Tarih: 09.09.2020 12:48

TALANCILARA KIRMIZI KART

Facebook Twitter Linked-in

Selinus Antik Kenti’nde başlatılan kazı çalışmalarına tepki göstermek amacıyla söz konusu arazide toplanan duyarlı vatandaşlar, tarih talancılarına kırmızı kart gösterdi.

Selinus Antik Kenti’nde bulunan üçüncü derece arkeolojik sit alanı içinde başlatılan çalışmalar tepki çekmeye devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun oluruyla başlatılan sondaj çalışmaları, Gazipaşa Hepimizin Platformu tarafından düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi. Protesto gösterisine İYİ Parti Gazipaşa İlçe Başkanı Osman Nuri Yılmaz ve ilçe yönetimi, Vatan Partisi İlçe Başkanı Fikret Çalışkan ve ilçe yönetimi, CHP Gazipaşa Belediye Meclis Üyesi Av. Onur Demir ve çok sayıda vatandaş katıldı. Platform sözcüsü Mustafa Akkoca tarafından yapılan basın açıklamasının ardından, tarih talancılarına kırmızı kart gösterildi.

 

“TARİHİ KENTİMİZE İŞ MAKİNELERİYLE SALDIRDILAR”

Söz konusu arazide yapılan basın açıklamasını okuyan Gazipaşa Hepimizin Platformu sözcüsü Mustafa Akkoca, “Adını atamızdan alan Gazipaşa’mızda neredeyse her gün yeni bir yere yeni bir değerimize saldırı haberi alıyoruz. Saldırı diyoruz çünkü plajların özel şahıslara tahsis edilmesi bizim hem vatandaşlık haklarımıza hem anayasal haklarımıza düpedüz saldırıdır. Maden yasasına sığınıp, toprağın üzerinde altın değerinde tarım ürünlerinin üretildiği alanlarda, maden arama bahanesiyle vatandaşın tarlasını dağını merasını istimlak etme girişimi saldırıdır. Bunlar yetmemiş olacak ki binlerce yıllık tarihi olan onca medeniyete ev sahipliği yapan tarihi kentimize de iş makineleriyle saldırdılar” dedi.

 

“HERKESİ TEPKİ KOYMAYA DAVET EDİYORUZ

“Bilmem dikkatinizi çekiyor mu? bütün bu saldırıların failleri ve yerli işbirlikçilerinin dilindeki ortak argüman “iş gelecek aş gelecek.” Diyen Akkoca, “Değerli Gazipaşalılar iş ve aş sorununu çözmek devletin ve devlet adına yönetenlerin birincil görevidir. Bu görev özel şahısların insafına terk edilemez. Üstelik kamunun olan yerleri tahsis edip üzerine de çok büyük krediler verilerek ballı kazanç elde edenlerin, çalışana layık gördüğü açlık sınırında bir ücretle aş iş sorununu çözmesini beklemek akılla mantıkla uyuşmaz.  Gazipaşa Selinus Kalesinin tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Romanın en büyük İmparatoru kabul edilen Trajanus, anıt mezarının bulunduğu bu kent bir dönem Trajanapolis olarak ta adlandırılmıştır.   Hepinizin gördüğü gibi tarihi kentin tepesinde kentin akropolü var. Bir sarnıcın bulunduğu zirve Akdeniz'e egemen bir manzaraya sahiptir. Kentin agorası deniz kenarındadır. Agora yıkılmışsa dagranit sütunları hala görülebilir. İçinde 13. Yüzyıl Selçuklu av köşkünün de bulunduğu bu kent Klikya Roma ve Selçuklu medeniyetlerinin izlerini barındırmaktadır. Antik kentteki arkeolojik çalışmalar henüz yüzey araştırmalarıyla sınırlıdır. Böylesine tarihsel bir kentte, arkeologların fırçayla kazı yapmasını beklerken iş makinesiyle saldırı karşısında kültür ve medeniyete değer veren herkesi tepki koymaya davet ediyoruz” diye konuştu.

 

“HERKESİ SAVUNMAYA DAVET EDİYORUZ”

Akkoca basın açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Şehrimizin en değerli yerinde inanılmaz derecede değerli olan hazine arazilerinin birilerine kiralama adı altında peşkeş çekilmesine şiddetle karşı çıkıyor, Gazipaşa’daki Tüm siyasi partiler başta olmak üzere herkesi, Gazipaşa halkının ortak malı olan Selinus Kalesini, Gazipaşa’nın denizlerini, dağlarını, tarlalarını savunmaya davet ediyoruz.”

 

ARAZİDEN KÜP PARÇALARI ÇIKTI

Çalışma yapılan alanı inceleyen haber merkezimiz, iş makinesinin çalıştığı alanda tarihi kalıntılara zarar verildiğini gözler öne serdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun oluruyla sit alanına giren iş makinesinin tarihi dokuya zarar verdiği görüldü. İş makinesinin çalıştığı alandan çıkan küp parçaları, basın açıklamasına destek vermeye gelen herkesin tepkisini çekti. Zarar gören tarihi kalıntıları ellerine alan Gazipaşa Hepimizin Platformu üyeleri, zarar gören tarihi eserleri vatandaşlara gösterdi. İbretlik görüntülerin ortaya çıktığı sit alanıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığının ne karar vereceği merak konusu oldu. Protesto gösterisine katılan vatandaşlar, bölgede bulunan kırık parçalar üzerinde müze müdürlüğü ekiplerince çalışma yapılmasını talep etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —