Tarih: 29.08.2020 18:17

TARİHE SONDAJ VURACAKLAR

Facebook Twitter Linked-in

Selinus Antik Kenti’nin bulunduğu sit alanı yanında yer alan 58 dönümlük rekreasyon alanında, imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt noktalarında sondaj çalışması yapılacak. Söz konusu arsanın, kim ya da kimlere peşkeş çekildiği ilçede merak konusu oldu.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Selinus Antik Kenti’nin bulunduğu sit alanı yanında yer alan ve hazine mülkiyetinde bulunan 1453 ada 4 parsel üzerindeki rekreasyon alanında, imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt noktalarında sondaj çalışması yapılması kararını aldı. Kararla birlikte doğal sit alanı içinde iş makineleri çalışmalarına başladı. Etüt çalışmasının ardından çıkacak rapora göre söz konusu alan, ekonomiye kazandırılması bahanesiyle imara açılacak. Çalışmalar bittiği zaman söz konusu arsa kiralama, satılma ve irtifak hakkı kazanacak.

 

KİMLERE PEŞKEŞ ÇEKİLECEK?

Selinus Antik Kenti’nin bulunduğu sit alanının yanında yer alan ve doğal sit alanı konumunda bulunan 58 dönümlük rekreasyon alanı, Gazipaşa’nın en değerli arsalarından biri olarak göze çarpıyor. Tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar dayanan Selinus Antik Kenti sınırları için bulunan arsanın, kim ya da kimlere peşkeş çekildiği ilçede merak konusu oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan sondaj kararı ise ilçede büyük yankı uyandırdı. Yaşanan gelişmelerle ilgili araştırma yapan Manşet Gazetesi, söz konusu çalışmaların Gazipaşa Belediyesi’nin onayı olmadan yapıldığına ulaştı. 

 

BELEDİYE KİRALAMAYI UYGUN BULMADI

Gazipaşa Kaymakamlığı Milli Emlak Şefliği ve Gazipaşa Belediyesi arasında söz konusu arsa ile ilgili yazışma yapıldı. Geçtiğimiz mayıs ayı içinde yapılan yazışmaya 7 Mayıs tarihinde cevap veren Gazipaşa Belediyesi, Koru Mahallesi sınırları içinde bulunan 1453 ada 4 parsel üzerinde bulunan söz konusu arsanın kiralanmasını ve satılmasını uygun bulmadı.

 

İŞTE O KARAR

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Gazipaşa’da tarihe sondaj vurulmasını kararlaştıran kararda şu ifadeler kullanıldı: “Antalya ili, Gazipaşa ilçesi, Koru Mahallesi, Selinus Antik Kenti ve Su Kemerleri 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanının 3.Derece Arkeolojik Sit Alanı ile Doğal Sit Alanında kalan bölümünde Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 08.03.2007 tarih ve 14,8 sayılı kararıyla uygun bulunan koruma amaçlı imar planında 'rekreasyon alanında' kalan, Hazine mülkiyetindeki, 1453 ada 4 parselde uygulama imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt raporu hazırlanması için sondaj çalışması yapılması talebine ilişkin Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 26.06.2020 tarih Ve E.44306 satıh yazısı, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün 17.07.2020 tarih ve F:51177 nasılı yazısı, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün 28.07.2020 tarih ve E.544334 sayılı yazısı, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün 17.07.2020 tarih ve 286802 kayıt numaralı uzman raporu okundu, ekleri ve dosyası incelendi, yapılan görüşmeler sonucunda; Antalya ili, Gazipaşa ilçesi, Koru Mahallesi, Selinus Antik Kenti ve Su Kemerleri 1.ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanının 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı ile Doğal Sit Alanında kalan bölümünde, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 08.03.2007 tarih ve 1458 sayılı kararıyla uygun bulunan korunma amaçlı imar planında 'rekreasyon alanında' kalan, Hazine mülkiyetindeki, 1453 ada 4 parselde uygulama imar planına esas jeolojik-jeoteknik etin noktalarında, sondaj çalışması yapılmasının uygun bulunduğuna (olumlu), uygulamanın Müze Müdürlüğü denetiminde gerçekleştirilmesine karar verildi.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —