsatçıların planlarını altüst edecekler. Süt yemi bazı bölgelerde 100 TL’yi geçti, besi yemi de keza öyle. Lütfen koronavirüsten dolayı bu fırsatçılara göz yummayalım. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Hayvancılık bitme noktasında, yetiştiriciler kan ağlıyor. Tüm tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerine daha çok destek verilmesi gerektiği dönemdeyiz. Yetkilileri göreve davet ediyoruz. Devlet büyüklerimizden bir çare bekliyoruz. Elektrik, gübre, ilaç maliyetlerine işçilikte eklendiği zaman üretici zararda. Üreten bir toplumu bitirirsek, bitmesine göz yumarsak içinden çıkılmaz bir durum bizi bekliyor olacaktır. Bizler burada üretim yapmazsak, yapamazsak büyükşehirdeki insanlar ne yiyecek” şeklinde konuştu.